Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


WEERZIEN IN BURKINA FASO

Door : Paul Dankers en Marcel van Panhuis

Hierbij een verslag vanuit Burkina Faso waar wij, Sgt1 Paul Dankers en SM Marcel van Panhuis deel nemen aan de militaire assistance oefening Flintlock. Wij zijn als sportinstructeurs ingedeeld bij de 104 Commando Troepen Compagnie met een tweeledig doel. 

1.    het ondersteunen en begeleiden van de fysieke component voor de Operators en staf van de 104.

2.    Het ondersteunen van het fysieke programma van 25 ste Regiment Para Commando (25 RPC SF). 

Naast deze twee hoofddoelstellingen hebben wij nog een tweetal sub doelstellingen.

A.    Paul begeleiden / Coachen met zijn VTO1 Duaal.

B.    Uittesten van de Tactical Gym Box (zie foto). 

Wat is Flintlock?

Flintlock is een internationale oefening door de Amerikanen opgezet met als doel het trainen van een militaire eenheid van Burkina Faso en 25 RPC als eenheid. 

In 2013 ben ik (Marcel) hier ook al eens geweest en destijds heeft daar ook een verslag van gestaan op het intranet. Nu, februari 2017, zijn we weer terug in Bobo Diou Lassou te gast bij het Regiment Para commando en hebben we de eerste ‘train de trainer’ week erop zitten. 

De afgelopen week stond in het teken van in het ritme komen en wennen aan het Afrikaanse klimaat. We hebben voor alle Operators een individueel trainingsprogramma gemaakt voor de eerste week, waarbij rekening gehouden is met hun militaire werk maar ook met hun persoonlijke doelen. We hebben ervoor gekozen om een week vooruit te werken en niet gelijk drie of vier weken. De praktijk wijst uit dat het programma i.c.m. het klimaat nogal wat roet in het eten gooit, vandaar. Nu een week verder en alle individuele programma’s doorgenomen zijn, is het een verstandige beslissing geweest want de meest Operators gaven toch wel aan moeite te hebben met de warme omstandigheden en hun werkzaamheden. Vanmorgen de individuele trainingsprogramma’s aangepast en besproken, zodat ze verder kunnen. 

We hebben een Tactical Gym Box mee om te testen of dat wat is voor een eenheid om mee te nemen en of het voldoet aan de wensen. Nou, we kunnen concluderen dat hij zeker voldoet en dat er gretig gebruik van wordt gemaakt. Het voldoet aan alle verwachtingen en is ook nog Commando proef, dus top.

Medaille met indruk

Aankomende weken gaan we ook aan de gang met 25 RPC en zullen wij ons met name focussen op MZV en MLV. We gaan proberen om ze de geweldspiraal bij te brengen en het ongewapend en gewapend vechten, met als uitgangspunt dat ze bij een Checkpoint staan. Daarnaast gaan we hier een MLV afname doen want dat is hen de vorige keer ontzettend goed bevallen. Nu, vier jaar later, zie ik nog steeds een aantal militairen lopen met een opgepoetst MLV medaille… dus dat heeft wel indruk gemaakt. Dit zijn uiteraard middelen om hun getraindheid beter op peil te krijgen.

Ik hoop dat iedereen nu een beetje beeld heeft bij onze werkzaamheden en spreek we jullie weer als we terug zijn in ons koude kikkerlandje!!

Vier jaar eerder, Marcel in 2013 in Burkina Faso.

Publicatiedatum: 11 februari 2017