Op maandag 4 september jl. zijn er drie leerlingen bij de LO&Sportschool gestart met hun laatste deeltraject om sportofficier te worden. Alledrie hebben zij een andere route gevolgd dan tot nu toe gangbaar was. Zo is Koen Kusters de allereerste 'spijkerbroek' sinds 1985 en komt bijna rechtstreeks vanuit de schoolbanken de hoogste regionen van de LO&Sportorganisatie ingestormd. De opleiding begin voor Koen niet helemaal lekker, want net terug vanuit Indonesië – Koen is verslaafd aan reizen – bleek deze goedlachse Limburger een bacteriebesmetting opgelopen te hebben. Wat geen aanleiding was om de opleidingspret te laten bederven. Een voorstelrondje in drie etappes.
Koen, hoe zag (het belangrijkste deel van) je sportieve leven er uit voordat je bij Defensie aantrad? Het belangrijkste deel van mijn sportieve leven bestaat uit voetbal. Ik ben van kleins af aan lid geweest van de voetbalclub DEV-Arcen en speel nu nog steeds iedere week op zondag bij het eerste. Echter, doordat ik bij Defensie ben gekomen is het op een iets lager pitje komen te staan waardoor ik ook vaker met het tweede mee ga.
Verder vind ik het leuk om af en toe een wedstrijd te hardlopen (5/10km). Ik heb vaker overwogen om me hier op te gaan focussen, omdat de tijden die ik liep goed waren voor iemand die niet trainde maar ik vond het voetbal toch te leuk om het op te geven. Maar als ik een wedstrijdje hardloop moet mijn PR ook sneuvelen! ;)
Ten slotte pak ik af en toe de wielrenfiets of ga ik een keer crossfitten (het is dan net waar ik zin in heb).
Op welk moment of door welke gebeurtenis kwam je op het idee om bij de LO&Sportorganisatie te solliciteren? Gedurende mijn opleiding heb ik vaker op de site gekeken van werkenbijdefensie.nl voor een baan bij de sport. Hoe meer ik mijzelf ging verdiepen in defensie (sportorganisatie): ik werd er steeds warmer voor. De mensen binnen de sportorganisatie staan allemaal 100% achter de sport en het is heel erg professioneel. Dit houdt dus in dat ze streven naar een hoog niveau. Hierin vind ik dan ook enorm veel uitdaging, om mee te denken om de sport op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen.
Nog steeds vind ik het onderwijs heel leuk maar ik wil me graag als leider verder ontwikkelen binnen een organisatie met uitdaging en ja, dat is Defensie!
Welke opleiding(en) heb je gevolgd en welke werkervaring heb je opgedaan waarvan je denkt dat het doorslaggevend is voor het kunnen functioneren als Cdt sportgroep? Ik heb de Sporthogeschool in Eindhoven afgerond en ben vervolgens aan het werk gegaan in het speciaal onderwijs (doven & slechthorenden en meervoudig gehandicapten). Verder heb ik naast mijn opleiding altijd zwemlessen verzorgd en zwembootcamp. Ik heb natuurlijk nog niet veel ervaring op kunnen doen in het werkveld (ben nu nog vrij jong) en zeker niet voor de functie als Cdt sportgroep. Tijdens de studie, en daarna, heb ik verschillende sportdagen georganiseerd waar ik de leiding over had (het aansturen van mensen, plannen van zaken, creëren van randvoorwaarden dat de dag slaagt, etc…).
Tijdens mijn studie en het beetje werkervaring ben ik wel bezig geweest met het ontwikkelen van mijn eigen visie. Nu wil ik mijn visie verder gaan bijschaven binnen defensie (kijk ik anders tegen dingen aan? Frisse blik?). Dit zal tijdens de VTO al enigszins gaan gebeuren maar zo meteen in functie zal ik hier veel aan kunnen bijschaven.
Denk je dat het een voordeel is dat je niet de tot dit moment reguliere functieloopbaan c.q. -traject gevolgd hebt? Ik denk zeker dat het een voordeel is dat ik niet het reguliere pad heb bewandeld. Binnen een organisatie is er soms behoefte aan een nieuwe kijk op sommige onderwerpen.
Echter, ik zal wel harder mijn best moeten doen tijdens de VTO maar ook zo meteen in het werkveld. Ik heb immers een achterstand in kennis van de organisatie. Zelf vind ik het essentieel dat ik deze beheers wil ik straks voor mijn sportgroep kunnen staan.
Al met al, het is een hele mooie uitdaging die ik graag aanga.
Wat is de mooiste sportervaring c.q. –wedstrijd waaraan je hebt deelgenomen?
Mijn mooiste sportervaringen tot nu toe zijn:
- De Roparun van afgelopen jaar. Deze werd erg professioneel aangepakt en alles werd tot in de puntjes verzorgd. Hierdoor hebben we een gemiddelde snelheid van 16km per uur weten te bereiken (+- 500km lang). Daardoor hebben we een tweede plek bemachtigd.
- Venloop (grote hardloopwedstrijd in Venlo), iedere deelname is fantastisch aan dit grote evenement. Rijen dik staan de mensen langs de kant en als je dan als een van de eerste voorbij komt is dit iedere keer een speciaal gevoel!
- De gouden medaille afgelopen jaar in Amersfoort tijdens de Crossestafette, waarbij ik uitkwam voor de KMA.
Publicatiedatum: 11 september 2017