Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


TRAINEN MET DE TANITA MC 780a BODY COMPOSITION ANALYZER

Door: Léonie van Lamsweerde

Dashboard van de Tanita weegschaal


Algemene informatie:

De Tanita MC-780PMA Body composition Monitor is een compleet apparaat, goed in staat om een directe analyse te maken van de gezondheid en het fitness niveau van een gebruiker, en veranderingen hierin bij te houden. De MC780 is zowel geschikt voor medisch gebruik (MDD, klasse III) als voor gebruik thuis. Hij is ontworpen om een diagnose te stellen zonder hulp van een specialist. Een volledige analyse van je lichaamssamenstelling duurt bij de MC-780MA minder dan 20 seconden. De resultaten van de meting krijg je gedetailleerd en gesegmenteerd op het dual LED display te zien.

De moderne digitale weegschaal van Tanita

Een interview met Kapitein Bart Steenge van het Expertise Centrum LO&Sportorganisatie

Begin April 2017 zijn op alle CLAS sportgroepen naast een AMF-meting set ook een Tanita body-analyser geland. Het wat, waarom en hoe kan je hier verder lezen.

1) Waarom gaan we überhaupt meer testen?

•      identificeren van zwakheden
•      
monitoren van vooruitgang
•      
geven van feedback
•      
inzicht geven in eisen van de sport
•      
voorspellen prestatiepotentieel
•      
meten van de kwaliteit van opgelegde trainingsprogramma’s

2) Voorheen een huidplooidiktemeter, nu een bio-impedantiemeter en er bestaat ook nog een HPD-meter. Wat geeft nu een betere waarde?

De voorspellende waarde van uitkomsten van de ene methode naar de andere is laag. Onderzoek toont een schattingsfout van 5 % naar vergelijking HPD-meter met de bio-impedantiemeter Tanita.

3) Tanita is een merk, hoe komen jullie bij Tanita?

Via marktonderzoek - op de BHK in Amersfoort staat een inBody, dit was een pilot in 2014. Met horloges van Polar of Garmin. Compatibel met Mywelness van Technogym?

Vernieuwing Technogym, overal toestellen gereed voor TGS sleutel. Wat nog ontbreekt, is een  zuil en laptop met internet verbinding, dit gaat ongeveer in 2020 plaats vinden.

Elke militair krijgt een TGS-sleutel en een smartwatch defence.


4) Een militair staat op de Tanita, en dan?

Hij vertelt hoe je ervoor staat. Letterlijk in je vel.

5) Wat is een geschikte locatie op de sportaccommodatie?

In het begin moet je de Tanita introduceren onder begeleiding. Het apparaat is erg privacy gevoelig en het is een duur apparaat. Uiteindelijk moet al het personeel hem kunnen gebruiken zonder dat er een sportinstructeur bij is, maar wel zodanig dat niet iedereen kan meekijken met zijn gegevens.

6) Wat kan ik met een horloge irt de Tanita?

Outdoor begeleiding (indoor monitor sleutel), oftewel een horloge die compatible is. Alle oefengebieden van de LO&Sportorganisatie zijn afgedekt qua sport.

Mywelness is een cloud, dus een online platform van Technogym. Sleutel logt uit en zet de informatie in de zuil en die zet in het de cloud: Mywelnesscloud. Zelf heb je een  smartphone nodig voor de app van Technogym. Alle metingen van Tanita staan in connectie met de app. Als voorbeeld: als je buiten gaat hardlopen met een Garmin staat het in dezelfde app.

7) Hoe zie je de toekomst dan als LO&Sportinstructeur?

Het instructeurschap blijft gewoon bestaan. De specifieke lessen als MZV, hindernisbaan, klimmen, enz. gaan niet veranderen. Je kan alleen personen makkelijker meten en monitoren. Want je kan als instructeur in de ‘cloud’. Trainingsschema’s komen hierin online, waarbij de eenheid of individuele militair deze kan gebruiken op een moment dat er geen sportinstructeur toegankelijk is.

Voorbeeld van een persoonlijk meetresultaat


Je kan de Tanita MC-780PMA Body Composition Monitor instellen om de meetresultaten automatisch op te slaan op een SD kaart of naar een PC of printer te sturen.

Onderstaand een beschrijving van het printen met een Tanita, met dank aan SGT Samuel van Beelen (BHK).

-Allereerst heb je natuurlijk een printer nodig, dit moet een printer zijn die het ‘PictBridge’ protocol ondersteund. De Tanita MC-780MA sluit je door middel van een USB mini-B kabel aan op de USB (USB type A) poort van de printer.

-Vervolgens moet je in het menu van de Tanita enkele instellingen wijzigen (bladzijde 11 handleiding Tanita).

- Druk op de knop “setting”, dan “4” en dan “enter”, druk nu op “1” en weer “enter” (je hebt nu ingesteld dat de printer naast de gegevens ook de lay-out mee print).

- Druk nu op “6” en dan “enter”, druk nu op “1” en dan weer “enter” (je hebt nu ingesteld dat de gebruiker zijn ID-nummer moet invullen, dat komt dan ook op de uitdraai van de printer).

Alle instellingen staan nu goed. Het wegen gaat hetzelfde als normaal, er zit nu alleen een tussenstap in waarbij je je ID nummer moet invullen. Als de gegevens tevoorschijn komen dan druk je op het “printer icoontje” en dan worden de resultaten geprint.

Publicatiedatum: 22 augustus 2017