Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
VTO SGT 2023 GESLAAGD!
Door: Femke Trommel i.s.m. Pier Niermeijer

De docenten van de LO&Sportschool (LOSS) hebben voor de tweede keer in successie na een Vak Technische Opleiding een flink aantal nieuwe militaire sportinstructeurs afgeleverd bij onze sportgroepen middels een 'duaal' traject. Cursusleider Pier Niermijer licht hier de hervorming van de LOSS uitgebreid toe, kersvers sergeant Femke Trommel - eerder was zij al een paar jaar werkzaam als burger sportinstructeur - vertelt hieronder haar ervaringen vanuit de opleiding.

Op 2 oktober 2023 zijn we met 13 sportinstructeurs (8x CLAS, 5x CLSK) in opleiding gestart met de VTO Sgt LO&Sport. Dit was het tweede duale VTO traject dat begon met 5 weken in Amersfoort. Deze stond in het teken van het aanleren. Woorden als PPODKI, ORBI, methodiek, dynamiek en AZ, stond elke dag op repeat zodat je het kon dromen! Gelukkig kregen we elke week een update over AZ….

Daarnaast mochten we kennis maken met MZV en een week MS&C. Binnen een kwartier een MZV les op de mat leggen was niet altijd even makkelijk. Ook hierin hebben we onszelf ontwikkeld en verbetering laten zien.

Onze fysieke belastbaarheid werd ook op de proef gesteld in de eerste weken. Was je niet aan het trainen in een les van je collega, dan was je wel de MLV aan het ondergaan tot kotsen aan toe voor sommige. Hoewel sommige weer een pijntje hier of daar hadden, heeft in deze lichting gelukkig iedereen de eindstreep gehaald.

Daarnaast hadden we elke vrijdag wel een WOR (Wedstrijd Organisatie, red.) op de planning staan. 13 fanatieke sportinstructeurs in opleiding en 3 nog fanatiekere instructeurs in 1 sportzaal ging niet altijd even goed. Ook was er soms onderlinge strijd tussen CLSK (olv Smi Bart Seegers) en CLAS (olv Smi Gielen Gielen).


In de rest van de VTO mochten we ons verder ontwikkelen op onze werkplek. We zijn zoveel mogelijk in de praktijk bezig geweest als het gaat om lessen verzorgen en met opdrachten voor het leertakenboek. Op meerdere 2 daagse terugkom dagen kregen we nog de laatste informatie over bepaalde onderwerpen. Daarnaast mochten we ook elkaar les geven alsof we op onze werkplek niet genoeg les gaven. Gelukkig werden die dagen soms goed begonnen met gebak van mensen die te laat waren. Alhoewel we nog 1x gebak moeten krijgen van een Smi…

Tijd speelde ook een grote rol. Ook al zei de Smi of Aooi “ik houd het kort” dat lukte nooit. We kwamen bijna altijd in tijdnood…
Tijdens onze weken op de werkplek hebben wij ons nog meer kunnen ontwikkelen in ons eigen persoonlijk proces. Met de begeleiding van onze PLM’er, en de goede hulp van de sportinstructeurs, hebben wij ons optimaal kunnen ontwikkelen.

Tot slot na uren achter de tikdoos en 100 lessen verder, mochten wij afgelopen vrijdag 2 februari 2024 onze diploma in ontvangst nemen.
De groep gevarieerd met CLAS leerlingen en CLSK leerlingen, is een hechte groep geworden. We hebben veel van elkaar kunnen leren, met elkaar kunnen lachen en met elkaar kunnen werken. Zowel de KL als de KLU zijn nu goede startbekwaam sportinstructeurs rijker. Veel plezier en succes op jullie eerste functie!

Instructeurs bedankt voor de leerzame weken!

Publicatiedatum: 02 februari 2024