Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

WE STELLEN EEN NIEUWE SPORTOFFICIER VOOR:
RUBEN HENSELS

Door Paul Lindeboom


Ruben Hensels stelde zichzelf aan het begin van de VTO Officieren al in het kort voor op ons intranet:
Ik ben geboren in Maastricht maar opgegroeid in België. Hierdoor ben ik herkenbaar aan een ‘Belgisch’ accent. Aansluitend aan mijn middelbare school carrière ben ik begonnen aan de lerarenopleiding in Hasselt (België), dit met keuzevakken Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie. Eenmaal afgestudeerd heb ik werk gezocht als leerkracht LO, maar dit niet gevonden. Met die reden heb ik mijn eerste jaar gewerkt als leerkracht wiskunde, dit in combinatie met studie in de avonduren. Na 3,5 jaar les gegeven te hebben, heb ik opnieuw gesolliciteerd bij defensie, deze keer wilde ik opkomen voor de sport. In september 2019 ben ik begonnen op de KMA met het korte model.
Buiten lesgeven ben ik altijd veel bezig geweest met volleybal. Vanaf mijn 17e heb ik het spelen gecombineerd met training geven. Hierdoor is mijn interesse in sporten algemeen maar vooral het staan voor een groep gegroeid. Door het drukke programma tijdens de opleiding ben ik gestopt als trainer, maar dit hoop ik zo snel mogelijk weer te kunnen oppakken. Gelukkig ben ik wel nog blijven spelen.


Wat zijn je mooiste successen in het volleybal, zowel als speler als trainer? Waar speel je en op welk niveau is dat? Op 17-jarige leeftijd al actief als trainer komt niet veelvuldig voor, hoe is dat zo ontstaan?

“Als speler speel ik momenteel voor Wara Genk (België) in de Nationale 3 reeks. Al sinds mijn zestiende speel ik als middenman. Mijn mooiste succes dat ik als speler heb meegemaakt, is het winnen van de Beker van Limburg in 2013. Toen kwamen we in de finale terug na een 2-0 achterstand met 2 matchballen tegen.

Als trainer ben ik begonnen op mijn 17 de. Rond die tijd zocht ik een leuk bijbaantje wat makkelijk te combineren was met mijn studie en het zelf spelen als volleyballer. Dit was de ideale combinatie waarbij ik ook diverse opleidingen als trainer en coach gevolgd heb bij de Belgische Volleybalbond. Als trainer heb ik in die eerste periode veel geleerd. Maar deze kennis hielp mij ook zeker als speler en als persoon. Door deze ervaring werd ik enthousiast voor het lesgeven en ben na de middelbare school gestart op de lerarenopleiding in Hasselt.”


Is er een groot verschil tussen de volleybalcompetitie in België en Nederland? (Ook als militaire sport.)
“Er zit zeker verschil in de competities. Het begint al bij de indeling van de reeksen waar het moeilijk is om te vergelijken welke reeks in Nederland overeen komt met België.

Verder is de sport (zeker bij de jongens) aan het uitsterven. Er is nog maar een kleine instroom bij de jeugd en bij de senioren verdwijnen ieder jaar ploegen of clubs. Dit heeft ook invloed op het niveau van elke reeks, dit is ook aan het zakken jammer genoeg.
Als militaire sport heb ik nog geen inzage kunnen krijgen in het volleybal. Door de drukte van de opleiding en de Covid-maatregelen ben ik nog niet naar deze evenementen kunnen gaan. Zodra hier meer mogelijk is, wil ik hier heel graag mee kennismaken en me hiervoor inzetten.”

Je bent inmiddels geland op de RVS in Oirschot. In hoeverre heb je in de eerste weken gemerkt dat de VTO Officieren wel of niet goed aansloot op de praktijk?

“Sinds december ben ik geland op de RVS. Hier heb ik de eerste twee maanden gewerkt aan de eindopdrachten van de VTO. Het voordeel van de opleiding was vooral te merken in het verschil tussen theorie en praktijk. Waar we het eerste deel van de opleiding vooral bezig waren met de ideale situatie merk je nu dat het in de praktijk vaak anders loopt. Maar door de voorgaande opdrachten waren we voldoende voorbereid om een goede start te maken.”

Hoe kijk je in zijn algemeenheid terug op de VTO Offn?

“Ik kijk heel positief terug op de VTO. Vanaf de eerste dag werden we al behandeld als collega’s en minder als cadetten. Verder waren we maar met 3 cursisten en hadden we een kader van 3. Deze bijna 1 op 1 begeleiding zorgde ervoor dat we maatwerk kregen. Ook waren de opdrachten zo ingericht dat we met alle aspecten van de (voor ons nieuwe) organisatie in contact kwamen.
Jammer was wel dat door de steeds wisselende maatregelen we niet bij iedereen even makkelijk langs konden gaan. Maar zeker na de KMA was deze VTO een leuke tijd.”

Publicatiedatum: vrijdag 29 januari 2021