Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VOORSTELLEN: BURGERSPORTINSTRUCTEURS 2017-2018

Door Paul Lindeboom

Het is al bijna traditie op deze nog jonge website om een nieuwe lichting sportinstructeurs voor te stellen aan hun nieuwe collega's en de Vrienden van het dienstvak LO&Sport. Dat betrof tot nu toe altijd degenen die via de KMS de VTO-1 opleiding bij de LO&Sportschool doorlopen hadden. Sinds eind vorig jaar zijn er echter, om de grote tekorten snel op te vangen, een behoorlijk groot aantal burgersportinstructeurs ingestroomd. Van de 16 nieuwe sportinstructeurs onderstaand degenen die interesse hadden om mee te werken of de (herhalingsmail) wel beantwoordden. Dat is namelijk nog een uitzondering t.o.v. de militaire instructeurs die tot nu toe altijd 100% deelname scoorden: burgers zijn net even iets anders. De overeenkomst zit 'm weer in de gevarieerde werkplekken en sportbeoefening.

Naam: Danny Bulthuis.
Sportgroep: Johan Willem Friso Kazerne.
Opleiding en eerdere werkervaring: CIOS (Heerenveen) en Sport, Gezondheid & Management. Voordat ik bij defensie in dienst kwam, heb ik 10 jaar in de commerciële fitness gewerkt.
Mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: een week mee op eindoefening met het 5 de Schoolbat. Een kijkje achter de schermen wat de leerlingen allemaal moeten kunnen. Erg leerzaam!!
Minst mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: Heb nog geen negatieve ervaringen gehad op de sportgroep.
Mooiste eigen sportprestatie: Ik heb niet een sportprestatie waar ik echt trots op ben. Ben wel een aantal keren kampioen met voetbal of tennis geworden maar niks speciaals.
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden: Ik zou na mijn contract zeker militair sportinstructeur willen worden. Alleen ben ik te oud om nog in te stromen in de opleiding. Waarschijnlijk zal het dus na mijn contract einde oefening zijn.

Naam: Jesse van der Mijl
Sportgroep
: BHK Amersfoort
Opleiding en eerdere werkervaring
: CIOS Heerenveen -  Sgt 2008-2016.
Mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe
:
Evenement: uit het verleden (2012) met de militaire basketbal ploeg mee naar een internationaal basketbal toernooi.

Ervaring: warm en hartelijk ontvangen op de sportgroep, als of ik er al jaren werk.
Activiteit: trainen en coachen van het KL Basketbal team.

Minst mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe
:
Ervaring: soms blijkt er met sommige werkprocessen te weinig veranderd en men durft niet verandering toe te passen. (te veel naar het verleden kijken)

Activiteit: er zijn weinig basketballers te selecteren uit den landen
Evenement: NVT

Mooiste eigen sportprestatie
: Deelname Militaire basketbal ploeg; NOC/NSF sportmedaille; Vijfkamp kruis.
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden
: Nee, niet meer, die tijd heb ik gehad. Als burger heb ik het ook prima naar mijn zin.

Naam: Monique Kuijpers
Sportgroep:
Luitenant-generaal Bestkazerne
Opleiding en eerdere werkervaring:
Ik ben afgestudeerd als Docent 1e Graad Lichamelijke Opvoeding aan de ALO op Fontys in Eindhoven. Ik ben met 32u gelijk aan de slag gegaan in het zwembad in Sittard. Hier heb ik hydromove, aquarobic, aquajoggen en aquafietsen gegeven. Tevens verzorgde ik de lessen ‘meebewegen voor ouderen’ in het water en in de sporthal. Ook heb ik hier veel kinderen, kinderen met een verstandelijke beperking, volwassenen en jonge asielzoekers geholpen bij het behalen van hun zwem ABC. Toezichthouden, kassa en poetsen hoorden er natuurlijk ook bij. 
Tijdens de zomerperiode verzorgden mijn collega's en ik een leuk zomerprogramma. Met spelactiviteiten voor kinderen, en vele workshops door sportverenigingen uit de omgeving. Hiernaast heb ik nog een tijdje tafeltennistraining gegeven in Geleen
.
Mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe:
De eerste keer dat ik de hindernisbaan mocht nemen; Samen sporten met mijn collega's; De vele 'ja! Dat is gebak' regels; De kerstcross klaarzetten; Zwemles geven aan CidW; Mijn eerste eigen terreinwerk lessen; Het begeleiden van een team tijdens het CLSK basketbal toernooi.
Minst mooie ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe:
Over de sloot springen, toch nog erin zakken en zonder schoen eruit komen. Dat was minder. Maar er sprongen (voor ik het door had) al een aantal mannen in het water die gelijk voor mij gingen zoeken en de schoen vonden. Na een douche en een wasmachine beurt was de schoen schoner dan ooit tevoren.
Mooiste eigen sportprestatie: De Nederlandse Kampioenschappen tafeltennis winnen bij de dames. En meermaals de afdelingskampioenschappen winnen.
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden:
Ik vind het nu al een droombaan. Het is het leukste werk dat ik tot nu toe heb mogen doen. Als je Militair Sportinstructeur bent, moet je er ook rekening mee houden dat je veel weg bent van huis door oefening/ uitzending/ plaatsing locatie. Je offert er een stukje van je leven mee op. Mede doordat je steeds switcht van kazerne. Dit is de enige kant die mij doet twijfelen. De kazerne waar ik nu zit is voor mij de dichtstbijzijnde locatie. Ik rij nu retour 200km per dag. Dat is zeker te doen. Maar bij een andere locatie zou ik al snel intern moeten gaan.  Dit is dus een punt waar ik het thuis met mijn vriend nog goed over moet hebben.
Tevens moet ik overwegen of ik de KMS of de KMA wil gaan doen, omdat ik door mijn vooropleiding ook officier zou kunnen worden. Alleen moet ik mij nog verder verdiepen wat de precieze functie omschrijving daarvan is.
Dus ik ben zeker aan het overwegen het te gaan doen. Alleen moet dit eerst goed overlegd worden.

