Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

40 JAAR LO&SPORT: MEMORABELE MOMENTEN, MARKANTE MENSEN
HOE KRIJG JE EEN DUITS STADION ORANJE?

Door : Hans Speelman

De bijzondere reis van de Kapitein Bob Oostheim en de Sergeant-Majoor Jack Jeekel van de LO&Sportgroep/Reisbureau Seedorf naar Noorwegen, een eerder verhaal in memorabele momenten, staat niet op zichzelf. Er hebben zich meer van dit soort gebeurtenissen, bij de LO&Sportgroep Seedorf-Hohne in de jaren 1970/1975, afgespeeld.

Op donderdag 11 januari 1974 kregen de SMI Twan de Jongh en de Sgt I Hans Speelman opdracht van de Kapitein Bob Oostheim om, zo veel mogelijk, kaartjes te gaan kopen voor de WK-voetbalwedstrijd Nederland-Uruguay. De eerste wedstrijd van het WK. Het WK waarin Nederland onder leiding van Rinus Michels de finale haalde. De wedstrijd was in het Niedersachsenstadion in Hannover. We hadden rond de 10.000 (D-marken) mee.  

Uniform en Bokma als smeerolie

Toen we bij het kantoor van der Neue Hannover Zeitung aankwamen, waar de kaartjes verkocht werden, bleek er al een enorme rij te staan. Wij sloten, keurig in uniform, achteraan. Na enige tijd kwam er een corpulente Duitse mijnheer naar ons toe en vroeg ons wat we kwamen doen. Wij vertelden hem dat wij zo veel mogelijke kaarten voor de wedstrijd wilden kopen. Zijn wedervraag was of wij Bokma jenever bij ons hadden. Ons antwoord was ja, 2 flessen, toen was het ijs gebroken. Wij moesten hem maar volgen naar zijn kantoor en binnen 10 minuten was alles geregeld, ruim 400 kaarten.  

Na terugkomst in Seedorf vroeg de Kapitein Oostheim ons of wij de volgende dag deze rit weer konden doen, de WZZ had nog meer geld ter beschikking gesteld. Wij konden ons, vanwege werkzaamheden, niet vrij maken, maar de Sgt André Middag was wel in staat om dit te doen. Wij hebben de corpulente mijnheer gebeld, André smeerolie meegegeven en alles was weer snel in orde.

Een traditie ontstaat

In totaal hadden we 8OO kaarten geregeld. Met de leiding van de 41ste Brigade werd busvervoer geregeld voor de hele groep. Afgesproken werd dat alle deelnemers in burgerkleding zouden gaan, maar wel allemaal het oranje sportshirt, zichtbaar moesten dragen. Ze kwamen allemaal in hetzelfde vak dat indrukwekkend oranje kleurde. De traditie dat je naar interland wedstrijden in een oranjetenue gaat, was geboren!

De wedstrijd werd gewonnen, de sfeer was goed, het gedrag van de imponerende grote groep militaire voetballiefhebbers was voorbeeldig. Mooi Memorabel begin van een succesvol WK!

Publicatiedatum: november 2015