Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW KIM VAN KEULEN:
'SPORTINSTRUCTEUR' OP NYENRODE

Door Paul Lindeboom

Vele collega’s en de redactie ontvingen van Kim op 18 juli het volgende bericht:  “Hallo allemaal, om maar gelijk met de deur in huis te vallen…. Ik ga per 1 augustus de (actieve) dienstverlaten. Een deel van jullie weet dit al, maar ik wil jullie graag nog even bedanken. Ik ga per direct werken op Nyenrode universiteit. Daar ga ik het sportprogramma ontwikkelen voor de opleiding; Bachelor of Science in Business Administration (BScBA): een 3jarige voltijdbachelor op de Nyenrode- campus, met de focus op bedrijfskunde, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Ze willen hier graag met vorming en ltv aan de slag met sport als middel. Super mooie uitdaging, kansen en redelijk wat flexibiliteit.Ik ga zeker vele aspecten missen van het mooie bedrijf als defensie maar ik denk dat het tijd is voor een nieuwe stap. Ik wil jullie allen bedanken voor de samenwerking die ik ooit in afgelopen ruim 14 jaar met jullie op wat voor manier dan ook heb gehad! Het waren 14 mooie jaren J, waarin ik geworden ben wie ik nu ben.” Deze afscheidsbrief bevatte een aantal uitdagende triggers voor een interview.

Wat zijn je eerste indrukken van dit prestigieuze opleidingsinstituut, Kim?
Kim: “Nyenrode is een mooie en interessante nieuwe werk omgeving met uitdagingen als; weinig/ geen sportmateriaal (nu in middels wat spullen kunnen regelen) of een sporthal die grotendeels als tentamenhal wordt gebruikt, met veel verschillende opleidingen. Voor mij als persoon is de indruk: wat gaaf dat ik mijn eigen creativiteit volledig kwijt kan. Natuurlijk moet ik me houden aan de kernwaardes en de richting waar het programma management naar toe wil. Maar ik krijg de vrijheid en het vertrouwen om alles te bedenken en ontwikkelen m.b.t. het sportprogramma.

Daarnaast vind ik het fijn om zoveel nieuws te zien en leren kennen (bedrijfsleven versus defensie, de Engelse voertaal en een andere doelgroep).

Het programma management is erg blij met mijn komst. De eerste begeleidingsweken waren om de BScBA te verkennen. Nu bestaat de begeleiding uit het verder leren kennen van de universiteit en in het ondersteunen van de academische onderbouwing. Daarnaast zijn zij mijn sparringpartner in alles wat ik ontwikkel. Bijvoorbeeld of mijn programma niet te “groen” is.

Ik kom er nu pas echt achter hoeveel kennis, vaardigheden en (mooie) ervaring ik bij defensie opgedaan heb de afgelopen14 jaar. Die kan ik nu goed gebruiken, alleen anders verpakt.

Nyenrode heeft veel overeenkomsten met defensie, eigenlijk in hun historie nog veel meer. Met 5 dagen in de week starten met ochtendsport met sportdocenten die op de campus woonden, met de aanpak die veel van defensie weg had.

Maar verschillen zijn er zeker ook. Zo worden onze studenten niet fysiek getest van te voren. Hierdoor heb je met een (nog) grotere verscheidenheid aan studenten te maken. Een docent op een niet zijnde sportopleiding/ VEVA herkent dit waarschijnlijk gelijk.”

Heb je inmiddels al wat ervaringen opgedaan v.w.b. vorming en LTV? Wat jouw taak hierin precies gaat worden? Heb je al wat activiteiten ontplooid op dat gebied?
Kim: “Onze pijlers binnen het sportprogramma zijn persoonsvorming, teamvorming, leiderschap en vitaliteit. De vorming start al vanaf dag een. We moeten niet vergeten dat zij geen militair worden. We vormen de studenten naar hun toekomstige werkveld. Dit gebeurt door de coaches van PLDJ (Personal Leadership Development Journey), de medestudent, de groep, maar ook door het campusleven. Als sport zijn wij een onderdeel van PLDJ.

De 'LTV' noemen we LTM (LeadershipTraining and Molding). We hebben de studenten in de eerste term kennis laten maken met hele kleine stukjes leiding geven. Zoals een warming up en in de tweede term heeft eenieder een geplande LTM gehad. Door het inleveren van een STARR konden de studenten de term behalen. Komende term staat “coping in uncertain circumstances”. Dit omdat je ook in het bedrijfsleven met veel onzekere omstandigheden te maken kan hebben wat stress oplevert en je toch moet blijven functioneren.“

LTM opdracht: doel communiceren en samenwerken inzichten geven en verbeteren. De leider stond met de oplossing een stukje verder op en moest in het Engels de groep duidelijk maken welk figuur er gelegd moest worden zonder de oplossing te laten zien of fysiek te helpen. Hier werd oa duidelijk hoe lastig het is om op afstand met elkaar te communiceren in en ook nog in een andere taal als je moeder taal.