Naam: Nina Oude Bos.
Sportgroep: Bernhardkazerne Amersfoort
Opleiding en eerdere werkervaring: Ik heb de Calo afgerond en daarna als Docent LO gewerkt in verschillende functies.
Mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: In de korte tijd dat ik werkzaam ben op de kazerne heb ik de kerstcross als een mooi evenement ervaren. Een goede combinatie van sport en saamhorigheid.
Minst mooie ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: -
Mooiste eigen sportprestatie: Samen met mijn vader heb ik de marathon van Amsterdam uitgelopen in 2016.
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden: Ik ben blij dat ik nu de kans krijg om te ervaren wat het werk inhoudt als militair sportinstructeur.

Naam: Rick Post.
Sportgroep
: Generaal Spoor Kazerne Ermelo
Opleiding en eerdere werkervaring
: Na 2.5 jaar Veva heb ik een tussenjaar gewerkt, daarna heb ik 3 jaar CIOS (SCUB) niveau 4 gedaan.
Mooiste activiteit tot nu toe
: Het organiseren en voorbereiden van de Nieuwjaarsloop op de GSK. Voor mij was dit het eerste grote evenement dat ik binnen dit bedrijf heb mogen organiseren. Tijdens de voorbereiding kwam ik veel in aanraking met (voor mij) nieuwe collega’s. Tijdens de dag zelf zie je de kracht van Defensie: er wordt als team gewerkt en je weet dat je op je collega’s kunt rekenen. Dat heeft voor mij weer bevestigd waarom ik dit zo’n mooi bedrijf vind om voor te werken.
Minst mooie ervaring tot nu toe: Nog niet gehad.
Mooiste eigen sportprestatie: In 2014 de Nijmeegse Vierdaagse gelopen: 4 dagen, 50km per dag, 10kg bepakking. Op de 2 e dag waren de voeten al stuk maar de wil om door te lopen was aanwezig. Het moment dat ik over de finish kwam met pijnlijke… alles, en daar een blikje bier naar binnen goot, zal ik niet snel vergeten.
Zou je na contract militair sportinstructeur willen worden? Ja, heel graag zelfs. Voordat ik solliciteerde op de functie waar ik nu op zit, heb ik gesolliciteerd om op de KMS te komen. Helaas zat de lichting toen al vol en moest ik (zoals het er toen uitzag) een jaar wachten. Daarom zie ik deze functie als opstap om ervaring op te doen om zodoende eind 2019 de KMS in te stromen.

Naam: Rosemarie Veefkind.
Sportgroep: KMA Breda.
Opleiding en eerder werkervaring: In 2014 heb ik CIOS Haarlem afgerond in het hoofdkeuzevak Fitness en de kleinkeuzevakken Aerobics A + B. Ook heb ik een jaar SCUB gedaan op CIOS Goes. Toen ik op het CIOS zat, heb ik verschillende groepslessen verzorgd.
In het derde jaar van het CIOS kwam ik in aanraking met CrossFit doordat er een MBO NK CrossFit was georganiseerd. Vlak hierna heb ik mijn CrossFit Level 1 gehaald en verzorg ik ondertussen al 4 jaar trainingen in verschillende boxen in Rotterdam.
Na het CIOS ben ik naar de Academie Lichamelijk Opvoeding in Den Haag gegaan. Met een afstudeerstage op CIOS Haarlem.
En nu zit ik hier!
Mooiste ervaring/ activiteit/ evenement bij je sportgroep tot nu toe: Pendule afdaling en mijn eerste oefening in de sneeuw.
Minst mooie ervaring/ activiteit/ evenement bij je sportgroep tot nu toe:
De sportkleding van de baas matcht niet met mijn lichaamsbouw ;)
Mooiste eigen sportprestatie: 2e plek op het NK Turnen. Daarnaast zijn wij begin februari 2018 met ons CrossFitteam 4 e van Nederland geworden!
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden? Als dat mogelijk is: zeker weten! Ik ben erg nieuwsgierig hoe het op een andere sportgroep is en wil mij daarom eerst graag oriënteren voordat ik een keuze maak.

