Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

ONZE NIEUWE TALENTEN VAN DE VTO SGT 2019 SEPT

Grappling

Het voorstellen van nieuwe collega's is een mooie traditie aan het worden. Waarbij het de laatste jaren opvalt dat onze nieuwe sportinstructeurs niet meer uit klassen van voetballers en tennissers bestaan. Ook nu weer, in deel 1 van de lichting die begin september 2019 in Amersfoort bij de LOSS startte, een keur aan mooie sportliefhebberijen zoals Grappling (een vechtsportvariant), Bodybuilding, OriëntatieLopen, Crossfit en Marathonschaatsen. Klik hier om voorgesteld te worden aan 8 van onze nieuwe LO&Sportinstructeurs.


ZANDLOPER 2020, DE LENTE EDITIE

VTO Sgtn in Bad Reichenhall

De eerste Zandloper van 2020 is gelukkig weer uitgegeven door hoofdredacteur Richard Wichhart. Monikkenwerk deze keer, want de editie telt bijna 130 pagina's. Een pleister op de wond voor het vele en lange thuiszitten in verband met het Coronavirus. Dat is niet de enige reden dat het een bijzondere uitgave is, het voorwoord van onze commandant is daar in zijn geheel aan gewijd, maar ook doordat voor het eerst onze stafadjudant Jan Welling deel uitmaakt van de VTO Sgt, en beschrijft hoe hij getuige was van het bijzondere opleidingsdeel in Bad Reichenhall. En onze aanstaande collega's en passant wat traditiekennis van onze nog jonge organisatie bij bracht. Klik her om de Zandloper 2020-1 te lezen.


HHGS CURSUS OOSTENRIJK, DE WINTER EDITIE

De kwaliteit van onze LO&Sportinstructeurs wordt alom geroemd, dat hebben we op deze website meermaals verkondigd. Dat dit geen grootspraak is, bewijst het artikel van Rob Manders waarin de wintereditie van de HHGS cursus in Oostenrijk beschreven wordt. Een cursus met met een internationaal karakter, waarbij je hier kunt lezen hoe onze instructeurs het er vanaf gebracht hebben t.o.v. de 'concurrentie'.


HISTORIE VAN DE 5-KAMP: ROB JANSEN

Volle prijzenkast

De Militaire Vijfkamphistorie begon in de jaren '60 met Leen Pfrommer. Daarna hingen we aan de lippen van Peter Rommelse in de jaren '70 en '80. En dan komen we nu via het enthousiasme van Rob Jansen, mister Vijfkamp, in de jaren '90 en over de milenniumgrens heen. 'Mister Vijfkamp' is overigens niet zomaar een gekozen titel, in de persoon van Rob Jansen heeft de Nederlandse Vijfkampkrijgsmacht internationale roem vergaard, net als de mannenploeg in die jaren. Klik hier voor het derde artikel van de hand van André Wijnberger, die in die jaren ook een mooie internationale titel in de wacht sleepte.


OOK DE RUIJGROK-APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM

Egbert en Jord Ruijgrok

Nico Afgelopen woensdag was het bij toeval een bijzondere avond, want in de halve finale in de strijd om de KNVB-beker stonden FC Utrecht en Ajax tegenover elkaar. De uitslag van 2-0 voor FC Utrecht viel erg goed in huize Ruijgrok want zoon Jord keepte als jeugdtalent in Amsterdam en staat sinds kort onder contract bij de Domstedelingen. Intimi weten dat Jord de zoon is van onze voormalige collega Egbert Ruijgrok, en samen staan zij in Wil Maaswinkel's spotlights in deze derde aflevering van de nu al geroemde serie waarin de Appel niet ver van de LO&Sportboom valt.


GOLFDAG 2020

Nico Lovink is een bijzondere collega. Als logistiekeling draaide hij bij LO&Sport van 2016 t/m 2019 een functietermijn als materiaalcoördinator - al langer is hij de Sportcommissie behulpzaam als scheidsrechter bij het NMK Volleybal - en had het bij ons zo naar zijn zin, dat hij niet alleen als vriend lid bleef maar dit jaar samen met Jan Joosen de organisatie van de Golfdag op zich neemt. Aanvulling op 13 maart: de contouren van de Golfdag 2020 worden al bekend. Klik hier voor de meest actuele informatie. 


