Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
HYROX POPULAIR IN VUGHT EN OMSTREKEN
Door Tarik Gharbaoui


Hyrox. Die naam hebben we recent meer gelezen op deze website. Lino Ottenhof schreef er in december als eerste over in een verslag van de wedstrijd in Amsterdam, en daar kreeg je al spierpijn van bij het lezen. Recent in het interview met Joyce Zappeij kwam Maastricht al aan de orde, en nu is het de beurt aan Rotterdam waar onze LO&Sportgroep BRK uit Vught goed vertegenwoordigd was.

Hyrox
HYROX is in 2017 ontstaan in Duitsland. HYROX is een combinatie van 8 kilometer hardlopen en het uitvoeren van 8 functionele krachtoefeningen. Het doel van HYROX is om binnen een zo snel mogelijke tijd de verschillende oefeningen uit te voeren en over de finish te komen. Hyrox omvat verschillende functionele fitnessoefeningen die variëren van roeien, Wall-Balls , burpee’s, sandbag-lunches, farmer carry’s, sled-push & pull en de ski-erg. Deze diverse mix van disciplines maakt Hyrox een unieke en veeleisende uitdaging voor sporters van alle niveaus.


Trending
Hyrox heeft de fitnesswereld veroverd door zijn inclusieve aard en zijn vermogen om mensen van verschillende achtergronden en fitnessniveaus aan te spreken. De opkomst van functionele fitness (Dikla Vrolijk schreef over de oprichting van een defensieteam en deelname aan het MWK in Warendorf in september 2023 dit artikel in de Zandloper, red.) heeft de populariteit van evenementen zoals Hyrox verder gestimuleerd, omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar uitdagende en veelzijdige workouts die hen voorbereiden op echte fysieke uitdagingen in het dagelijks leven.
Voor militairen is Hyrox niet alleen een fitnessuitdaging, maar ook een waardevolle trainingsmogelijkheid die voorbereidt op de fysieke eisen van hun beroep. Met de diverse mix van oefeningen in Hyrox train je  verschillende aspecten van fysieke paraatheid die essentieel zijn voor militairen. Van het tillen en verplaatsen van zware voorwerpen tot het uitvoeren van cardiovasculaire inspanningen onder druk.


Link met LO&Sport
Sergeant De Kort, Korporaal1 Van den Dries en Soldaat1 Gharbaoui (Sportgroep BRK) maakten kennis met Hyrox tijdens de Dienstvakdag 2023. Gedurende deze dag werden er diverse clinics aangeboden die als inhoud een nog relatief onbekende sport behandelden. Eén daarvan was Hyrox, waarbij er een workout klaar stond die de collega’s van de LO&Sport uit zou dagen met diverse onderdelen van de daadwerkelijke workout. Hierna groeide de interesse van bovenstaande personen en al snel werd besloten gezamenlijk deel te nemen aan Hyrox Rotterdam 2024. Onderweg naar deze wedstrijd werd er regelmatig hard getraind op de sportgroep om op 6 april een goede indruk te krijgen en maken. Er werd gerend, geskied en geroeid. Er werd met een slee geduwd en getrokken. Er werden kettlebells verplaatst, medicin ballen de lucht in gegooid en weer opgevangen en met een zandzak in de nek zijn veel meters gemaakt. Door samen te trainen voor dit doel haalden zij ook het beste in elkaar naar boven.

6 april 2024
Op een warme middag in Rotterdam verzamelden de drie bovenstaande militairen zich bij Ahoy, vastberaden om de uitdaging van Hyrox aan te gaan. Na het omkleden, een verkenningsronde over het wedstrijdterrein en een warming up was het zover. De workout begon met een kilometer rennen, waarna de inmiddels al met zweet beklede lichamen zich naar het eerste onderdeel begaven. Het was warm binnen en dit werd al snel gemerkt als een hinderlijk element. Desalniettemin werd er toch gevlamd en het rennen werd telkens afgewisseld met een onderdeel. Uiteindelijk zou de Soldaat1 Gharbaoui binnenkomen met een tijd van 1.21.15, Sergeant De Kort 1.39.17 en Korporaal1 Van den Dries na 1.39.37. Nette tijden die uiteraard ruimte bieden voor verbetering voor een volgende editie. Daarnaast zijn zij een leuke en uitdagende ervaring rijker, waarbij zij, logischerwijs als sportinstructeur, snel verbeterpunten analyseerden en een plan klaar hadden liggen voor de trainingen voor een volgende editie.

HYROX in Vught
Inmiddels is er zelfs een heuse Hyrox – training geïntroduceerd op de sportgroep BRK. Elke donderdag tussen 11.45 uur – 12.45 uur wordt er een Hyrox – training uitgevoerd door enthousiastelingen van de kazerne. Elke training wordt afgesloten met een hoop zweet, uitgeputte gezichten en een voldaan gevoel. Voor een ieder die zich geroepen voelt of enthousiast is geworden: de volgende editie is op 12 en 13 oktober in Amsterdam. Er kan ook worden deelgenomen door dames, in duo’s en er is zelfs een PRO klasse, waarbij de gewichten zwaarder zijn.

Publicatiedatum: 24 april 2024