Naam + sportgroep: Roxanne Marges, 26 jaar en bij het Korps Commando Troepen in Roosendaal te werk gesteld bij de LO&Sportgroep.
Opleiding en eerdere werkervaring:
gestudeerd aan de ALO in Den Haag (HALO), als minor nog studieloopbaanbegeleider geweest en extra aandacht aan onderzoeken besteed. Hiervoor een heel ander beroep beoefent, namelijk croupier bij Holland Casino Breda. Daarnaast ervaring in de turnsport + het lesgeven en Fitness PT opleidingen gehaald.
Mooiste ervaring bij de sportgroep tot nu toe
: Het mogen uitdenken en uitvoeren van een Professioneel Trainen programma. Als burger echt helemaal nieuw, maar de ervaringen van anderen en uitleg zorgt voor een zeer aangename kennismaking.
Minst mooie ervaring bij de sportgroep:
Kenningsmakings Dagen KCT. Nee dat is een grapje, maar ik moest toch wel aardig wennen aan de omgang en vorming. Gelukkig na een duidelijke spiegel en uitleg kwam ik er wel in.
Mooiste eigen sportervaring
: In de turnsport altijd geprobeerd de beste te zijn, maar helaas.. Toch is de beste sportprestatie een Nederlands Kampioenschap in het Turnen all-round, waarbij ik de 6 de plek heb weten te bemachtigen.
Of ik militair wil worden na het lopende contract?
Tuurlijk met die achterliggende gedachte ben ik hier wel aan begonnen, dit is na de eerste maanden zeker niet veranderd, dan wel bevestigd. Op voorhand kwam deze vacature en zelf ben ik van mening dat je elke kans die je kan krijgen moet pakken!

Naam: Tessa  van Kesteren, 24 jaar.
Sportgroep: Kpl van Oudheusdenkazerne, Hilversum.
Opleiding en eerdere werkervaring:
In 2014 ben ik afgestudeerd aan het CIOS te Haarlem. Na mijn opleiding ben ik gaan werken als loop-/coördinatie trainer bij diverse voetbalclubs. Daarnaast begeleid ik evenementen op het strand en heb ik sportles gegeven aan kinderen.
Mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe:
Op de KVOK bevalt het zeer goed. Het is erg leerzaam om hier aan het werk te zijn. Hier worden lessen vaak gecombineerd met medische handelingen. De scenario’s worden zo realistisch mogelijk weg gezet met daarvoor een flinke fysiek prikkel.
Minst mooie ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: -
Mooiste eigen sportprestatie:
Mijn sportachtergrond ligt in de atletiek, zelf heb ik deze sport vele jaren beoefend en ben nog steeds actief als trainer.
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden:
Mijn ervaring tot nu toe is zeer positief, de kans dat ik volgend jaar solliciteer als militair sport instructeur is zeker aanwezig. Graag stel ik mezelf een keer persoonlijk aan jullie voor.

Tobias is de judoka met de rode beschermers (uiteraard)

Naam:  Tobias van der Wielen.
Sportgroep
: Oranjekazerne Schaarsbergen
Opleiding en eerdere werkervaring: Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO) (2013-2017). Ik heb nog geen eerdere werkervaring.
Mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: Het mooiste evenement met deze sportgroep tot nu toe is de toggle voor Serious Request 2017, die opgezet is op het Marktplein in Apeldoorn.
Minst mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: Niet van toepassing!
Mooiste eigen sportprestatie: 1 ste WK Pankration (2014), 2 de NK Jiu Jitsu (2015), 2 de Oost-Vlaamse Kampioenschappen Jiu Jitsu (2016).
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden: Na het aflopen van het huidige contract zou ik zeker geïnteresseerd zijn om opgeleid te worden tot militair sportinstructeur. Dit omdat het een ontzettend veelzijdig en uitdagend beroep is; en daarmee een ontzettend mooi beroep!

