Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

PLATFORM MS&C IN ENGELAND (UKSCA)
Door: Eric Noorlander

In mei zijn Reno Lok en ik namens het platform MS&C naar Leeds gegaan om een workshop te volgen van de UK Strength & Conditioning Association (UKSCA). De UKSCA bestaat sinds 2004 en is in de UK een onafhankelijke organisatie die bestaat uit bewegingswetenschappers, trainers van allerlei sportbonden en anderen werkzaam in het S&C werkveld. Naast het delen van kennis en het doen van onderzoeken, bieden zij ook opleidingen aan. Een van de opleidingen is de workshop Planning Effective Programmes (PEP).


De workshop duurde 2 dagen, waarin wetenschappelijke kennis werd gedeeld om effectieve trainingsprogramma’s te kunnen maken die leiden tot betere sportprestaties. Julian Monk was de cursusleider. Julian is werkzaam op de UCEN Manchester waar hij bij verschillende opleidingen lectures en hands-on sessie geeft. Daarvóór heeft hij 10 jaar gewerkt bij de Liverpool Football Club Academy,  gewerkt bij een rugby league club, verschillende voetbal clubs in Bury en Burnley ondersteund en gewerkt als personal trainer. Kortom, iemand met veel ervaring op het gebied van S&C training.

“Write programmes in wet cement, not concrete”

Op dag 1 hebben we het gehad over het planningsproces. Hierbij staat centraal dat je er rekening mee moet houden dat alles wat je maakt en plant aangepast moet worden. Wat vandaag de werkelijkheid is, kan door allerlei redenen morgen weer anders zijn. Dat is ook voor ons als eenheidsinstructeurs van een militaire eenheid zeker van toepassing. Als je daar op voorbereid bent, is het een onderdeel van het totale proces. De UKSCA heeft dit opgenomen in hun planningsproces:

Vervolgens hebben we het gehad over de Needs analysis die benodigd is voordat je een trainingsschema gaat maken. Deze is bij de UKSCA uitgebreider dan hoe wij hem hebben beschreven in het Handboek MS&C. Daarna hebben we de trainingsprincipes behandeld of zoals de Engelsen het zo mooi beschrijven “the cornerstones of training”. En tot slot hebben we het gehad over testen en monitoren. Hierbij spelen validiteit (meet je wat je wilt meten) en betrouwbaarheid (is de test of meeting herhaalbaar) een belangrijke rol.

Op dag 2 hebben we het alleen maar gehad over periodiseren. Wat is het doel hiervan? Welke soorten van periodiseren kennen we en wat zijn hun voordelen en nadelen? Welke trainingen kun je met elkaar combineren en welke niet? En hoe kan je trainingsvolume en trainingsintensiteit gebruiken? Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het maken van een macro-, meso- en microcyclus voor een zelf gekozen sport. Hierbij zijn we nog uitgebreid ingegaan op de tapering strategie.

De onderdelen uit de workshop werden ondersteund door verschillende wetenschappelijke artikelen. In september zullen twee SME’s van het platform MS&C de workshop Plymetrics, Agilty and Speed gaan volgen.

Publicatiedatum: 16 juni 2022