Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


ZEEUWSE BUCKETLIST

Door: Gerard Machielse
Kustloop, halve marathon , Vrouwenpolder 2017

Breda, 20 September 2017

We gaan ervoor…..                             

Die staat nog op mijn lijstje: “een MARATHON lopen”. Ik roep het al jaren maar het komt er niet van. Uiteindelijk moet je het gewoon plannen, natuurlijk. Eind vorig jaar riep ik het weer en mijn vrouw zei met een glimlach: “alweer?” en dat was voor mij de juiste trigger om me in te schrijven.

En wat doe je dan? Dan kies je een van de zwaarste marathons uit die we in Nederland kennen. De Kustmarathon van Zeeland. Met een beetje pech: hoog water, wind tegen en klote-weer. Maar dat is juist hetgene wat het aantrekkelijk maakt. Het moet een behoorlijke uitdaging worden.

Op dit moment ben ik werkzaam als cursusleider op de LOSS en is mijn thuisbasis gebouw Y in Amersfoort op de Bernhardkazerne. Toen ik dit verhaal met de redacteur deelde, zag hij meteen kans om de lezers van de Zandloper en vrienden van de LO&S organisatie hierover te informeren. Ik deelde zijn mening en vond het een leuk idee om een stukje te schrijven.

Trail run Burgh-Haamstede met Sander Flier (links)

Nu ben ik geen echte loper en ook niet bepaald lichtvoetig. Maar het lopen van langere afstanden gaat me steeds beter af. Dit heb ik vooral te danken aan de periode dat ik een functie vervulde op de KMA. Omdat de KMA betrokken was bij de organisatie van de Singelloop van Breda, mocht het personeel van de KMA gratis deelnemen. En die kans heb ik gegrepen! Daar ben ik begonnen met het lopen van halve marathons. Samen met Sander Flier (directe collega op de KMA in die tijd) deelden we de passie en jaarlijks triggeren we elkaar om enkele halve marathons te lopen, zoals de kustloop van Vrouwenpolder en de Trail run Burgh-Haamstede. En daar beleven we veel lol aan.

Het is je tijdens het lezen van bovenstaande alinea misschien opgevallen dat er veel plaatsen uit Zeeland beschreven staan. Daar ben ik ook vaak te vinden. Op een seizoenplaats in Vrouwenpolder hebben we een caravan staan waar ik samen met mijn gezin veel vrije tijd door breng. Het is een schitterende omgeving. De zee, strand en natuur zijn geweldig en dat maakt het lopen voor mij bijzonder aantrekkelijk. Bij het opkomen van de zon het strand oplopen, waar enkele vroege wandelaars je begroeten en de zeehonden nog rustig kunnen genieten van de eerste zonnestralen op het strand, maakt het lopen heel bijzonder.

Enkele jaren geleden begonnen mijn achillespezen heel anders over het hardlopen te denken. Die vonden het maar niets. Ik was even bang dat het lopen voorgoed voorbij was. Door goede tips van een bekende fysiotherapeut van de EVN in Roosendaal en aandacht te hebben voor “anders lopen”, ben ik er weer helemaal boven op gekomen en ben ik bijzonder goed belastbaar. Op dit moment loop ik een omvang van ongeveer 40 a 60 km per week. Door  tips en techniek-scholing tijdens een workshop “pose running” van TGTF ben ik heel bewust anders gaan lopen en heb ik nu nergens last van. Dynamischer lopen door andere voetlanding, hogere pasfrequentie en gebruik maken van zwaartekracht heeft voor mij het lopen een ander inzicht gegeven. Je moet het wel de tijd geven en zorgen dat je jezelf van feedback voorziet. Maar bijvoorbeeld met verschillende apps op een telefoon kom je ver. Jezelf filmen en luisteren naar een signaal van 180 a 190 beats per minuut (waarop je de pasfrequentie maakt), maakt voor mij het lopen erg aangenaam en blessure vrij….

Ik denk dat ik er klaar voor ben. Nog een paar weken en dan ga ik op 7 oktober starten aan de kustmarathon Zeeland.  

Na afloop van mijn wedstrijd zal ik deze ervaring met jullie delen. (Naschrift redactie: dat verslag kun je hier lezen.)

Publicatiedatum: 21 september