Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

OLYMPISCHE WINTERSPELEN PYEONGCHANG 2018
INTERVIEW MET SNOWBOARDER PETER CROOYMANS

Door: Paul Lindeboom

Peter Crooymans is vooral bekend om zijn rustgevende uitstraling, zijn bedrijf Mifasolex en zijn (rouge) activiteiten in het kader van Werken op Hoogte. Heeft ook ooit een in Valkenburg bij de kabelbaan, in deeltijd met zijn werk bij LO&Sport, een bedrijfje gehad samen met Richard Sorée. Maar onbekend zijn de activiteiten op een snowboard, en past een interview met 'Peer' over deze sport prima in de serie in voorbereiding op de Winterspelen in Z-Korea.

Hoe komt iemand vanuit het vlakke Nederland er toe om een sport te kiezen die rond de 2000 hoogtemeters bedreven wordt?
“Mijn maten waren fervent alpine snowboardrijders. Ik genoot van de gezamenlijke wintersportvakanties. Zij hebben gezorgd voor de eerste kennismaking. Het bleek een verslavende werking te hebben.”

Op welke manier wist je in het vlakke Nederland, én in een tijd dat er geen ski-indoorhallen waren, dusdanig te trainen dat je een behoorlijk niveau wist te bereiken? In hoeverre wijt jij je toenmalige niveau aan talent of was het vooral te wijten aan trainingslust?
“Ik ben op latere leeftijd gestart met snowboarden. Ik trainde 3x per week in de hal te Peer,België. Daarnaast ging ik met regelmaat in de wintermaanden naar de bergen. Ik was super gemotiveerd. Daarnaast stak ik al mijn beperkte vrije tijd in deze sport.”

Wat kun je je nu nog herinneren van je deelname aan het NK waarop je zevende werd? Wat zou je anders gedaan moeten hebben om het podium te bereiken?
“Het was mijn eerste NK-deelname in Oostenrijk (Fiss). Als amateur ging je wedijveren met de gesponsorde jongens. Het niveauverschil tussen beiden was immens groot. Mijn klassering bij de reuzen slalom had ik te danken aan het feit dat de snellere jongens veel risico’s namen om een goede klassering te bewerkstelligen. Hierdoor vlogen veel jongens letterlijk en figuurlijk uit de bocht, wat zorgde dat ik wat plaatsen kon stijgen.

Om op niveau te kunnen acteren moet je de mogelijkheid hebben om 6 á 7 maanden in de Alpen te kunnen trainen. Om dit te kunnen realiseren heb je heel veel talent, tijd en geld nodig. Deze ingrediënten waren niet voorradig bij Peter.”

Het is ongetwijfeld een mooie anekdote hoe jij als Nederlander wist deel te nemen aan het Belgische Kampioenschap? Vind je het bij nader inzien niet jammer dat je net niet op het podium stond? Was natuurlijk wel een stunt geweest!
“Ik trainde destijds bij een Belgisch team te Peer, België. Omdat de trainer, Bart van de Voorde, zijn gehele selectie opgaf voor de kampioenschappen in Frankrijk (Val Thorens) stond ik automatisch op de lijst van deelnemers. Daarnaast waren de verwachtingen voor een topklassering miniem. Uiteindelijk heb ik de 4 e tijd genoteerd. Het zou mijn beste klassering ooit worden. “

Kun je voor de leek die dit interview leest, beschrijven wat het met je doet als je met een ontzagwekkende snelheid tijdens de reuzenslalom naar beneden dendert op slechts een plankje? Hoe komt het overigens dat je met deze sport gestopt bent of sta je nog regelmatig op een board? Wie was je all-time-favorit?
“Adrenaline is het hormoon dat zorgt voor de kick. Het brengt je lichaam in opperste paraatheid en zorgt voor een fijn en lekker gevoel. Je hebt het gevaar (steile afdaling op ijzige piste met een zo hoog mogelijke snelheid) getrotseerd, dat geeft een 'kick'. Daarnaast werkt het verslavend !

Je wordt ouder papa. Snelheid, kracht, lenigheid, behendigheid, etc. worden minder waardoor het wedijveren met de jeugd een kansloze missie werd. In Zwitserland (NK te Engelberg) werd ik aangesproken door een Nederlandse dame. Ze vroeg naar de naam van mijn zoon of dochter en voor welke discipline hij of zij was ingeschreven. Toen ik vertelde dat ik zelf meedeed, was ze uitermate verrast. Dit confronterende korte gesprek en mijn lage klassering hebben er voor gezorgd dat Zwitserland mijn laatste NK-deelname is geworden.

Mijn all-time favoriet was Peter Verlinden. Peter was destijds de Max Verstappen in het circuit. Als junior domineerde hij bij de senioren. Hij ging altijd volle bak met maximale risico’s. Daarnaast bleef hij ondanks zijn professionele status een gewone jongen. Ik heb menig biertje gedronken met deze kanjer. Helaas is Peter, door omstandigheden, vroegtijdig gestopt met deze mooie sport.”

Publicatiedatum: 31 januari 2018

Wil je alle andere interviews in de serie over PyeongChang ook bekijken? Klik hieronder op de naam:

Deel 1 : Hans van Zetten (NOS-commentator ijsdansen)

Deel 2: Jeffrey Bignell (free-style skiën)

Deel 3 : Lino Ottenhof (bobslee)

Deel 4 : Peter Crooymans (snowboarden)