VETERANENNIEUWS: ERECOULOIR EN WK INVICTUS

Invictus WK in 2020 in Den Haag

Een veteranenstatus is tegenwoordig niet slechts eervol, het levert naast aanzien in de maatschappij ook kortingen op. Voor bijna gratis kun je als toeschouwer naar de Wereldkampioenschappen van de Invictus Games, die in 2020 in Den Haag georganiseerd gaat worden. Klik hier voor nadere info, waarbij snelheid ernstig geboden is.
Ook in Den Haag, maar dan voor deelname aan het vormen van een erecouloir tijdens de Nationale Dodenherdenking, kun je je ook aanmelden. De informatie daarvoor vind je hier.


BEGROETING VAN 25 NIEUWE COLLEGA'S

Een opsomming: lesgeven aan VEVA, de hindernisbaan op het KCT, lawine basic drills, diverse Proeven Van Bekwaamheid, een gewonde bergwandelaar naar een heli pickup point vervoeren en meerdere praktijkweken. Het zal duidelijk zijn dat er een VTO-1 lichting opgeleid werd door onze docenten van de LO&Sportschool. Van de 25 geslaagde cursisten (wederom een combi van CLAS en CLSK) doet onze kersverse collega Carlo van Deventer hier verslag.


DE PEN AFLEVERING 36: LÉONIE VAN LAMSWEERDE

Het De Pen is al aan zijn 36e aflevering aanbeland. Begonnen bij André Wijnberger en nu in handen van onze eerste vrouwelijke LO&Sportofficier Léonie van Lamsweerde. Zij verhaalt op voorspraak van voorganger Jeffrey Böckling over haar sportieve bezigheden en haar militaire loopbaan. Beide zijn best bijzonder! Klik hier voor de Pen van Léonie.
ASM: DIPLOMA-UITREIKING EN GOLFPRO'S update 28/2

Het is in sportland een fenomeen aan het worden: ASM veroverd de sportwereld. En daar valt de defensie sportorganisatie ook onder. Afgelopen vrijdag 14 februari was het druk op de kazerne vanwege de diploma-uireiking waarover Jan Kasper een artikel heeft gewijd. Daarnaast hebben Wil Maaswinkel en (weer) Jan Kasper een mailwisseling gehad over golfpro's, die ook al aan ASM verslingerd zijn geraakt. Klik hier om in een klap beide artikelen te lezen.


HISTORIE VAN DE 5-KAMP: PETER ROMMELSE

Peter Rommelse in functie als chef d'equipe.

Het is al weer een paar maanden geleden dat er richting Drenthe gereden werd, naar het stulpje van Peter Rommelse. Tijdens zijn interview kwam de redactie er achter dat er eerst met Leen Pfrommer gesproken diende te worden voor het echt eerste begin van de ZMV. Pas daarna zou het interview met Peter qua historische volgorde beter passen. Klik hier voor deel 3 in de serie over de Vijfkamphistorie, waarin oud-commandant Peter Rommelse een scherpe blik heeft over de ontwikkelingen in de jaren '70 en '80.


HERINNERINGEN AAN FOKKO POLMAN

Het toeval wil dat we binnen de LO&Sportorganisatie bezig zijn met de afronding van een Veteranenwebsite. Die gek genoeg pas gaat beginnen bij de VN-missie naar Libanon, terwijl we uit de opgetekende herinneringen aan Fokko Polman kunnen opmaken dat er in 1950 in de Korea-oorlog al heldhaftige sportinstructeurs aan het front streden. Door toedoen van Kap b.d. Jaap ter Haar blikken we hier terug op het bewogen leven van oud-collega Fokko Polman.


MARTIJN KRABSHUIS: SWITCH NAAR LEEFSTIJLCOACH

We keken binnen de redactie verbaasd op toen we de namen van de 17 aanstaande Leefstijlcoaches onder ogen kregen, want 1 naam was niet nieuw: Martijn Krabshuis. Het was tot dat moment onbekend dat hij in een transitie zat naar een carriereswitch. Het interview dat we deze week met Martijn hadden, dient dan ook twee doelen: informeren over het traject naar Leefstijlcoach en het inzicht geven in een (op latere leeftijd) omturnen van sportinstructeur naar een andere richting in de sportwereld. Klik hier voor het interview met Martijn.


COLD WEATHER INTERMEDIATE OPLEIDING

We zouden voor de aankondiging van de Cold Weather Intermediate opleiding hetzelfde voorwoord kunnen gebruiken als voor het artikel hieronder. Want er is ook in de afgelopen nacht geen vlokje sneeuw gevallen en we hebben ook geen nachtvorst gehad. Toch is er een wezenlijk verschil tussen het opleiden van een ski-instructeur en een koudweer-instructeur, want laatstgenoemde overnachtte niet in een luxe Alpenhotel. Lees hier het verslag van Joost de Jong en zoek nog meer verschillen. 


