Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

BASIC LEADER COURSE 05-23
LO&SPORTINSTRUCTEUR VERKOZEN TOT 'BEST MAN'

Door: Tobias van der Wielen


De WhattsApp van de redactie ontploft bijna met diverse berichten vanuit de Staf. Aanleiding is de uitverkiezing van Tobias van der Wielen, sportinstructeur op de JWF-kazerne in Assen, tot Best Man van een internationale opleiding. We nemen contact op met Tobias om aan deze ‘prijs’ iets uitgebreider aandacht aan te kunnen schenken en hij schreef onderstaand verslag.

"Van maandag 6 tot en met vrijdag 31 maart was er een nieuwe lichting Basic Leader Course (BLC) aan de beurt om te werken aan leidinggeven. Liefst 240 militairen stonden aan de start om de U.S. Army cursus te beginnen, welke voor de Amerikanen gelijk staat aan de KMS. Deze opleiding werd gegeven vanuit de 7th Army Noncommissioned Officer Academy (NCOA) in de Duitse plaats Grafewöhr.

Onder deze 240 studenten waren vijf internationale studenten, twee vanuit Slovenië en drie vanuit Nederland (sgt Dries Deenen (LO&S), kpl Peters (13STST) en ikzelf). Voor mij is deze opleiding aan het licht gekomen na een tip van mijn aooi O&T en de OTB’ er.

In deze vier weken opleiding zijn de aspecten van het onderofficier zijn (of worden) aangehaald. De verscheidene competenties die volgens de U.S. Army daarbij horen, zijn behandeld en daar waar nodig geleerd. Voorbeelden van verschillende lessen zijn het verzorgen van sportles, exercitie, lesgeven, bevelvoering maar ook gesprekstechnieken, begeleiden van manschappen en het schrijven van militaire stukken.

Wat mij voornamelijk is opgevallen, is de manier van leren van deze Amerikaanse opleiding. De insteek van de opleiding is namelijk om tijdens de opleiding voornamelijk de theoretische benadering te benadrukken, waarbij de praktische uitvoering op de daadwerkelijke werkvloer plaats vindt. Daarmee dat de toetsing dan ook voornamelijk via een rubriek gaat, waarbij gekeken wordt naar de theoretische inhoud en niet de praktische uitvoering.

Voor mij is dit een mooie internationale ervaring geworden, waarbij ik kennis heb kunnen maken met het Amerikaanse leger en haar onderofficierenkorps. Daarbij een uitstekende kans om mijn eigen kennis op gebied van bevelvoering en onderofficier zijn te versterken binnen het internationale verband. Dit heeft ertoe geresulteerd dat ik aan het einde van de opleiding ben benoemd tot ‘Distinguished International Military Student’."Publicatiedatum: 21 april 2023