Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

WAAR ZIJN ZE GEBLEVEN, ONZE OUD-COLLEGA'S?
INTERVIEW MET SJORS RÖTTGER

Door Paul Lindeboom

Kapitein Sjors Röttger op missie in Sudan

Sommige interviews ontstaan ongepland. Van Sjors Röttger ontvang ik een adreswijziging en tijdens de korte mailwisseling die daarop volgt, lees ik ineens “…. En ik ben een sportmanagement adviesbureau begonnen.”. En dan hebben we ineens weer een nieuwe aflevering.

Voor de nieuw ingestroomde sportinstructeurs: wie was de jonge Sjors Röttger als sportinstructeur?

“Een op dat moment ex-infanterie sgt1 die de DF-opleiding mocht volgen. Wat was ik zenuwachtig toen ik als LO&Sportinstructeur mocht starten. Kon ik wel concurreren met CIOS en ALO sportinstructeurs na een (heel pittige) opleiding van een half jaar? De ALO en CIOS boeken zorgden voor veel kennis, en kiezen was er niet bij vertelde kapitein Rob Zimmermann: "Of je leert het, of je stopt want jij moet straks met de CIOS’er en ALO`er kunnen werken". Ook baalde ik er wel wat van dat ik wat mij betreft niet al teveel beweegtalent had, dus hard werken aan de turnoefeningen, enz. Blij met de kans was ik zeker, gedreven was ik ook dus het moest lukken.”

Voor de nieuw ingestroomde sportinstructeurs: wie was de iets oudere Sjors Röttger als Cdt LO&Sportgroep en later als staffunctionaris?

“Al heel snel was het voor mij duidelijk dat ik de managementkant op wilde, dus geen specialist of managementondersteuner voor mij. Ik stond en sta graag aan het roer. Leidinggeven is mijn passie. Mensgericht maar wel resultaten halen was mijn doel als manager. De gedrevenheid zorgde in die tijd dat ik altijd met mijn collega`s beter wilde worden; de op 1 na beste LO&Sportgroep zijn, zei ik altijd. Wat een prachtige tijd met helaas ook grote dieptepunten, zoals Arno Budel.

Makkelijk voor mijn leidinggevenden was ik volgens mij niet. Ik heb alleen maar wat met functionele hiërarchie, was veeleisend richting mijn leidinggevenden. Soms misschien terecht, soms vanuit gedrevenheid niet passend.”


Handbal is de rode draad in je leven. Als coach was je al eens landskampioen, maar in de recente sportgeschiedenis is het wereldkampioenschap van de handbaldames de meest in het oog springende. En de mannen zijn nu ook sterk in opmars. Wat zie jij zelf als je grootste succes als technisch directeur van het NHV?

“De beste programma's en tijd heb je nodig, leiderschap tonen is van belang. Vanuit mijn defensie ontwikkeling kon ik mij bij de handbalsport gewoon verder ontwikkelen en doelen stellen. Onze verbetering zit deels in het hebben van de juiste (toekomst)visie (weer Rob Zimmerman) en het stellen van hoge doelen. Daarna gewoon mensen en processen managen, dit vanuit structuur. Meten wat moet, weten wat nodig is.”

Ik heb gehoord dat je een Sportmanagement adviesbureau hebt opgericht. Als ik er op google, vind ik nog niks dus moet je hier maar eens alles over vertellen.

“De site komt er nog, de opdrachten komen gelukkig al binnen want al mijn sportmanagementervaringen wil ik graag delen met velen die dat willen. Sporttare is de naam die van kapitein Bouwmeester komt: ‘Sporttare’ (des) staat voor presteren, meten en plezier gaf hij aan. Denk wat meer aan het plezier voor de dienstplichtigen, was de tip.

Het idee ontstond doordat ik als senior onder technisch directeuren en algemeen directeuren (ik ben nu bijna 5 jaar algemeen directeur geweest) regelmatig vragen kreeg en nog steeds krijg over ons werk. Of dat NOC*NSF iemand of een organisatie naar mij stuurde. Ik coach bijvoorbeeld een afgewezen technisch directeur die toch zo`n baan wil hebben. Inmiddels heb ik 4 opdrachten; gewoon geweldig om anderen te kunnen helpen.

Sjors als Technisch Directeur van het NHV in gesprek met koning Willem-Alexander (Olympische Spelen in Rio 2016).


De eerste klanten waren afgewezen technisch directeuren die toch een weg wilden vinden richting zo`n baan. In beide gevallen hun CV en brief als eerste gevraagd. Toen een eerste gesprek om te weten of zij zelf een idee hadden 'waarom' het niet gelukt was. Werkend vanuit mijn model kennis, vaardigheden, houding en persoonseigenschappen. En mijn visie: Ken jezelf! Boek 'wie ben ik', Bestuur jezelf en Open hart heldere geest.

Het bedrijf run ik overigens gewoon vanuit huis, vanachter mijn bureau in mijn werkkamer.”

Je bent (hoop ik) toch niet vooral aan het stil zitten achter een bureau. Hoe actief bent je momenteel nog?

“Twee of drie keer per week hardlopen, wandelen wat fietsen en (wedstrijd)dansen (wat is dat moeilijk) met Herma. We moeten fit blijven, en een voorbeeld zijn als werkers in de sport.

Spontane nabrander van Sjors.

“Wat een toptijd heb ik bij (vooral) de LO&Sportorganisatie gehad! Wat heb ik mij daar in een veilige omgeving mogen ontwikkelen. Na nu alweer ruim 10 jaar bij een sportbond werkend kan ik jullie zeggen dat jullie goed zijn, het ook goed hebben. Mijn werkwereld hier gaat veel over financiën (begrotingen) en het managen van emoties. Het gaat de hele week door, lijkt soms qua tijd wel een uitzending (Sudan).

Het doorwerken na 2011 vond ik logisch, stilzitten hoort niet bij mij en ons. Al met al was/is het weer een mooie tijd.

Mijn DF-vrienden op de foto zijn en blijven mijn kanjers, dat is defensie: 'Er altijd voor elkaar zijn en blijven'.”

De befaamde DF79-klas: Theo Vonk, Sjors, Leo Sannen, Rob Jansen, Jan Hermans en Tiny van Kuijk.

Publicatiedatum: 01 december 2021