SKIËN VOOR MOUNTAIN GUARD (update 24/01)

Er is nog geen vlokje sneeuw gevallen. We hebben amper nachtvorst gehad en autoramen krabben konden we dus helaas weinig doen. We hebben nog geen een keer ijzel gehad en de treinen rijden de hele winter al op tijd. Van horror files was al helemaal geen sprake. Gelukkig hebben we dan Luke Kenter die met wat collega's uit Schaarsbergen die hier voor de enige sneeuw in Nederland op fitforaction.nl zorgt.
Redactioneel: het artikel is vanwege onvolledigheid op 21 januari verwijderd en op 24 januari opnieuw gepubliceerd.

WIL JE VRIEND VAN ONZE STICHTING WORDEN?

Onze stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport gaat zijn 7e levensjaar in. De stichting kan echter slechts bestaan bij de gratie van "vrienden" en sponsoren. De stichting ondersteunt bijvoorbeeld de uitgifte van de digitale Zandloper, verschillende websites waaronder Fitforaction.nl, de Dienstvakdag, de jaarlijkse Golfdag en Buitendag, het LO&Sport Tourspel, etc. Om al deze activiteiten in stand te houden hoopt de stichting dat jij als lezer er jaarlijks 5 euro voor over hebt en als "betalend" vriend geregistreerd te worden. Op deze pagina vind je alle informatie.


MEER CROSSFIT SAMENWERKING IN SCHAARSBERGEN

De LO&Sportgroep Oranjekazerne kwam op deze website al eerder in het nieuws met de opening van Fearless Falcon, de allereerste Europees erkende militaire crossfitbox. De sportieve sportgroep is nu ook de samenwerking aangegaan met Lowlands throwdown, een internationaal crossfit event dat met 11Lmb een militaire categorie heeft toegevoegd.
Van 05 t/m 10 maart zijn de kwalificatiewedstrijden, van 29 t/m 31 worden de finales georganiseerd.
Alle informatie vind je op deze website.


IN MEMORIAM: THEO BERNS

'Vroeger, toen was alles beter' is een gevleugelde kreet die vele ouderen bezigen. Theo Berns was er ook zo eentje, toen hij in 1999 door de toenmalige hoofdredacteur van de Zandloper, Rob Jansen sr., geïnterviewd werd in zijn woonplaats Weert. In dat interview komt de ruwe bolster, blanke pit duidelijk naar voren maar ook dat het daadwerkelijk een mannetjesputter was. Ja, vroeger was misschien alles inderdaad wel beter..... Theo Berns is eerder dit jaar overleden en als je hier klikt, kun je het interview nog eens terug lezen bij wijze van afscheid.


ARDENNENOFFENSIEF MET ED & ARNE JANSSENS

Er zijn na het plaatsen van het artikel met Hans en Lisanne van der Kaaden vele reacties binnen gekomen op het redactiekantoor: leuke serie, leuk idee, boeien & binden in optima forma! Wil Maaswinkel is dan ook met volle energie en gezwinde spoed afgereisd naar sporthotel de Lanterfanter in de Ardennen, voor het tweede deel in de nieuwe serie over de Appel die niet ver van de LO&Sportboom valt. Lees hier het tweede deel met Ed Janssens en zijn zoon Arne, een aanstaand mountainbikekampioen!
BESTUURSFOTO

V.l.n.r. Jeroen Velders, Johan Bouman, Léonie van Lamsweerde, Meine de Boer en René de Jager

Er was na de recente commando-overdracht in de diverse agenda's geen datum voorhanden waarop het voltallige nieuwe bestuur van de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport bijeen kon komen voor een fotoshoot. Dat kwam bij nader inzien goed uit, want voor het terugtreden van Wil Maaswinkel was niet direct een veteraan beschikbaar voor diens opvolging. Zoals eerder te lezen viel, nam Meine de Boer de taken van Wil over. En werd in de eerste helft van januari de bijgeplaatste foto een feit.


ARTIKEL CLAUDIA IN 2019 HET BEST GELEZEN

Er zijn in de sportwereld niet veel mogelijkheden voor vrouwen om tegen mannelijke tegenstanders een gelijkspel in de wacht te slepen, laat staan te verslaan. Op de sportieve website van de Vrienden van LO&Sport is dat wél mogelijk, want met klinkende cijfers scoorde Claudia van Kleeff de hoogste 'kijkcijfers' met haar artikel over haar terugkeer bij defensie. Over de ontvangen reacties schreef zij een persoonlijk bericht, net als Almar Laurijssens en Tommy de Boer. Op deze wijze kan de redactie op een andere wijze dan tot nu toe gewend hier de jaarcijfers van www.fitforaction.nl presenteren.

