Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

WORKSHOP-VERSLAG : THE ICEMAN

Door Oscar Prins

Alle deelnemers aan de workshop

Vanuit mijn verwarmde ruimte twijfel ik of ik mij zal aanmelden voor een workshop ‘Wim Hof methode’. (Dat is toch die man die voor zijn plezier in een ijsbad gaat zitten?) Ik heb goed gegeten, heb verworven zekerheden als een salaris, een huis met verwarming, een auto die het doet en nog veel meer zaken die in deze tijd van overvloed passen.
Waarom zou ik mijzelf gaan blootstellen aan koude? Koude ligt me niet, ik heb er niets mee, ik doe er juist alles aan om het niet koud te krijgen.

Aan de andere kant weet ik ook dat onze welvaart op fysiek en mentaal vlak niet altijd een positieve invloed heeft. We hebben al het voedsel voor handen wat we maar willen hebben, we kunnen voor ons zelf altijd de ideale temperatuur regelen en leven in een veilige wereld. Toch is het een feit dat we ten opzichte van andere tijden met slechtere omstandigheden niet sterker zijn geworden. Je zou zelfs kunnen stellen dat we als gevolg van ons (zonder inspanning verkregen) comfort, dik, lui en in toenemende mate ongezonder geworden zijn.

De afgelopen tijden is er een toename van obesitas, diabetes type 2, chronische pijn en reuma. Het lijkt wel of we ons lichaam te weinig op de proef stellen.

Wij weten dat de mens niet gemaakt is voor eeuwigdurende, inspanningsloze homeostase. De evolutie heeft ons de weg naar comfort gewezen omdat comfort nooit de norm is geweest. Echter, de menselijke biologie kan niet zonder stress en verstoring. Het is juist mijn werk om menselijke balans te verstoren door fysieke training.

Vanuit deze gedachte besluit ik om er toch maar voor te gaan. Waarom ook niet, de visie 2020 vraagt om out of the box te denken. Invloed willen uitoefenen op de lifestyle van anderen vraagt van mijzelf ook om hiervoor open te staan.

Gelukkig zijn er veel meer positieve geesten binnen onze organisatie en blijkt de vulling van de dag een bonte mix van sportinstructeurs, militairen en burgers te zijn.

In Bergen aan Zee worden we op het Iceman Trainingscentrum vriendelijk ontvangen door Peter van der Heijde en zijn vriendin. Peter is een door Wim Hof opgeleide instructeur in de methode van Hof. Tevens is hij oud-LO&Sportinstructeur binnen de Landmacht en tegenwoordig nog binnen dit werkgebied werkzaam op een ROC. Hiernaast verzorgt hij zeer regelmatig workshops in de Wim Hof Methode.

 

De Workshop

Na een voorstelronde door alle deelnemers en door Peter werd het me duidelijk dat iedereen op zijn eigen wijze geïntrigeerd werd door het fenomeen koude. Van de surfer en de duiker die langer in het water wil kunnen liggen, tot de sporter die zijn grenzen wil kunnen oprekken. Iedereen had zo zijn eigen beweegredenen.

Hierna zijn we aan de gang gegaan met de 3 pijlers van de Wim Hof methode: koude, ademhaling en mindset. Dit gebeurde door een PowerPoint presentatie, uitleg en demo over ademhalingstechnieken, het toepassen van ademhalingstechnieken, het nemen van een ijsbad en een duik in de zee.

Wat aan het einde van de workshop duidelijk werd, was dat je een combinatie van de drie pijlers nodig hebt voor het opwekken van verschillende fysiologische reacties. Deze reacties zorgen voor een gezonder vatenstelsel, een sterker immuunsysteem, verbeterende sportprestaties, meer vetverbranding, een natuurlijke antidepressiva en een sterke focus.

De workshop voelde goed aan. Met niets minder dan een ruimte om de ademhalingsoefeningen uit te voeren, een opblaas ijsbadje en een koude zee wist Peter een hele groep enthousiast te maken voor de Wim Hof Methode en zijn voordelen. Zelf wil ik verder onderzoeken wat de WHM mij kan bieden op de lange termijn. De methode is vrijwel kosteloos en is gemakkelijk uit te voeren. Wat je nodig hebt is een positieve, sterke geest die open staat voor verandering en die voordeel wil halen uit de effecten van de methode.

Bij mij is het Innerfire aan het gloeien.

Publicatiedatum: 19 januari 2018