Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


MOOIE CARRIERE VAN JESSICA TORNY
Door Paul Lindeboom

 

Bondscoach U19

Het werd deze week gepresenteerd als groot nieuws op alle landelijke media: Jessica Torny is aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord Vrouwen 1. De 42-jarige Torny, die beschikt over het hoogste trainersdiploma UEFA Pro, komt over van de KNVB en tekent bij Feyenoord een contract tot medio 2024, waarbij Feyenoord de optie heeft om de overeenkomst met nog een jaar te verlengen tot juli 2025.
Op NOS.nl wordt zelfs een kort carrièreoverzicht gegeven, maar helaas werd verzuimd dat Jessica haar sportieve carrière bij de LO&Sportorganisatie heeft kunnen ontplooien.

In 2006 was Jessica al bij ons aangesteld, getuige het verslag van Ron Gits in de Zandloper die in maart verscheen. Het was de tijd van het DTS, de Defensie Topsport Selectie die onder de vleugels van BIMS het sportieve imago van defensie moest versterken. Waarvoor Jessica, ondanks haar topsportcontract in Duitsland, als teamsporter niet in aanmerking kwam.
Saillant detail is dat zij op een van de onderstaande foto’s een medaille krijgt uitgereikt door Gregory Sedoc, op dat moment actief bij onze Sportcommissie.


Mocht je bij het eerstvolgende WK Voetbal Dames een groot talent in de gelederen van Afghanistan ontdekken, dan is de kans groot dat Jessica daaraan een bijdrage heeft geleverd. In 2009 was zij op een speciale missie naar Afghanistan om voetbalclinics te geven aan Afghaanse meiden. Toen bleken waarschijnlijk al haar trainersaspiraties.
Jessica schreef hierover in de Zandloper een artikel, wat je hier nog eens kunt nalezen.

Met Gijs Wanders (NOS journaal) op speciale missie in Afghanistan


In de periode dat Jessica als sportinstructeur actief was, speelde zij in totaal 62 interlands in het Nederlands Elftal. (Na haar genoemde profcontract in Duitsland speelde zij ook nog bij FC Twente en Willem II.) Na haar eervolle ontslag op 01-08-2012, toen was zij geplaatst op de LO&Sportgroep Kamp Holterhoek in Eibergen, is haar civiele trainerscarrière in een stroomversnelling geraakt. Zij startte direct bij Heerenveen en promoveerde in 2015 al als bondstrainer bij Nederland U19. In 2020 werd zij, nadat zij in de media al genoemd werd als de beoogde opvolgster van succescoach Sarina Wiegman op EK en de Olympische Spelen, uiteindelijk aangesteld als assistent-bondscoach. En nu heeft zij dan toch gekozen voor Feyenoord. Benieuwd waar deze opmerkelijke stap haar gaat brengen!


In actie voor Willem II

Publicatiedatum: 23 december 2022

Update 30 juli 2023: vandaag lezen we in dit nieuwsbericht op NOS.nl dat Jessica werkzaam is bij Feyenoord dames.