Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

ROB ZIJLSTRA FOR PRESIDENT

Door Paul Lindeboom

Rob actief in zijn functie als PCSC

De LO&Sportorganisatie herbergt in nevenfuncties behoorlijk wat (assistent-)trainers, coaches en chef d’equipes in diverse Nederlandse militaire sportteams. Als je daarin excelleert, kom je zelfs in aanmerking voor een internationale functie bij het CISM. Bekende namen in topfuncties zijn bijvoorbeeld Rob Jansen, Renate van der Hoek en Eric Hoek (Vijfkamp), Arnold Hofsté (zwemmen) maar allen waren ‘slechts’ actief als CSC Members, Rob Zijlstra is momenteel de enige LO&Sport-afvaardiging in de functie van President of Cism Sport Committee (PCSC), binnen een van de categorie A sporten waarvoor Militaire Wereldkampioenschappen georganiseerd worden: Volleybal. Een interview over een bijzondere functie.

Rob, je bent vanuit de militaire volleybalsport in de PCSC functie werkzaam bij het CISM. Wanneer heb je die functie gekregen en vooral: hoe is die functie aan jou toegewezen?

"In 1986 was mijn eerste kennismaking met het CISM. Ik werd als speler geselecteerd voor het Nationaal Militair Volleybal Team en als gevolg daarvan mocht ik in 1987 mee naar het WK in Turkije. Een geweldige belevenis die de opstart vormde voor een, niet verwachte, lange periode binnen de internationale militaire volleybal wereld. Toen in 1992 onverwacht de functie als assistent trainer vrijkwam, heb ik die kans met 2 handen aangepakt aangezien ik ook wel besefte dat ik niet het eeuwige leven als speler had.

In 1996 kwam de functie als hoofdtrainer vrij en mij werd gevraagd om die te vervullen. Zowel vanuit de BIMS als de spelersgroep werd er aardig wat druk op mij gelegd om die functie te vervullen en daar begon dan ook mijn lange periode als hoofdtrainer van het Militaire Volleybal Team. Na een aantal jaren met Jordan Weggelaar als assistent te hebben gewerkt, hebben we besloten, zeker gezien zijn ambitie, om de taken om te draaien. In 2018 nam ik dan ook deel aan het WK als assistent trainer. Tijdens dat WK werd mij gevraagd om eens na te denken over een functie als CSC member binnen het volleybal.

  • juichen
  • 10552537_1458719231050672_7351809776205123385_n
  • 13557666_1718630211726238_5799296908154352324_n
  • 23172717_1961079540814636_6555480244037922198_n
  • 941810_1386846374904625_1788136668_n
  • Rob actie NMK 2014

Aangezien dit een staffunctie is die je naast je eigen werk gaat doen, was er wel toestemming voor nodig van C-LO&Sportorganisatie. Dus tijdens het WK zijn er verschillende telefoontjes over en weer gegaan maar uiteindelijk kwam de toestemming en werd ik lid van het CSC Volleybal.

Voorafgaande aan de Wereldspelen in Wuhan werd ik benaderd om de functie als President of Cism Sports Committee te gaan vervullen. Ik zou dan met de huidige President (voorzitter) mee kunnen lopen tijdens de toernooien (Indoor- en Beach Volleybal) gedurende de Wereldspelen.

Maar om aangesteld te worden als President moet je eerst door een aantal selecties. De eerste is een aanbeveling vanuit Nederland door het BIMS. Dit houdt in dat H-BIMS moet overleggen met C-LO&Sportorganisatie om een akkoord te krijgen. Dan moet, samen met de aanbevelingsbrief van het BIMS richting CISM, een CV en motivatiebrief van mij bijgevoegd worden. Samen met alle andere kandidaten neemt de Board of Directors van het CISM in een stem ronde het besluit wie zij aandragen als PCSC.
En tijdens de Wereldspelen, aangezien daar de gehele BoD van het CISM aanwezig was, werd unaniem besloten dat ik de volgende PCSC zou worden."

Wat is op hoofdlijnen de inhoud van deze functie?

Als PCSC, zeg maar voorzitter van de afdeling Volleybal binnen het CISM, ben ik  o.a. verantwoordelijk voor;

- Het aansturen van de leden van het Cism Sports Committee Volleybal
- Het toezicht houden op de technische uitvoering van een WK
- Up to date houden van de CISM reglementen in overeenstemming met de FIVB reglementen
- Contact onderhouden met de FIVB (Fédération Internationale de Volleyball)
- Het bijwonen van diverse vergaderingen binnen het CISM


Tijdens een WK:

- Woon ik de voorbereidende vergaderingen bij
- Verdeel ik de taken binnen het CSC
- organiseer ik diverse vergaderingen tijdens het toernooi
- ben ik onderdeel van de anti-doping commissie en
- installeer ik een Technische Jury

Dus eigenlijk alle zaken om, samen met het organisatie comité, het WK te laten slagen."

