Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

40 JAAR LO&SPORT: MEMORABELE MOMENTEN, MARKANTE MENSEN
AFLEVERING 15: LO&SPORTKLEDING, FUNCTIONEEL?

Door: André Wijnberger

De LO/Sportorganisatie (voorheen KL, nu CLAS) heeft zich altijd weten te onderscheiden, onder andere door afwijkende kleding te dragen.
In de beginjaren, waarin er door iedereen een groen trainingspak werd gedragen, droegen de LO/Sportinstructeurs er een duidelijk embleem van onze organisatie op de borst, op de foto dus het meest linkse pak. Dit trainingspak was oerdegelijk en van zware kwaliteit, vooral als het nat werd, dan had je ongeveer een extra rugzak aan je lijf hangen. Er kwamen echter niet snel gaten in, dat was wel een voordeel….


GONSO

Daarna kwam het blauwe trainingspak van het merk  “GONSO”, dit droeg een stuk prettiger en was ook uitermate functioneel en sterk.

Het witte T-shirt met blauwe randje om de hals, was ook van oerdegelijke kwaliteit en heerlijk praktisch bruikbaar! Je kon hier als LO/Sportinstructeur vrijwel al je werkzaamheden prima in uitvoeren. Het bijbehorende oranje regenjack was daarentegen een draak van een jasje, twee stappen hardlopen en je was drijfnat van het zweet EN de regen.


Nationale Driekleur

Vanaf dit moment werden er naar mijn mening ook wel eens pakken in den lande getest, voordat er tot  centrale aanschaf over gegaan werd.

De volgende editie van onze functionele kleding was wat minder bestand tegen de werkzaamheden, maar werd dan ook niet voor niets uitgebreid met een heel pakket bijzondere kledingstukken: buitenjas, korte en lange legging, ondergoed, trui, muts, horloge, sokken, etc. Het trainingspak an sich was dan ook niet zo geschikt om lekker in te bewegen, maar allee, het zag er wel een stuk vriendelijker uit, met ook de nationale driekleur erin verwerkt (op zowel de broekspijpen als ook in de bovenkleding). Er kwam echter een Duitse meneer in het spel, die claimde dat de organisatie zijn embleem ten onrechte had gebruikt, er was namelijk niet voor betaald!

Ik weet niet of de verhalen juist zijn, maar er schijnt een behoorlijke som geld betaald te zijn om dit af te kopen, maar er moest al vlot een nieuw pakket komen met een aangepast embleem.


Li- Ning

De laatste, huidige, kledingset, daarover lopen de meningen sterk uiteen….van een hoog ‘Camping / Scapino‘ gehalte met goedkope uitstraling, tot een oerlelijk pak met een veel te brede bies op de benen! In ieder geval is de kwaliteit van het Li- Ning pakket buiten alle ritsen redelijk te noemen. Sommigen vinden de T-shirts te zweterig, in ieder geval waren ze voor onze vrouwelijke collegae veel te doorschijnend, vandaar dat zij tegenwoordig de blauwe versie hebben. Ook hier in het begin heel veel gedoe, waar de Sie Ondersteuning van onze Staf, die dit altijd bewaakt, niet erg vrolijk van werd.


Kledingbeheer

De namen die bij het beheer in de loop der jaren voorbijkomen, zijn onder andere: Kpl 1 Arie Schriek op het OCLO (vroegere LOSS), Sam Bakarbessy, Richard Wichhart samen met Maurice Bijen, Karel Wylenzek, Frans Bultink, Fred de Ruijter, Theo Hunck, Jaap van Duyvenbode, Arie Slok en Gertjan de Brouwer.

Wat de toekomst ons gaat brengen? We gaan het wel zien. Wilt u de pakken zien en voelen? In onze fraaie Traditiekamer in Geb Y op de Bernhardkazerne te Amersfoort staan ze naast elkaar!

Publicatiedatum: december 2015