Je schreef ook dat jij het sportprogramma gaat ontwikkelen voor de opleiding
BScBA. Wat houdt die opleiding globaal in en op welke manier staat sport daarvoor in functie?
Kim: “Mijn functie is sport coördinator voor de opleiding Bachelor of Science in Business Administration (BScBA) op Nyenrode. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de Course Outline, de jaarplanning. Een soort FMOTP zoals we kennen binnen de LO&Sportorganisatie. Daarnaast geef ik 8 uur les, verspreid over 2 dagen. Daaromheen begeleid ik mijn twee collega’s, om de juiste uitvoering van de Course Outline te garanderen. En af en toe denk ik mee over competentie ontwikkeling en hoe dat verder vorm te geven binnen de gehele opleiding.

De opleiding BScBA is een driejarige voltijdbachelor op de Nyenrode campus met de focus op bedrijfskunde, leiderschap en persoonsontwikkeling. De student wordt hier opgeleid tot manager voor het toekomstige bedrijfsleven.

De studenten sporten in hun eerste jaar 3 x per week ( 2x 1,5 uur en 1x een uur) en in het 2 de jaar hebben ze 2 sportlessen (2x 1,5 uur) en het 3 de jaar kan men kiezen om mee doen, omdat men ook op uitwisseling gaat.

Een wens van het programma management is dat er na de studie ook een jonge fitte en vitale manager staat die het bedrijfsleven aan kan. Wanneer je fysiek en mentaal fit bent, presteer je het beste. En dit zit niet alleen in sport en voeding dus we geven de student kennis mee mbt een “vitaal” team/ bedrijf runnen.
De functie van sport is de studenten trainen en vormen en een mogelijkheid geven om leiding te geven en zichzelf presenteren / voor een groep staan te beoefenen.

Daarnaast proberen we de student een diversiteit aan sporten te laten beleven. Hierdoor ontdekken ze mogelijk hun eigen voorkeur m.b.t. sport. Waar we kunnen leren we ook nieuwe bewegingen of technieken aan.”

 

Zoals het hoort: Kim voorop!

 
Ik mag hopen dat jij zelf nog wel tijd hebt voor actief bezig zijn. Voordat ik daar een vraag over stel: wat was eigenlijk jouw sport in je jeugdjaren? (Iets over vertellen, graag.) Wat wordt hét evenement in 2019/2020 ?
Kim: “Van huis uit ben ik al opgevoed met sport. Mijn beide ouders speelde fanatiek korfbal en daarnaast hebben we heel wat kilometers gefietst en gewandeld, o.a. over de Veluwe.

Naast korfbal ben ik op jonge leeftijd gaan turnen. Toen ik naar de middelbare school ging, heb ik op een moment het turnen omgewisseld voor atletiek. Later, na mijn stage bij de LO&Sportorganisatie op de sportgroep BHK, ben ik gaan survivallen. De allereerste run liep ik in Vlaardingen met Sgt1 BD Richard Anker. Dit heb ik diverse jaren gedaan en op een moment nodigde Ronald Dohmen mij uit voor de adventure race O.T.T. (Kim weet het niet zeker, maar dacht dat dit stond Ontzettende Tering Training, red.) Hierna was ik om en ben ik gestart met Adventure Racen.

Op dit moment ben ik minimaal actief. Ik heb last van mijn rechterknie, al een behoorlijk tijdje. Ik vrees dat dit is ontstaan na een van mijn vorige Adventure Races (maart 2017) waar we veel hardloopmeters gemaakt hebben en ik er gewoon mee ben blijven doorlopen. Het herstel dat ik nam was niet lang genoeg. Dus nu rustig het lopen weer opbouwen.

Eigenlijk heb ik bewust nog niet echt een plan of doel voor 2019, omdat ik dat dan lastig los kan laten en gelijk weer wil trainen! “

 

Kim met Sander Flier.

 
Wat het laatst bekend was van jou waren je langdurige deelnames aan Adventure Racing evenementen. Wat was tot nu toe je allermooiste deelname
Kim: “Ik denk niet dat ik niet echt een allermooiste race heb. Iedere race heeft wel iets speciaals. Maar die in de Harz in Duitsland was erg mooi door de omgeving en het avontuur. Het was voor het eerst een lange race van 32 uur.

Of misschien wel Auenland. Samen met Joyce Phillipa, waar we voor het eerst samen raceten en eerste werden. Drie dagen later behaalde ik ook mijn vijfkampmedaille op het NMK Vijfkamp.

Maar de laatste keer Hard van Brabant samen met Sander Flier in de ontspannen modus (cappuccino modus) was ook echt heel gaaf. Veel meer genoten van de gehele omgeving.

De laatste race vanuit Outdoor Valley, “Where nature meets urban” was samen met Lieske Dekkers. Deze was ook speciaal, omdat we deels oriënteerden in Rotterdam. De oriëntatiekaart was van voor het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Hier was de historie juist een mooie belevenis.

Kim & Lieske

Zo kan ik van iedere race wel iets benoemen en is het iedere keer weer een toffe beleving.”

 

Publicatiedatum: 10 januari 2019