Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
FLO RECEPTIE TON NEPPELENBROEK
Door Pieter van der Peet

 

Op 24 mei hield Ton zijn FLO-receptie in ’t Harde. Zoals gebruikelijk hieronder integraal de speech die Pieter van der Peet die middag gaf.

(Wens …… voor zijn afscheid
Ton heeft als wens een informeel en relaxed programma. Hij voegde eraan toe… de mensen die meer ceremonieel en cachet verwachten kunnen buiten in de eerste rust staan.. Typerende humor van Ton. Ik zie niemand naar buiten lopen dus we kunnen informeel verder.

Ton’s contact met defensie in vogelvlucht
Ton belandde na zijn CIOS-opleiding in Heerenveen (met als docenten o.a. Foppe de Haan en Henk Gemser) in 1984 voor zijn dienstplicht als sportinstructeur bij de Koninklijke Landmacht.
Hij heeft nog steeds sterke vormende positieve herinneringen aan zijn Vak Technische Opleidingen op het Opleidings Centrum LO&Sport (de voorloper van de LO&Sportschool in Ossendrecht, red.) van oud-collega Rob Hellendoorn. Zijn dienstplichttijd was niet altijd even handig voor een basisplaats voor SC Veendam waar hij net een voetbalcontract had getekend.
Zijn 1e plaatsing was op de Johan van den Kornputkazerne in Steenwijk waar hij o.a. Klaas de Jong (hier aanwezig) ontmoette. Om 16:30 uur vertrekken naar Veendam om daar op 17:30 uur op het trainingsveld te staan, lukte vaak met een eindsprint maar heeft ook wel wat verkeersboetes gekost.
Ton vond het werk bij de Landmacht zo mooi dat hij Kort Verband Vrijwilliger werd en werd geplaats op de Johan Willem Friso kazerne in Assen.
Ton wilde graag beroeps worden. Hij had echter voor het CIOS een MAVO en een HAVO diploma behaald. HAVO was te hoog en hij werd afgewezen (Defensie-logica…). Bij de 2e sollicitatie heeft hij de HAVO uit zijn CV weg gelaten en werd hij wel aangenomen. Hij mocht naar de Koninklijke Militaire School met o.a. Lieuwe Wobbema (hier ook aanwezig).


Loopbaan in Vogelvlucht
Hij ging na de KMS voor de 2e keer naar de Johan van de Kornput kazerne. Hij werkte daar o.a. met Jurjen Blokzijl (jawel, aanwezig…) alwaar je veel extra’s hebt kunnen bieden aan de eenheden op het gebied van taakgericht trainen en binden & boeien van personeel. Jullie hebben daar veel oefeningen ondersteund en ontworpen zoals een vervangende oefening Panterstorm in Vogelsang, uitdagende klimpartijen en het overvallen van een rondvaartboot? Dat laatste moet je nog maar eens uitleggen tijdens de borrel.
Daarna ging je (‘93-‘96) naar de locatie waar we vandaag zijn, Legerplaats Bij Oldebroek voor jouw opleidingen-beurt.
LBO werd verruild voor de Generaal Spoor Kazerne in Ermelo (96-99) waar jij een mooie tijd had met o.a. Marc Bakker en Robin Francke. Hier werd een groot beroep gedaan op de kliminstructeurs met de vele eindoefeningen, de Grens Verleggende Activiteiten. Volgens eigen zeggen stond je soms wekenlang 38 uur per week op de klimtoren. De week werd echter wel altijd afgerond met een zaalvoetbalpartijtje met de LO&Sportgroep.

1991 Jurjen Blokzijl met Ton in Vogelsangh


De GSK werd in 1999 tot 2003 verruild voor de Johannes Postkazerne in Havelte. In deze periode haalde jij de klimbevoegdheid Cordelet Rouge. In deze periode had je ook veel oefeningen en was je dus vaak van huis. Ook ging je in deze periode (2002) op uitzending naar Bosnië (SFOR 12) voor een half jaar. Er zaten in Bosnië nog veel meer collega’s op dat moment. De uitzending SFOR 12 was intensief maar ook uitdagend. Er waren 2 a 3 activiteiten per dag en jullie deden bijna alles samen. De grootste activiteit betrof een 2-daags programma voor 1500 man. De uitwisselingen met de bevolking droegen zeker bij tot een goede acceptatie.

