10-09-2022 - Niek van Gils stuurt mij een WhattsApp-berichtje. “Mooi stukje Parcours Militair geschiedenis op de pagina van Fit for Action. Je zou eigenlijk Roel Hessing eens moeten benaderen. Die heeft ook een aantal malen op hoog niveau deelgenomen aan PM. En dat was een bikkeltje die loeisterk was. Prettig weekend, groeten Niek” Een belletje naar Curaçao en wat over en weer mailen heeft onderstaande tot gevolg.
Voordat je aan je succesvolle Parcours Militair deelnam, deed je eerder ook al mee. Betekent vermoedelijk dat je het sporten in de groene kleding leuk vond. Hoe typeer jij jezelf in die jaren als sportieve militair? En wat vond je het leukst om te doen?
“ Tijdens mijn KMS opl in Weert vond ik het al leuk om te sporten in groen. Ik was ook een grote fan van terreinwerk, maar ben nooit zo’n topper in balsporten geweest. Touwklimmen en hindernisbaan waren mijn favorieten. Tijdens mij eerste functie als wachtmeester bij de Cavalerie in Langemanshof 43TKBAT werd ik gestimuleerd door mijn sportinstructeur Fons Krijnen om te trainen voor de ZMV, de latere Vijfkamp. Daar heb ik in de jaren 80 elk jaar aan mee gedaan. Podiumplekken waren niet voor mij weggelegd aangezien ik een zeer slechte zwemmer was/ben.”
We maken een stap naar de eind jaren ’80. Je ging je serieus voorbereiden met behulp van een militaire trainer. Hoe zag die voorbereiding er uit en hoe specifiek kon het zijn als je nog niet precies wist wat je te wachten stond?
“Onze trainer was Max Sibbald. Er waren globaal 25-30 teams die zich d.m.v. regionale voorrondes konden plaatsen voor het uiteindelijke KL Parcours Militair (onderdeel van de KL CUP dacht ik, of de Bartels beker). Die KL cup was erg belangrijk voor de onderdeelsCdt’n : het was een klassement van verschillende onderdelen (PM, Spel, Cross, Cross estafette, schieten, oriënteren, enz.). Er werd dan ook veel tijd in de voorbereiding gestoken. Een jaar lang wekelijks 3 dagdelen trainen waren geen uitzondering, gevolgd door trainingsstages van 1 week op Vlieland en Baxum (politie). Wij kregen een Lkol toebedeeld, die manager was van alle teams van ons onderdeel. Hij streek de plooien glad als er ondercdt’n waren die problemen hadden met de deelname en training van hun personeel. Max hanteerde zware selectie criteria: de 8km cross moest toch wel rond de 28 min worden afgelegd, anders was je gewoon reserve. Verder werd er veel getraind op de Hiba en touwbanen, incl. groepsopdrachten. Meestal deden we, ondanks dat we al geplaatst waren, ook als training mee in andere regio’s.”
Hoe verliep de wedstrijd? En wat waren de meest memorabele onderdelen? En wat kun je je nog herinneren van de organisatie? En weet je misschien je eindtijd nog (ongeveer)?
“Mijn team bestond uit trainer Max Sibbald, Cdt John Knijnenburg, Peter Verbeek, Ronald van Ham, Dennis Moerman, Martin Hasenbos en 2 dienstplichtigen die de 5 km rond de 15 min liepen + een OWI (naam vergeten) als vaste verzorger. Allemaal van het OCC, het Opleidings Centrum Cavalerie. De taakverdeling was als volgt: John was de kaartlezer, alles met touwen - horizontaal en verticaal - werd mij toebedeeld, extra strafrondes waren voor de snelste twee 5km lopers, Ronald en Peter voor eventuele schietopdrachten, bij alle til- en draagobjecten werd ik gedragen.
De wedstrijdlocatie was in de Achterhoek, super mooi parcours en goed georganiseerd. De wedstrijd verliep zoals gepland. Lastig was wel dat je tijdens de wedstrijd niet wist hoe je concurrenten het deden. In de beginjaren werd er nog veel met wachttijden bij de objecten gewerkt. Dat werd later beter door meerdere objecten tegelijk uit te zetten.
Een aantal markante opdrachten waren een kaartcoördinaat achter een dijk opzoeken vanuit een gesloten vak (3m x 3m) met 6m stam en verrekijker. Heel veel touwbanen. En nog veel meer water verplaatsingen met en zonder boot. De lastigste opdracht? Het verplaatsen van een trekker, tegen een hellend vlak.
Ik dacht dat de netto eindtijd rond de 4 uur lag. Wij werden daar 1e, maar het OCI en OCGENIE zaten daar binnen 2 minuten achter. Om maar aan te geven dat de verschillen klein waren.”
Het jaar erna deed je o.a. mee met Cor den Daas en was je weer succesvol. Van deze jaargang ben ik slechts benieuwd naar de leukste anekdote…..
“Er moest een aardige lengte aan touw worden meegenomen en ik was degene die dat om zijn schouders had hangen. Aangekomen bij een sluis viel ik naar beneden in het water en kon met die touwen niet meer boven komen. Uiteindelijk ben ik vrij snel door 2 man van mijn groep naar boven gehaald en vervolgden wij onze route.”
Ik zag jou als vijftigplusser op de BHK nog wel eens in de pauze in je groene overall trainen op de hiba. Doe je dat nu nog steeds, een jaar voor je FLO?
“Jazeker, voor het vaardig bewegen train ik nog steeds op de hiba. Ook geef ik nog regelmatig les aan de Antilliaanse Mariniers op de hiba. Niet in overall maar in PT (vanwege de warmte).”
Publicatiedatum: 31 oktober 2022