Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


GEWICHTHEFFEN MET DE LTK
Door: Ruud Jacobi en Eric Noorlander

Ruud (links) en Eric (rechts)


Oosterhout (Gld), zaterdag 10 november rond 14.00uur
De eerste deelnemers voor de workshop Olympisch gewichtheffen zijn al aanwezig. De instructeurs Pierre Verkroost en Frans Smit staan achter de balie rustig te wachten tot iedereen aanwezig is. Beide zijn jarenlang professioneel Olympisch gewichtheffer geweest. Pierre heeft in Oosterhout een sportschool opgericht en geeft daar samen met Frans workshops en cursussen over deze tak van sport. Nadat de laatste deelnemer is gearriveerd, lopen we naar een hoekje in de grote sporthal om te beginnen met de workshop.

Bijna alle deelnemers hebben een aantal jaar ervaring met Crossfit en willen beter worden in het gewichtheffen. Dat hadden Pierre en Frans wel verwacht want dat is over het algemeen de achtergrond van de deelnemers aan deze workshops. Pierre begint met te vertellen dat er bij Crossfit bijna 40% van de oefeningen met stang gebeurt. Maar ook dat er grote verschillen zijn tussen de doelstellingen en uitvoeringen bij het Crossfit en het Olympisch gewichtheffen. Om te beginnen de benamingen! Pierre roept een keer de Engelse namen en daarna is het alleen maar kniebuigen, stoten, trekken en kracht trekken. We beginnen met een warming-up onder leiding van Frans. Het ziet er zo simpel uit: 5x kniebuigen voor, 5x hoog trekken, 5x uitstoten, 5x goedemorgen :) en tot slot 5x voorover gebogen roeien. Maar dan kom je erachter dat wat je denkt te doen er in werkelijkheid niet zo uitziet. Want Pierre en Frans zien alles! Elke detail en elke fractie in de beweging wordt geregistreerd door ze en daar krijg je feedback over. Het kunnen maken van een goede bewegingsanalyse is voor deze mannen gesneden koek. Want om de kleinste details draait bij het Olympisch gewichtheffen. En als die goed zijn, wordt het gewicht op de stang vanzelf meer.

De groep bestaat uit 11 personen verdeeld over 5 plankieren. Er wordt door Frans een oefening voor gedaan en daarna ga je er zelf mee aan de slag. Doordat de groep klein is krijg je veel persoonlijke aandacht en wordt je overladen met tips. Na twee uur begint het hoofd bij Ruud en mij aardig vol te raken maar Pierre en Frans zijn nog lang niet klaar. Ze blijven enthousiast lesgeven en kritisch kijken naar de verschillende uitvoeringen. Na 2 ½ uur houd ik het voor gezien. Ruud gaat nog een half uur door.

Maandag op de sportgroep praten we na over de geweldig leerzame workshop die we afgelopen zaterdag hebben gehad. We willen nu maar een ding: aan de slag met al die tips die we gekregen hebben!

Publicatiedatum: 16 juni 2017