Naam: Tommy Biemans
Sportgroep: KMA Breda
Opleiding en eerdere werk ervaring: Ik ben mijn carrière als sportinstructeur begonnen op het MBO 4 ‘Sport en Bewegen’ aan Instituut Broers te Tilburg. Vervolgens heb ik de Academie Lichamelijke Opvoeding aan de Sporthogeschool te Eindhoven afgerond. Tijdens mijn studie heb ik Crossfit trainer level 1 behaald, waarmee ik ongeveer drie jaar coach ervaring heb opgedaan bij verschillende Crossfit boxen. Daarnaast ben ik een aantal maanden werkzaam geweest als docent LO op een middelbare school in Gorinchem.
Mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toeEen mooie ervaring was de pendule afdaling in mijn tweede werkweek. Daarnaast vond ik de eerste les terreinwerk de mooiste les tot nu toe.
Minst mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toeEr zijn nog geen mindere ervaringen voorbij gekomen.
Mooiste eigen sportprestatieeen vierde plaats op een Crossfit wedstrijd in Amsterdam.
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden? Als dat mogelijk is: graag! Ik ga mij verdiepen in de andere krijgsmachtdelen en op andere kazernes kijken voordat ik een definitieve keuze kan maken.

Naam: Zowi Wanrooij.
Sportgroep: GMK (Stroe).
Opleiding en eerdere werkervaring: ALO, docent LO op openbaar Lyceum de Amersfoortse Berg.
Mooiste ervaring: De burger intest vooral o.l.v. Sgt Heins en Sgt Lodewijk. Zij vonden heel terecht dat het trainingspak, wat wij instructeurs dragen, nog moest worden verdiend. De intest was voor mij een mooie beleving waardoor ik mij beter kan inleven in de wereld van militairen.
Minst mooie ervaring: Sgt Heins
. Hij was onder andere verantwoordelijk voor mijn burger intest en heeft weken van te voren, dag in en dag uit, mij geholpen mij hieraan te herinneren. Vandaar dat Sergeant Heins (met een knipoog) mijn minste ervaring is.
Mooiste eigen sportprestatie: Dit was toen ik in de D’tjes voetbalde en kampioen werd in de eerste klasse. Ik scoorde twee keer in de kampioenswedstrijd waaronder een afstandsschot van 40 meter. Uiteindelijk wonnen wij met 3-1.
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden? Ja, bij militairen kan je op het mentale en fysieke vlak een stuk meer uitdagen dan bijvoorbeeld scholieren. Echter, het is wel de vraag of ik met mijn hartafwijking (bicuspide aortaklep) door de medische keuring kom.

Naam: Alwin Hendriksen
Sportgroep:
GHK Schaarsbergen.

Opleiding en eerdere werkervaring:
Calo Zwolle 2012 - 2016. Docent LO aan het Ulenhofcollege 2016 - 2017.
Mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: Na een periode van meekijken en kennismaken, vind ik het fijn om zelf weer les te kunnen geven. Dit doe ik binnen het cluster VEVA, hier kan ik mij goed ontwikkelen en verder kennismaken met het bedrijf.

Een andere mooie ervaring was de zogenaamde 'mussentest'. Tijdens deze test ben ik geprikkeld door een aantal, fysiek zware, opdrachten.

Minst mooie ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: -
Mooiste eigen sportprestatie: Een tweetal kampioenschappen binnen het amateur (zaal)voetbal, verder geen noemenswaardige sportprestaties.
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden?
Deze vraag kan ik nog niet beantwoorden. Eerst wil ik verder kennismaken met het gehele instructeursvak. Ook kan ik nog de keuze maken voor de KMA vanwege mijn HBO opleiding. Maar eerst ga ik mezelf ontwikkelen en richten op het lesgeven.

Naam: Iris van Berlo
Sportgroep:
Luitenant-generaal Bestkazerne Vredepeel
Opleiding en eerdere werkervaring: Sport- en bewegingscoördinator Summa College. Hiervoor heb ik als allround sportinstructrice gewerkt in de fitness.
Mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: De Cross in Leeuwarden vond ik erg leuk om aan deelgenomen te hebben. Verder vind ik alle evenementen die georganiseerd worden of georganiseerd moeten worden erg leuk.
Minst mooiste ervaring/activiteit/evenement bij je sportgroep tot nu toe: Die heb ik niet.
Mooiste eigen sportprestatie: Bijna twee keer eigen lichaamsgewicht deadliften.
Zou je na je contract militair sportinstructeur willen worden (svp toelichten): Ja ik heb zeker ambitie om als militair sportinstructrice aan het werk te gaan. Bij defensie krijg je mogelijkheden die je niet zomaar bij elke werkgever krijgt. Zoals het werken op diverse locaties en afwisseling qua les geven. Daarbij komt nog dat het een leuke afwisseling is om af en toe een oefening te ondersteunen met sportactiviteiten. Daarnaast is het een stuk leuker om aan deze doelgroep les te geven omdat zij erg gemotiveerd zijn.

Publicatiedatum: 19 februari 2018, aangepast op 20 februari 2018 en op 21 februari 2018..