Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

SKI OPLEIDING 2019 IN KAPRUN

Door Pierre Schoonen

Pierre doceert

In week 03 was het dan eindelijk zover: de sneeuwweek van de NIVO 3 ski instructeursopleiding (die NskiV gecertificeerd beginnen). In november waren wij - Smi Niels, Smi Barry KCT en ik - samen met 12 deelnemers (10 LO&Sportinstructeurs en 2x instructeurs van het KCT) al begonnen met twee verplichte opleidingsdagen in Nederland.

Deze twee dagen stonden in het teken van lesgeven op een rollerbaan en bostelbaan en daar werden de deelnemers direct geconfronteerd met de vele theorie binnen dit vakgebied. Centraal balans, Alpine balans, assenparallelliteit, kanthoek, stuurdruk en nog vele andere begrippen moesten nog een plekje krijgen bij de ski-instructeurs in spé. Maar iedereen was direct in het plaatje dat deze opleiding meer inhield dan alleen maar een beetje glijden op de latten.

De sneeuwweek:

Met lawine stuffe 4, alle waarschuwingen in de media over de extreme sneeuwval, zijn we week 03 toch afgereisd naar Kaprun in Oostenrijk. Hier bestonden de dagen uit… skiën, skiën, skiën, theorielessen in de avond, lesvoorbereidingen maken, lesgeven, bewegingsanalyses maken, leren voor het theorie examen, etc. Kortom, zeer lange en intensieve dagen.

Vanaf vrijdag stonden de eerste examens voor de boeg. Ten eerste op vrijdagavond het 2 uur durende theorie-examen over alles wat met het ski vak te maken heeft. Van bewegingsanalyses en het maken van een plan van aanpak t.a.v. techniekverbetering tot aan materiaalkennis, leerweg, lawinekunde, methodische opbouw en sneeuwsportdidactiek kwamen tijdens dit examen langs.

Gelukkig had een ieder goed geleerd en konden we dit examen afsluiten met hoge punten. Deze avond hebben ze ook kennis gemaakt met de Assessor Tjeerd Terpstra van de NskiV, die samen met ons het lesgeefexamen en eigenvaardigheid kwam examineren.

Door middel van loting heeft een ieder een specifiek thema gekregen voor de examen les. Hierbij moet je denken aan lesthema’s zoals: verbeteren school parallel lange bochten met het accent op timing van de stokinzet. (Zie foto). Goed ingepakt i.v.m. de temperatuur van –21 graden zijn alle lessen op zaterdag afgerond. Helaas zijn 5 lessen onvoldoende beoordeeld en hebben we dit in de avond middels een reflectie gesprek per persoon teruggekoppeld! Nog 6 deelnemers waren in de race voor de NIVO 3 badge!

Zondagochtend zijn we na nog 2 uur trainen om 11.00 het praktijkexamen gestart. Fantastisch om te zien dat bij een aantal deelnemers al het juiste samen kwam tijdens dit examen. Gevolg was dan ook dat we 4 deelnemers konden feliciteren met het hoogste nivo van deze opleiding… NSKIV SKILERAAR NIVO 03.

De overige 6 hebben allen NIVO 02 positief afgerond waarbij enkele deelnemers wellicht na een herexamen alsnog NIVO 3 zullen behalen.

Ik ben blij met het eindresultaat en ben er dan ook van overtuigd dat we een mooie kwaliteitsimpuls hebben kunnen geven binnen dit vakgebied!

Publicatiedatum: 07 februari 2019