Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

DE STRIJD OM DE GAINEY CUP
Door Bram Koesen

In onze nieuwsberichten SWR (wat een onderdeel is van intranet) lezen we een superpositief bericht over een functioneringsgratificatie die de C-LO&Sportgroep RVS in Oirschot uitreikt aan haar sportinstructeur Bram Koesen. Een diversiteit aan complimenten worden opgesomd, waarbij de passage ‘Op verzoek van C-BVE heeft u BVE voorbereid op de Gainey Cup in Amerika , een internationale wedstrijd voor verkenningseenheden met een zeer sterk deelnemersveld. Door “ lead by example “ toe te passen in de trainingen ( hiba , tohiba , speedmarsen en vele extra opdrachten ) heeft u de club geïnspireerd en gemotiveerd. Uw vakmanschap heeft absoluut bijgedragen aan het winnen van de Gainey Cup!’ extra triggert. Want nog nooit over deze wedstrijd gehoord. Contact met Bram levert onderstaand verslag op, waarvoor de redactie een extra FG zou willen uitreiken.


Gainey CUP??
De Gainey Cup is een internationale verkennerswedstrijd die plaatsvindt in Fort Benning, (Georgia, USA). Tijdens dit evenement worden verkenners uit verschillende landen uitgedaagd met diverse opdrachten die zowel hun fysieke als mentale capaciteiten op de proef stellen. Ze worden beoordeeld op hun vermogen om nauwkeurige en volledige waarnemingen door te geven aan hun commandanten, zodat weloverwogen beslissingen kunnen worden genomen. Dit alles gebeurd onder verzwaarde klimatologische omstandigheden waarbij de deelnemers geconditioneerd worden. 42BVE was een van de 22 teams uit vijf landen die mee deed mee aan deze  wedstrijd.


Trainingsprogramma:
De Gainey CUP bood een uitstekende gelegenheid om een goed gestructureerd en intensief trainingsprogramma op te zetten. Met de nadruk op hoge belasting waarbij nog steeds waarneming en mentale uitdaging vereist was, zijn we aan de slag gegaan. Twee maanden lang hebben we ons volledig toegewijd aan de voorbereiding op dit ene evenement. In mijn ogen een unieke setting, een duidelijk doel met genoeg tijd en ruimte waarbij de neuzen allemaal dezelfde richting op staan. (Wat wil je nog meer als instructeur?)
Het trainingsprogramma omvatte drie keer per week sporten, waarbij zowel individuele als teamgerichte activiteiten werden uitgevoerd. De training bestond uit een combinatie van fysieke en mentale uitdagingen. Het fysieke aspect omvatte intensieve combinatie trainingen (hindernisbaan, touwbaan, speedmarsen, krachtuithoudingsvermogen en duurtrainingen). Dit stelde de club in staat om hun algehele fitheid en uithoudingsvermogen te verbeteren, wat cruciaal was voor de veeleisende opdrachten tijdens de Gainey Cup.
Daarnaast hebben we ook mentale trainingssessies gehouden, waarbij ze de waarnemingsvaardigheden en het vermogen om snel beslissingen te nemen, hebben aangescherpt. We hebben situaties getracht te simuleren die ze tijdens de wedstrijd konden tegenkomen. Zo heb ik samen met de coach van het team een wekelijkse “Recon” run georganiseerd waarbij we door het toepassen van “Lead by example”  met het team al speedmarsend met bepakking, een pittige loop hebben kunnen aangaan waarbij ze verschillende Amerikaanse materiaal herkenning opdrachten en wapenhandelingen hebben moeten uitvoeren op de route.
Wat de Gainey CUP zo bijzonder maakt is dat het om Amerikaanse materie gaat gedurende de wedstrijd, van de wapen handelingen tot aan het invullen van een Amerikaans action report. (zie het maar als dat je het Amerikaanse HAMIL (Handboek Militair, red.) moet kennen).

  • Bram Gainey cup 2
  • Bram Gainey cup 3
  • Bram Gainey cup 4
  • BVE 3
  • BVE 5


Na een korte acclimatisatie periode in het gebied, ging de wedstrijd van start. De wedstrijd duurde meerdere dagen waarbij soms meerdere events op een dag plaatsvonden. ”The Dutch” zoals de Amerikanen het zeggen, staken met kop en schouders boven de meeste teams uit. Het duurde dan ook niet lang voor dat de mannen van 42 BVE hun weg naar de top 3 maakten op het score bord. Na de FINAL run kwam het team van 42BVE als eerste over de streep. Waardoor ze de 1e plek in ontvangst mochten nemen!
Al met al een mooi evenement waarbij we als LO&Sport met onze expertise een mooie bijdrage hebben kunnen leveren voor de eenheid.


Geschreven door de eenheid:
“De Gainey Cup in Fort Benning, Georgia, was een unieke ervaring waarbij we niet alleen onze fysieke en mentale grenzen hebben verlegd, maar ook ons vermogen om effectief samen te werken als een team hebben verbeterd. We hebben waardevolle lessen geleerd die we kunnen toepassen in toekomstige uitdagingen en zijn trots op onze prestaties tijdens dit prestigieuze evenement”

Publicatiedatum: 10 juli 2023