Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
'SPORTGROEP' DEN HAAG BIJZONDERE WERKPLEK
Door Paul Lindeboom
Vanaf de 'eerste verdieping' zie je via een kijkvenster de fitness. Bijzonder uitzicht.

Alweer een maandje geleden, op de FLO-receptie van Rob Zijlstra, schuif ik aan in een gesprek met William Verploegen en Matthijs Mostert. Laatstgenoemde is niet lang geleden aangesteld als hoofdinstructeur op de Frederikkazerne, William wordt de opvolger van Rob als nieuwe C-LO&Sportgroep Dumo. William betrekt mij direct in het gesprek met de woorden: "je moet eens naar Den Haag, daar zit een mooi verhaal in voor op de website". Oké dan!

Na een moeizame rit vanuit Soesterberg – normaal doe je hier een uur over, maar vandaag (mede door stakingen in het streekvervoer, belachelijk druk) zit ik 2,5u naar mijn gezellige chauffeur William Verploegen te luisteren – bereiken we de Frederikkazerne. Net op tijd klaar met een bermbezoek vanwege de hoge nood, komt Matthijs Mostert aangefietst. Hij komt van de Beatrixkazerne, waar hij sportles gaf aan personeel van het Defensie Cyber Commando. Klinkt nu al als een bijzondere plek om te werken.

Het wordt nog extra bijzonder, want de ‘sportgroep Den Haag’ (die als dependance van de LO&Sportgroep Dumoulinkazerne uit Soesterberg fungeert, net als de Kromhoutkazerne, vandaar de aanwezigheid van William als kersverse commandant) heeft in gebouw 137 een nieuw onderkomen. Bij binnenkomst zien we direct al een goed gevulde fitnesszaal, met redelijk moderne trainingsapparatuur. Ook van onze partner Technogym, maar geregeld door het Facilitair Bedrijf van ‘de Freek’. Bijzondere constructie, want het onderhoud gaat binnenkort wel geregeld worden via de LO&Sport.

  • Matthijs 01
  • Matthijs 02
  • Matthijs 04
  • Matthijs 05
  • Matthijs 06
  • Matthijs 07
  • Matthijs 09


Is er nog meer bijzonder aan de standplaats van Matthijs? Dacht het wel.
Waar alle sportinstructeurs een vaste werkplek hebben, heeft Matthijs er vier. (Bijna vijf zelfs, maar de locatie Maasland is afgewezen om ondersteund te worden vanwege de reeds aanwezige werkdruk.) Zoals genoemd de Beatrixkazerne, waar ook de KMAR zijn hoofdkwartier heeft, maar ook de PKC. Staat voor Plein-Kalvermarkt-Combinatie. Lees: het Ministerie van Defensie.
Nog niet bijzonder genoeg? Matthijs werkt dus ook nog op de Brasserskade, het oude IDL (Instituut Defensie Leergangen) in Rijswijk. En geeft les aan een zeer diverse ‘kazernepopulatie, zoals de inlichtingen & Veiligheids Dienst en Juridische Zaken. Bestuursstaf. Bijzonder hoog ingeschaald personeel! En les aan de MLA, de Militaire Luchtmacht Autoriteit. Over hoog gesproken….
Daarnaast is de Frederikkazerne is van zichzelf al een bijzondere locatie, in ‘Oh, oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen’ hoorde je dat al letterlijk terug.


Ik ken Matthijs daardoor al heel lang. In vroeger jaren, toen Hans van leeuwen nog commandant van een vijfkoppige sportgroep was, met ook nog 3 reïntegranten voor hand en span diensten, verleende ik steun aan de winterse crosscompetitie met een excelsheet voor de uitslagverwerking. Die crossjes werden op 5 verschillende locaties georganiseerd, waaronder de duinen van de Waalsdorpervlakte, het St. Hubertusbos (het hoge bos rechts naast de kazerne, waarvandaan je halverwege neerkijkt op het Aloysiuscollege waar Mark Rutte wekelijks les geeft) en het park van Clingendael. Hans zou er uren enthousiast over kunnen vertellen…..


Die echte roemruchte sportgroep Den Haag, waarover Hans Wedel hier ook nog veel historische feiten vertelde en waar het dienstvak LO&Sport misschien wel zijn roots heeft, bestaat formeel dus niet meer. Maar gelukkig houdt Matthijs in zijn uppie vele bordjes in de lucht en de faam van LO&Sport hoog. Bijzondere collega!!


Publicatiedatum: 15 maart 2023