Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VTO SGT LICHTING 2022 SEP GESLAAGD
Door Joep Nelemans

Woensdag 1 feb, de dag voor de diploma-uitreiking, nam de klas deel aan het Defensiekampioenschap Cross in Ermelo.

De onderstaande speech, voorgedragen door Joep Nelemans (CLSK)  kreeg de redactie van docent Raimond van der Boom toegespeeld, en werd afgelopen donderdagavond integraal voorgedragen tijdens de vormingsspeech door de VTO Sgt lichting die in september 2022 op kwam. Eerder die middag vond de diploma-uitreiking plaats dus ook een afscheidsspeech van de LOSS.

“Achttien weken VTO SPORT die tot een einde zijn gekomen. Nu, na veel tikken op de toverdoos, vele sportlessen gegeven aan ons grote klasje, mogen wij vol trots het blauw/rode pak dragen en onszelf schalen als jullie zijnde collega.

‘De eerste klap is een daalder waard’. De wijze woorden van onze cursusleider adjudant Pier Niermeyer die wij een warm hart toedragen. Op de 2e dag van onze opleiding mochten wij zelf ervaren hoe Bart deze plank volledig missloeg.


Onze fysieke belastbaarheid werd op de proef gesteld in de eerste weken. Middels verschillende fysieke proeven met ongelooflijk zware eisen werd de arbeid-rustverhouding flink verstoord. Het gevolg hiervan: een enkeltje richting het Centraal Militair Hospitaal en de groepsgrootte van 11 naar 9.

Het zwaartepunt in het eerste blok van de opleiding lag bij het aanleren. Kreten als PPODKI, Het model van Gelder, ORBI en methodiek, hebben wij als zeer leerzame oefenstofdiarree mogen ervaren. De focus van het aanleren ligt op veel herhalen waarbij de focus van trainen als saai mag worden ervaren.

Ook maakten wij, als aanstormende vakidioten, kennis met een aantal zuilen: MS&C, Oriënteren en Navigeren, WOMT vanuit Werken Op Hoogte en MZV. De combinatie van onze leergierigheid en de wijze kennisoverdracht van Frits & Bart, zorgden voor uitstel van het WOMT-examen. Hieruit ontstond een mooi leerproces waarbij wij als klas, maar vooral de instructiegroep een stijgende lijn hebben laten zien.

Gedurende de opleiding maakten wij kennis met het zogenaamde FMOTP. Een doordacht periodiseringsmodel waarbij er rekening wordt gehouden met de belastbaarheid. Desalniettemin werd hier in de OriëntatieLoopjes weinig rekening mee gehouden. De genoemde afstand van het kader werd vaak dubbel en dwars overschreden. Met als gevolg dat er op de brakke vrijdagochtend een halve marathonprestatie werd verwacht door onze eigen sergeantmajoor Van der Boom.

De invulling van de labels Fit for Life, Function & Action zijn teruggekomen in onze doorlopende fysieke leerlijn. Zo mochten wij alle geleerde oefenstof toepassen in onze praktijkweek in Lofer. Hier brachten onze collega’s van de O&T groep Zuid Duitsland ons een onvergetelijk programma waarbij verschillende facetten aan bod kwamen:

- Het groepsvormingsproces kwam in een stroomversnelling door een bijzonder klein onderkomen. Wij hadden niet gedacht dat wij met 9 man op 2 vierkante meter konden liggen.
- Het hoogtepunt, op het hoogste punt, was het toetreden tot de LO&Sportorganisatie. Onder het genot van Spieritus en de wijze woorden van Kapitein Nissen mochten wij het baretembleem in ontvangst nemen.

  • image00007
  • image00011
  • image00010
  • image00012
  • groep 1
  • groep 2
  • groep 3


Tot slot. Een start bekwaam sportinstructeur was ons doel voorafgaand aan de opleiding. Mede door de leerzame stageweken, praktijkdagen op verschillende sportgroepen en waardevolle kennis vanuit de instructeurs hebben wij dit doel kunnen bereiken. Dank daarvoor.

Bedankt Roy Tamaela voor logistieke werkzaamheden.

Bedankt instructie groep voor de leerzame 18 weken.”

Publicatiedatum: 07 februari 2023