In 2003 ging Ton voor het eerst naar de LO&Sportschool om daar binnen de Klimgroep collega’s op te leiden. In deze periode leerden wij elkaar voor het eerst kennen. Jij als cursusleider en ik als cursist van de Cordelet Vert opleiding. Jouw rust en de goede sfeer binnen de groep vielen mij direct positief op als eenvoudige cursist. Je hebt hier ook een mooie tijd gehad, hebt er veel geleerd.
We zijn er nog niet. Het voordeel van het Landmacht Personeels-systeem is dat je regelmatig verplaatst en dat je hierdoor scherp blijft..

Ton met Marc Bakker en Rene van Stokkem


Je ging in 2006 weer naar Havelte en bedacht met jouw collega’s het mooiste Parcours Militaire ooit…
De Commandant van de Brigade was in deze periode zelfs een beetje jaloers op jou omdat jij daar voor het sportgebouw een eigen Parkeerplaats had met jouw initialen met steentjes verwerkt in de bestrating. Je kan best veel bereiken met een kratje bier voor een stratenmaker…
Doordat jij HAVO had, kon je in die periode - nu had je wel wat aan jouw HAVO-papiertje.. - meedingen naar een officiersfunctie. Je ging met 5 andere collega’s (waarvan een van de Luchtmacht) naar de KMA in Breda.

Opleiding tot Officier
Een medecursist vertelde over deze tijd het volgende, ik lees voor uit andermans werk…:
“Tonnie heeft zijn KMA tijd en VTO Off doorlopen met alleen maar Brabanders… En dat is voor iemand uit Zuid-Denemarken niet altijd even makkelijk…
Naast dat Ton als oudste van het stel (van de gehele KMA klas en Vak Technische Opleiding voor officieren) altijd  zijn rol als klasse-oudste mocht vervullen (ook omdat wij dat wel stimuleerden, wij waren er namelijk niet zo van…), had Ton natuurlijk ook wel een aantal kenmerken die bij de ideale klasse-oudste pasten;
Ton kon soms redelijk lang van stof zijn. Soms begon hij met een onderwerp om vervolgens  zo ver uit te weiden dat hij vergat wat het onderwerp betrof ->… het gaf ons in ieder geval heel veel mogelijkheden om zaken zelf in te vullen, of het gaf ons extra tijd voor andere zaken..
Op zijn Brabants hebben zijn Brabantse klasgenoten hem ook wel gecoacht op zijn gedragingen:
Da ken tonnie, da witte tonnie, da hedde tonnie, da goatonnie, da doede tonnie, da moe tonnie, da wilde tonnie, da boeitonnie, da mag tonnie, da houdt tonnie, en zo hadden we er nog een stuk of 70.“
Ton werd er wel eens flauw van en zijn klasgenoten snapten daar niks van. Ik snap jou wel hoor Ton…

Ton in 2005 in de Traditiekamer


Commandant
Als officier vervolgde je jouw loopbaan:
Je werd nu Commandant LO&Sportgroep op de Luitenant Tonnet Kazerne met o.a. Henk Buimer.
Henk zegt over jou.. “Ton was een gedreven C-LO&Sportgp die het personeel hoog in het vaandel had staan.
Fijne vent waar je op kan/kon vertrouwen.
Hij was wel in voor een feestje.
Vergeet nooit meer de Salsa avond die hij had georganiseerd in Heerenveen, zijn thuis haven.
Samen met zijn vrouw Renée en dochter (volgens mij Sanne) stalen ze de show. Zou je niet zeggen als je hem zo ziet lopen…”

Na twee jaar kon jij als Commandant naar de LO&Sportgroep in Wezep. In deze periode kregen jullie als LO&Sportgroep een mooie waardering van de Brigade Commandant in de vorm van een coin en een volledig verzorgde motor-trial voor de gehele groep.
In 2014 nam jij het stokje van Michel Ham over en werd je Commandant van de LO&Sportschool. Deze plaatsing kreeg een andere wending omdat jouw gezondheid jou in de steek liet. Dit was voor jou en jouw gezin een spannende en zware periode.


