Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
TEACHER WERKEN OP HOOGTE OPLEIDING
Door Sander van Rooijen
De hoofdrolspelers van dit artikel

De TWOH-opleiding, vroeger het Cordelet Rouge, is een zware opleiding. Dat was al algemeen bekend en konden we recent ook nog lezen in dit artikel van Andries Booi over de herkwalificatie. Dat het geen appeltje-eitje is en je hiervoor niet zomaar slaagt, blijkt uit het onderstaande verslag van Sander.

Het is maandag 4 september, 08:00 ’s ochtends. In gebouw EA1 te Amersfoort verzamelen zich acht cursisten voor een van de meest prestigieuze klimopleidingen die de LO&Sportorganisatie te bieden heeft: de TWOH.

Amersfoort en Maastricht
Het is voor het eerst in lange tijd dat deze cursus weer gegeven wordt, maar het begint zoals elke andere cursus met een PowerPoint, voorstelrondje en een korte introductie over de inhoud van de cursus. Net als de moed ons in de schoenen begint te zakken gaan we gelukkig lekker naar buiten! Geen doekjes erom winden, maar direct aan de slag met krachtendriehoeken en het voorklimmen en bouwen van een installatie tussen EA1 en de klimtoren. Kijk, daar komen we voor!
Op deze manier waren we de eerste dagen in Amersfoort bezig, voornamelijk met de beginselen van takelen en de vernieuwingen bij diagonalen. Daarna hebben we het klimhok leeggetrokken en de voertuigen beladen om de komende 4,5 week in het buitenland vooruit te kunnen. Dinsdagavond al naar de eerste buitenlocatie, namelijk de Ankerpoortgroeve in Limburg. Een bekende plek voor alle cursisten, dus een uitstekende gelegenheid om de verdiepingsslag te maken die aan de basis ligt voor de komende paar weken. We hebben de eerste week afgesloten met professionalisering, door in samenspraak met het kader te kijken naar de leerbehoeftes per individu.

Siedlinghausen
Maandagochtend melden we ons op de Apenrots in Siedlinghausen. Na een kort welkomstwoordje en even bijkletsen over het weekend gaan we verkennen in de groeve. De opdracht was om nieuwe activiteiten te vinden en zo min mogelijk gebruik te maken van de al vaak gebruikte ankerpunten. Het is immers juist de bedoeling dat je als TWOH’er zelf creatief omgaat met de ruimte die je ter beschikking hebt. We zijn verder gegaan met voorklimmen, takelen en het bouwen van diverse installaties (voornamelijk diagonalen). Ook is er tijd om te studeren en oefenen met knopen/installatie herkenning en vooral leren fouten uit gegeven situaties te halen. De omgeving van Siedlinghausen leent zich perfect voor het verkennen en inschatten van bomen en rotsen als ankerpunten, waarbij we omstebeurt een tourtje als TLDO draaien. Uiteindelijk hebben we een tweetal nieuwe installaties gebouwd die in de toekomst gebruikt kunnen gaan worden, en zelfs blijvende haken geboord, gezet en getoetst. Op deze manier heeft onze TWOH lichting al iets nieuws neer kunnen zetten waar de toekomstige klimactiviteiten gebruik van kunnen maken!


Maizeret
Deze week verzamelen we op een massief tegenover de bakermat van het klimmen Marche-Les-Dames. Het massief is pas net klaar en vrijgegeven om op te kunnen bewegen, dus niemand is hier nog bekend. Na een rondleiding gaan we verkennen en worden de kleurenpennen erbij gehaald om alle mogelijkheden weer uit te tekenen. Na de lunch mag de eerste cursist meteen aan de slag: de activiteit die hij heeft uitgetekend gaat uitgevoerd worden door de hele groep. Hij moet leiding geven aan meerdere bouwploegen die tegelijkertijd ingewikkelde installaties op grote hoogte aan het installeren zijn, elk onderdeel separaat controleren en vrijgeven, en natuurlijk de eindverantwoordelijkheid over de integriteit van het bouwwerk dragen. Daarna wordt de installatie getest en worden er lessen getrokken uit de opgedane ervaringen, zowel voor de eindverantwoordelijke als voor de helpers. We trekken steeds meer de jas van TWOH’er aan. Dinsdag hebben we ons eerste examen, de technische PvB. Deze bestaat uit een redding, takel, ombouw na voorklimmen en foutentest. Helaas slaagde niet iedereen gelijk op dinsdag, maar na wat extra studeren en een herkansing op donderdag konden we uiteindelijk toch met z’n allen naar Puy-Saint-Vincent vertrekken!


Puy-Saint-Vincent
Na een lange rit zijn we aangekomen in Zuid-Frankrijk. Een andere zaterdagochtend dan gemiddeld, want voordat onze weekendbreak begint gaan we onze eerste slinger bouwen. Hierna is het dan toch tijd voor een drankje, lekker eten en genieten van de rust. De faciliteiten van onze accommodatie worden rijkelijk verkend.
Zondag om 14:00 zitten we weer in de auto, op weg naar het eerste massief voor een verkenning. Eenmaal aangekomen krijgen we uitleg over de uiterste sectoren en de regelgeving en richtlijnen. We krijgen 2,5 uur om te verkennen en door te geven wat we gevonden hebben. Aan alle kanten worden kinderetuis gevuld met potloden/stiften/pennen tevoorschijn getoverd, van huis meegenomen omdat pappa ook moet tekenen. Er wordt driftig getekend, de laatste gaat uiteindelijk net voor twaalven naar bed. De volgende ochtend heeft de eerste cursist zijn Proeve van Bekwaamheid. Hij wordt aangewezen en heeft in de bus op weg naar het massief de tijd om zijn plan te maken. De hele week gaat op die manier: met z’n allen verkennen en voorbereiden, waarna één iemand wordt aangewezen om de bouw, uitvoering en afbraak te leiden ter PvB. Op de drukste dagen deden we zelfs twee beurten, totdat alle cursisten een PvB gehad hadden. Vrijdag heeft iedereen zijn kans gehad, maar slechts 2 van de 7 hebben het gehaald… Gelukkig volgende week nog een tweede kans. Maar eerst zaterdag een volledige rustdag, en man daar zijn we aan toe!

Letterlijk én figuurlijk een topfoto

Her-PvB’s
Zondag tot dinsdag hebben we de herkansingen, waar nog één iemand de opleiding positief weet af te ronden. Dinsdagmiddag ontvangen zo 3 cursisten hun speld en koord en is Nederland na de bescheiden diploma-uitreiking een drietal TWOH’ers rijker. We bereiden ons voor op de terugreis en brengen al het materiaal weer op orde; goed omgaan met het materiaal is immers cruciaal. Na een lange terugrit en het laatste onderhoud in Nederland sluiten we de TWOH donderdagmiddag gezamenlijk af met een pizza en een drankje, terug in EA1 in Amersfoort waar het allemaal begon.


Publicatiedatum: 25 oktober 2023