HET ECHTE ONTSTAAN VAN DE 5-KAMP: DE ZMV

Na afloop van een bijzondere zwemwedstrijd ontstond het idee om de LO&Sport-Vijfkamphistorie te belichten. In september startten we met de vormgeving over de laatste edities in een 1-dags-organisatie, maar het echte begin lag uiteraard in het ontstaan van de Zware Militaire Vaardigheden (ZMV). Leen Pfrommer stond aan de basis van het opzetten van de allereerste equipes en reglementen en heeft gelukkig nog een vlijmscherp geheugen. Klik hier voor het allereerste begin van de MVK binnen de LO&Sportorganisatie.


TGTF BATTLE EDITIE 2019

Zo lees je een artikel over intensivering van de samenwerking en zo lees je ineens een verslag over een battle. En net als de Dienstvakdag inmiddels de 15e editie van deze sportieve strijd tussen bevriende eenheden. Alhoewel bevriend in dit geval meer op een uit de hand gelopen familieruzie lijkt, want het bleek een strijd op leven en dood. Een pittig verslag van Jasper Schout, waardoor je weet dat de degens geslepen werden.


DIGITALE BOKSHULP INGESCHAKELD VOOR VERGROTEN VEILIGHEIDSBEWUSTZIJN MZV

Google op de trefwoorden "MZV + defensie" en bovenaan zie je  diverse berichten staan over 'blijvend letsel door MZV schade' of een brief van staatssecretaris Visser over de uitkomsten van het Commissie van Onderzoek inzake verwonding tijdens een les Militaire Zelf Verdediging. Ergo, net als de gevolgen van hitteletsel ligt ook dit onderwerp in het medialandschap onder een vergrootglas, ondanks de keiharde noodzaak van realistische trainingen binnen dit oefengebied. Mooi dat er dan een proef gedaan kan worden met de Digital Boxing Trainers Assistant. Gerard Machielse vertelt hier over de mogelijke voordelen van dit apparaat


NIEUWE MC IS ZICH AAN HET INSTALLEREN

In de loop van de november is de Medezeggenschaps Commissie druk bezig met inwerken, taakverdeling en inlezen van bijvoorbeeld de reorganisatie. Een van de taken was een foto van de nieuwe samenstelling en daarop prijken v.l.n.r. Ruud Lenferink, Youri Wintjens, Matthijs Mostert, Rene van Oost, Tom van Zundert (nieuwe voorzitter), Ronald Poulissen, Jeroen Mecking, Herman den Uil en Jorrit Dreijer. In de loop van 2020 zullen zij zelfstandig de communicatie naar de actief dienenden op zich gaan nemen en van zich laten horen!


SAMENWERKING LO&S, TGTF ÉN DGI

Al sinds jaar en dag werken TGTF en de LO&Sportorganisatie KL nauw samen, met als doel militairen en eenheden op het gewenste fysieke en mentale niveau te krijgen en te houden.
LO&Sport doet dit middels het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van fysieke en mentale opleidings- en trainingsplannen. TGTF zorgt (o.a.) voor de wetenschappelijke onderbouwing van deze programma’s en monitort de effecten ervan middels Fieldlabs. Ook wordt intensief samengewerkt op het gebied van het weer inzetbaar krijgen van militairen die ziek of geblesseerd zijn geweest.
Sinds enige tijd is er een nieuwe speler op dit vlak: DGI (Duurzaam Gezond Inzetbaar). Jan Welling schreef over deze nieuwe drie-eenheid een informatief artikel dat je hier kunt lezen.


ROB'S ROBIJNEN UIT DE DF79 KLAS

Dat de D-F klas die in 1979 in Ossendrecht geformeerd werd met 6 militairen uit diverse geledingen uit de Landmacht een hele bijzondere klas werd, is bij alle Vrienden van het dienstvak LO&Sport inmiddels wijd en zijd bekend. Werkelijk alle artikelen die Theo Vonk in de afgelopen jaren schreef, werden grote hits en mochten zich verheugen in grote lezersaantallen. Zijn verslag over het vieren van het 40-jarige jubileum zal daarop waarschijnlijk geen uitzondering gaan vormen. Want ook dit leuke verhaal gaat weer gepaard met een filmpje van Leo Sannen.


BIJZONDERE SPORTPRESTATIES: FYSIEK OF MENTAAL?