Gelukkig knapte jij op en kon jij jouw werkzaamheden weer oppakken. Je moest geloven aan een eerste Staffunctie in Amersfoort en ging samen met Joop van de Poll bij Bureau Kwaliteits Zorg werken.
Je werd voor deze functie redelijk in het diepe gegooid. Jullie zouden een eerste audit meedraaien met jouw voorganger. Die belde echter op de 1e dag van de audit dat hij zijn stem kwijt was en dat jullie de audit moesten doen. Joop, helaas vandaag verhinderd, gaf aan dat jij zei:
‘Joop we gaan er wel muziek van maken!!!’ En zo geschiedde.
Die ochtend zijn jullie: ‘Vanuit het zadel’ of met andere woorden ‘Staand vrije hand’, begonnen aan jullie eerste ‘officiële’ audit. Er zouden er nog vele volgen!!!!
Ton, Joop wil jou bedanken voor jouw mooie en fijne lessen!

Als C-Regio Centraal een werkbezoek in Wattens (opleiding CWI) en Lofer, met Robin Francke

Vervolgens bleek maar weer jouw loyaliteit voor de LO&Sportorganisatie. Doordat de Commandant van de LO&Sportschool plotseling een andere functie kreeg, viel daar een ongewenst gat. Jij hebt dit gat opgevuld. Net als dat je dit in de laatste paar maanden voor jouw Functioneel Leeftijds Ontslag hebt gedaan om ons uit de brand te houden. Dat siert jou Ton, daar ben ik echt dankbaar voor.
Als kers op de taart was het jou gegund om in 2021 Regio Commandant Centraal te worden waar de rang van majoor bij hoorde. Een gloed nieuwe functie vanuit de reorganisatie met hele diverse functionaliteiten. Samen met de Opleidings- en Trainings Begeleider was je een tandem. Je geeft aan dat je prettig hebt samen gewerkt met goede vakmensen in de regio. De laatste jaren was ik in deze functie jouw directe commandant.
Terugkijkend op jouw 40 jaar bij de Koninklijke Landmacht geef jij als rapportcijfer een dikke 9. Hoe mooi is dat!!


MOOIE HERINNERINGEN:
Als het gaat om de mooiste herinnering uit jouw loopbaan wil jij je niet beperken tot 1 locatie. Je hebt jouw hele loopbaan genoten van een fijne samenwerking met collega’s en eenheden.
Tip voor de commandant
Ik vraag altijd aan de collega’s die met FLO gaan of ze nog een tip hebben voor de organisatie of de commandant. Jij gaf aan… Bestendig de mensgerichte aanpak en het geven van ruimte aan de lager liggende niveaus binnen de organisatie.
Verder heb je als tip om snel te blijven anticiperen op de wijzigingen binnen defensie en hier ook goed regie op te voeren. We nemen jouw tip zeker ter harte Ton.

Toekomstplannen?
Wat gaat Ton nu doen..
Een aantal jaren geleden hebben jullie een ander huis gekocht. Jouw eerste periode zal opgevuld worden met werkzaamheden rondom het huis (bestrating, schutting, schilderen).
Verder wil je met de motor op pad.
Als het weer wat minder wordt, wil je wellicht 20 uur per week gaan werken. Ton wil namelijk wel wat omhanden hebben. Misschien als coach??
Verder wil hij blijven sporten, niets moet natuurlijk.
En uiteraard wil hij leuke dingen blijven doen met zijn echtgenote en de familie.

Ton ik wil jou heel hartelijk danken voor alles wat jij de afgelopen 40 jaar voor de KL en de LO&Sportorganisatie hebt betekend. Jouw loyaliteit, jouw werk-ethos en jouw humor blijven mij zeker bij. Je bent een fijn mens. Ga heerlijk genieten van de fase die nu komen gaat. Je bent altijd welkom bij ons. Het ga je heel erg goed!

Publicatiedatum: 29 mei 2024