Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

BELEVENISSEN VAN ASPIRANT ONDEROFFICIEREN

Door Carlo van Deventer

Op 24 oktober 2019 begon er weer een lichting VTO LO&SPORT op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Onder de deskundige leiding van KAP De Jong, AOOI Van Gils, AOOI Machielse, SMI Fekkes, SMI Van de Boom, SMI Direks en de instructeurs SGT1 Stoop en SGT1 Brood begonnen 26 gemotiveerde aspirant onderofficieren aan de 18 weeks opleiding. Na de introweek, waarin de 3 dames in de lichting nog een 3de prijs op het NMK cross estafette binnen sleepten, werd de basis gelegd voor het lesgeven.

Het doorlopen van VOOAE voor aanleer lessen van o.a de basis militaire vaardigheden en het afnemen van proeven, testen en metingen: daar kwam stiekem nog best veel bij kijken. Maar ervarend leerden wij en daar waar nodig werden we in de juiste richting gestuurd door het kader.
Naast lessen voorbereiden en geven moest er ook nog een hoop informatie opgenomen worden wat dan in het vervolg ook weer moest terug komen in de praktijk. Daardoor hoorde je af en toe nog wel eens hersenen kraken tijdens de evaluaties, maar het heeft ons naar een hoger niveau getild.

In week 6 stond de eerste praktijk week voor de deur waarin de klas verdeeld werd over verschillende sportgroepen in het land. Deze eerste week werd er voornamelijk les gegeven aan opleidings pelotons en VEVA klassen, en de dominantie in de lessen lag op aanleren/verbeteren. Een mooi meetmoment voor het lesgeven en een kans om te ervaren hoe het er bij de sportgroepen aan toe gaat.

Na de eerste praktijkweek stond een week in Oirschot en het altijd gevreesde Roosendaal in het FMOTP. Hier werd o.a de PVB ‘zwemmend redden zwembad’ afgenomen en les gegeven op verschillende hindernisbanen.

De week werd afgesloten met een skills parcours op het mobcomplex Rucphen. Unaniem waren de A.O’s het erover eens dat deze week beeldvormend was voor het werk van de militairen in het hoogste geweldsspectrum. Het analyseren van de werkzaamheden en methodisch ontleden, maar ook het ervaren wat de militairen tijdens de uitvoering voelen, is essentieel voor een optimale integratie van de LO&Sport bij de parate eenheden.

Hierna ging de opleiding verder met de dominantie ‘trainen’. Enkele weken later werd de klas namelijk weer opgesplitst voor de tweede praktijkweek. Deze week werd er les gegeven aan parate eenheden en staf elementen. Dit vroeg van de A.O’s een ander aanpak gedrag en hierin werd ook duidelijk dat alles op het laatste moment nog kan veranderen. Het werkveld van de parate eenheden is erg dynamisch en als LO&Sportinstructeur moet je dus flexibel zijn met de lessen.

In praktijkweek 3 werden de PVB’s afgenomen voor het les geven. Hierin zijn alle A.O’s met minimaal een voldoende geslaagd.

Als afsluiting van de VTO ging de klas naar Fritz am Sand voor de ervaringsweek. Na de tergend lange heenreis die een dag in beslag nam, werd er op dag 2 gelanglauft. Voor een aantal was dit de eerste keer dat ze überhaupt op lange latten stonden en dat zorgde dus ook voor komische momenten. En ook enkele kaderleden moesten het soms bekopen met een leuke glijpartij. De derde en vierde dag werd er een bergtocht gemaakt en werd er overnacht in verschillende soorten onderkomens, type iglo, gappa hoek en UK BELL tenten, overnacht. De tweede dag van de bergtocht werd er in carrouselvorm gewerkt aan de lawine basic drills en het vervoeren van een gewonde op een UT brancard met warmtepakking. Natuurlijk kwam er na het ochtend deel een noodoproep binnen waarop adequaat gehandeld moest worden. Een gewonde bergwandelaar met een enkel fractuur moest worden opgehaald en vervoerd naar het pick up point waar de heli hem kon meenemen. En ja, wie beter om dat te doen dan een groep superfitte aspirant sportsergeanten?

 • L1130386
 • L1130389
 • L1130369
 • L1130371
 • L1130373
 • L1130381
 • L1130379
 • L1130399
 • L1130398
 • L1130400
 • L1130403
 • L1130405
 • L1130411
 • L1130412
 • L1130413

Dit was het laatste piek momentje van de VTO en de groep moest daarvoor dus ook diep gaan. En na veel trekken, duwen en schreeuwen is de gewonde bergwandelaar op tijd op het pick up point gekomen. Dit was voor het kader van de VTO de bevestiging dat de groep het felbegeerde LO&Sport embleem had verdiend. Met een grote glimlach en zo trots als een pauw namen de A.O’s deze in ontvangst.
De laatste dag van de ervaringsweek was een dag skiën waar de sfeer heel ontspannen was. Het weer was goed, de sneeuw was goed en het LO&Sport embleem was in de pocket.
There is no better feeling than the feeling of success.

Een van onze klasgenoten is tijdens de opleiding helaas uitgevallen met gezondheidsproblemen. Wij wensen SGTT Youri Kool veel sterkte toe en wensen hem veel succes bij de volgende lichting.

Wij willen als VTO lichting 2019/20 ons kader bedanken voor alle energie die in onze opleiding is gestoken. En ook alle externe instructeurs die voor een dag langs kwamen om ons les te geven. Wij waarderen alle input en feedback en zullen ons stinkende best doen om in de toekomst bekwame collega’s te worden en zo de krijgsmacht naar een hoger fysiek niveau te tillen.

Publicatiedatum: 28 februari 2020