Je bent van maandag 08 t/m donderdag 11 november 2021 in Rome geweest. Wie heeft die bijeenkomst georganiseerd, hoeveel PTCC’s (PCSC’s) zijn daar ongeveer bij aanwezig en hoe ziet zo’n bijeenkomst er globaal uit?

"De bijeenkomst in Rome werd georganiseerd vanuit het Sports Department van het CISM. Eigenlijk is dat het naast hogere niveau waaronder alle PCSC’s vallen. Tijdens deze bijeenkomst worden diverse onderwerpen belicht en bediscussieerd die vanuit het hoofdbestuur van het CISM komen. Ook wordt hier de jaarplanning en meerjarenplanning doorgenomen.

Aangezien er 25 verschillende sporten deel uit maken van het CISM en er dus maximaal 25 PCSC’s aanwezig kunnen zijn (uit alle delen van de wereld) levert dit vaak veel stof tot spreken op. Dus vergaderingen kunnen nog wel eens uitlopen.
Maar…. we krijgen een nieuwe voorzitter, Jan van den Dool, dus ik verwacht dat de komende vergaderingen wel wat ‘strakker’ geleid gaan worden."

Rob en Jan (rechtsboven op de achterste rij)


Hoe ziet jouw eigen PCSC -organisatie er uit en hoe organiseer je de ‘vergaderingen’? Wat zijn op dit moment zoal de aandachtspunten en gespreksonderwerpen?

"Op dit moment bestaat ‘mijn’ organisatie uit 6 leden. Een Duitser, Iranees, Sri Lankaan, Braziliaan, Let en ondergetekende. Aandachtpunten zijn op dit moment 2 grote organisaties: in juli het WK Beach Volleybal en in augustus de Cadet Games waar Indoor Volleybal 1 van de onderdelen is.

Aangezien het Covid virus beide organisaties al 2 jaar heeft doen uitstellen, vallen ze nu ongelukkigerwijs direct na elkaar. 
Maar goed, zoals we allemaal weten; het meeste werk zit in de voorbereiding en aangezien de toernooien al 2 keer zijn uitgesteld hebben we de afgelopen tijd veel kunnen finetunen."

Als PCSC heb je in Wuhan, tijdens de laatste Militaire Wereldspelen, de organisatie van de volleybalsport beoordeeld. Wat kun je je nog herinneren van die Wereldspelen en PCSC -activiteiten?

"Het grote nadeel tijdens die Wereldspelen was het feit dat er eigenlijk 3 volleybal toernooien gelijktijdig georganiseerd werden. Beach volleybal Heren, Beach volleybal Dames en indoor volleybal D+H. Op zich niet zo’n probleem maar de locaties maakten dat we wel een aardige uitdaging hadden. Die lagen zo ver uit elkaar dat we genoodzaakt waren om ons comité te splitsen. Ieder van ons had zijn eigen toernooi waarbij de (voormalige) PCSC een vrije rol had. Betekende wel dat we elkaar pas ’s avonds na de laatste wedstrijd, rond een uur of 11 weer zagen en konden briefen. 

Het waren dus lange, drukke dagen maar door de geweldige organisatie van de Chinezen liep alles prima en hoefde ik me alleen maar bezig te houden met de alcohol test van de scheidsrechters voor de wedstrijd (jaja, die is er…;-), de controle van de spelerspassen en het bijhouden van het verloop van de wedstrijd. Pas toen China zelf in de halve finales kwam, werd het nog even ‘leuk’ aangezien zij dachten voordeel uit de video-challenge te kunnen halen. Leverde aardig wat discussies op maar uiteindelijk won het gezonde verstand en kwamen ze erachter dat het geen zin had. 

Uiteindelijk bleek dat China op meerdere sportonderdelen tijdens de Wereld Spelen probeerde om voordeel te halen uit situaties. Helaas voor hun werd dat doorzien door de aanwezige CSC leden. Dit leverde uiteindelijk wel veel discussie op binnen het CISM. Vooralsnog houdt China zich erg afzijdig bij de diverse kampioenschappen……"

Publicatiedatum: 12 januari 2022