Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

GVA Siedlinghausen Kamp van Koningsbrugge
Door Tom van Zundert

Vakmannen

Na het succesvolle eerste seizoen van Kamp van Koningsbrugge koos de productiegroep Tuvalu in overleg met het KCT een spectaculaire en uitdagende omgeving in de vorm van de Bergsee Groeve in de omgeving van Siedlinghausen, Duitsland. Natuurlijk is dit een zeer bekend terrein voor de LO&Sportorganisatie KL: sinds enkele decennia het decor van GVA activiteiten binnen OTCO zoals onder andere de AMOL, AMO en SIVO.

Vakmanschap
Het was dan ook niet geheel verrassend dat ons specifieke vakmanschap werd gevraagd voor het organiseren van het GVA klimparcours in en rond de Groeve. De Staf LO&S erkende het belang van exposure voor deze opdracht en dus werden er 20x LO&Sportinstructeurs uit zowel Regio Noord, Midden als Zuid opgeroepen om te komen ondersteunen. Vanuit de LO&Sportgroep EVN werden SMI Groen (inmiddels werkzaam bij het KCT binnen de instructiegroep OBT groep als HBF) als TLDO en de Kap van Zundert (C-LO&Sportgroep EVN) als LDO aangesteld. Zij fungeerden tijdens de GVA als de liaison tussen het KCT, Triangular Group Academy, Tuvalu en de LO&S om het veilig en efficiënt te laten verlopen. Deze TV productie kent al een lange voorbereiding met diverse doelgroepen. De doelstelling luidt als volgt:

Special Operations Forces
Met het ondersteunen van het 2e seizoen van 'Kamp van Koningsbrugge' wil de Koninklijke Landmacht in samenwerking met het KCT het belang van SOF support (SOF Ground Enabling en SOF Air Support) breder bekend stellen onder het Nederlandse publiek om hiermee een bijdrage te leveren aan werving en selectie van dit gedeelte van de Koninklijke Landmacht en de diversiteit en mogelijkheden van onze organisatie publiekelijk te illustreren.

Daaronder valt natuurlijk ook het belang van de LO&Sportorganisatie KL in de rol als support eenheid. Door de bekendheid van dit programma toont de LO&Sportorganisatie zijn vakmanschap aan een breed publiek.

IWOH-verslag

Lees hieronder de bevindingen en belevenissen vanuit het oogpunt van SMI Gommeren. Ingezet als IWOH (Instructeur Werken Op Hoogte) en werkzaam als hoofdinstructeur en planner bij de LO&Sportgroep EVN.

‘Op woensdag 01 september vertrokken de 20 benodigde LO&Sportinstructeurs vanaf verschillende locaties naar de groeve in Siedlinghausen. Na ontvangst van de LDO en een veiligheidspraatje van de TLDO stond de rest van de dag in het teken van opbouwen van de verschillende onderdelen. Aangezien die allemaal conform de nieuwe systemen en procedures moesten gebeuren, nam dat wat meer tijd in beslag dan voorheen. Daarbij hadden we ook te maken met deelnemers uit categorie “0”, burgers zonder ervaring en waarvan de beginsituatie vrijwel onbekend was. Ook dit brengt aardig wat aanpassingen met zich mee. In de voorbereiding heeft de TLDO dan ook veel contact gehad met de KwaliteitsBewaker WOH om voor sommige activiteiten vrijstelling te krijgen van JKCMOX, bijvoorbeeld klettersteigen en de pendule-afdaling. De Taakrisico-analyses die hieruit zijn ontstaan, moeten lijden tot vernieuwde SOP’s.

In de avond hebben Joop Groen en ikzelf nog gefungeerd als lifeguard bij een opdracht in het buitenzwembad in de omgeving van Winterberg. Aansluitend hebben Joop Groen, Marco Althuizen en ik de deelnemers instructie gegeven over het aantrekken van de klimgordel, het gebruik van de valdemper, ladderklimmen en de technische handelingen van het afdalen.

Donderdag 02 september stond in het teken van verder afbouwen van de onderdelen, ervaren van de nieuwe systemen & procedures en beoefenen van reddingen voor de kliminstructeurs.

Vrijdag 03 september was de filmdag. Naast de veiligheid van de deelnemers moesten we ook zeker de veiligheid van de filmcrew niet vergeten. Zo werd er bijvoorbeeld een cameraman met de touwbrommer opgehesen naar “het bakje”, halverwege de lange afdaling, om daar mooie shots te kunnen maken van de afdalende en de klimmende deelnemers.
Nadat alle voorbereidingen hiervoor waren getroffen, hebben de deelnemers een lijnparcours afgelegd. Zij begonnen met de lange afdaling gevolgd door de loopbrug, klettersteigparcours, 20 meter ladderklimmen, 20 meter blokjes klimmen en uiteindelijk de pendule-afdaling. Initieel zat er nog een indianenbrug voor de pendule-afdaling, maar deze is er in verband met tijdgebrek tussenuit gelaten.

Het is nog even wachten op de daadwerkelijke tv-uitzending, maar er is in ieder geval genoeg gebeurd op zowel mentaal als fysiek gebied bij de deelnemers.

Nadat alle deelnemers het parcours hadden afgelegd was het tijd om op te ruimen en te verplaatsen richting Nederland.

Joop Groen en ik zijn nog 1 dag gebleven om een LTV (Leiderschap, Trainen en Vorming) opdracht te begeleiden, het bouwen van een kraansysteem om de gewonde JEFF met de UT 2000 te verplaatsen over een verboden gebied. Uiteindelijk zijn er wat aanpassingen gedaan in de opdracht, omdat het erg complex bleek voor de deelnemers.
Aansluitend konden ook wij huiswaarts. De opnames gingen nog door. De rest van het programma werd opgenomen in de omgeving van Schaarsbergen.

Al met al een veilig klimprogramma gedraaid en leerzame en positieve ervaringen opgedaan in categorie “0” met een aantal extra bijkomende last-minute veranderingen. Dit aangezien er meerdere belanghebbende waren en wij daar als LO&Sportorganisatie een onderdeel van zijn geweest.’

Publicatiedatum: 08 september 2021