Eliut Kipchoge slechtte de magische barrière van de 2-uur-grens op de marathon. Deze prestatie wordt weliswaar niet erkend als wereldrecordtijd maar bewees wel dat er fysiek meer mogelijk is dan er altijd gedacht werd. Of was de prestatie puur mentaal, omdat andere die deze grens aanvielen vooraf dachten dat het toch niet zou kunnen lukken? Age de Wit bezocht over dit onderwerp een door NOC/NSF georganiseerde lezing op Papendal en schreef vanuit het Platform MS&C een artikel. Klik hier voor een meer dan interessant verslag.


DE WERKZAAMHEDEN VAN CISM IN BRUSSEL

De LO&Sportorganisatie heeft vele (internationale) sportieve partner, waarbij er recent in de vorm van AISS nog eentje bij kwam. Dit jaar hebben we er voor gekozen een aantal te belichten, waarna we na de werkzaamheden van het BIMS en MRC via een interview met onze oud-commandant Jan van den Dool nu de wandelgangen van het CISM in Brussel belichten. En passant blikken we hiermee ook een beetje terug op de afgelopen Militaire Wereldspelen in Wuhan. Klik hier om een kijkje te nemen op het hoofdkwartier.


TOINE DE JONGH HOOFDROL IN LEO LOSLOPER COLUMN

De inmiddels vermaarde Leo Losloper en Vic Vastloper gloreren wederom in de 18e column, en doen een duit in het welbekende terugblik-zakje n.a.v. de nieuwe serie 'de appel valt niet ver van de LO&Sportboom'. Deze keer met André Onana en de een paar jaar overleden Toine de Jongh in mooie hoofdrollen. Klik hier voor de 18e column: Met twee monden praten.


NIEUWE SERIE MET HANS & LISANNE VAN DER KAADEN

De redactie blijft 'innovatief' en nieuwe ideeën spuien op FFA. Wil Maaswinkel (oudste redactielid) komt de eer toe het jongste idee te hebben om een LO&Sport vader (en sinds kort ook moeder) en diens sportieve kind in een vervolgserie samen op te voeren. Een erg leuk initiatief, dat hopelijk een langdurig vervolg krijgt. Aanmeldingen via mailbox fitforaction@hotmail.com maar voor de aftrap ben je al te laat, want Hans van der Kaaden en dochter Lisanne (werkzaam bij Ajax) bijten hier het spits af.


25.000 KILOCALORIEËN EN 11.000 HOOGTEMETERS

De overeenkomst met het trainen voor een fenomeen als de VAKOL popt op bij het lezen van het verslag van Arjan van Binsbergen over de Ultra Trailrun op de Mont Blanc: "Slapen doe ik niet tijdens de race. Soms zie ik wel eens collega's een 'powernap' doen. Maar hoe langer je zit, des te strammer je spieren worden. Even zitten en de spanning van je spieren afhalen is lekker, en verbetert ook je fitheid, maar niet te lang. Ook dit is een kwestie van oefenen en je beenspieren leren kennen." De rest over de voorbereidingen voor een bijna-expeditie lees je hier.


ALMAR LAURIJSSENS OVERWINT ZELF ZIJN TEGENSLAG

Wel eens van Bibian Mentel gehoord? De paralympische snowboardster. Meermaals getroffen door de meest vreselijke ziektes en tegenslagen en telkens daarna weer met protheses Nederlands kampioen geworden. Haar verhalen vormen een inspiratiebron voor mensen die ook met (minder zware) tegenslagen te kampen krijgen.
Wij hebben een collega onder onze gelederen die ook vele zal kunnen motiveren om tegenslagen te overwinnen. Almar Laurijssens staat namelijk synoniem voor het gezegde 'de duivel schijt altijd op dezelfde hoop'. Maar Almar heeft ballen en ging een berg op om uit het dal te komen. Lees hier zijn indrukwekkende levensverhaal.


ASM ONTWIKKELINGEN: VAN CHELSEA TOT HAARLEM

Eindhoven. Enschede. Shanghai. Singapore. De Deutsche Fussball Bund (DFB). Zomaar wat namen die voorkomen in het interview dat Wil Maaswinkel afnam van Jan Kasper. Maar waarmee we uiteindelijk in Haarlem belandden, bij het CIOS-Nova College van Hans Gootjes, die als ultieme droom een gloednieuw CIOS wil oprichten dat volledig ingericht is volgens de principes van ASM. Je leest al deze wereldwijde ontwikkelingen met Nadine Visser (wereldtopper in de atletiek) in een mooie bijrol in dit artikel.


MEINE DE BOER IN VRIENDENBESTUUR

Léonie van Lamsweerde heeft vanuit de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport, vanwege het aftreden van Wil Maaswinkel, een zoektocht opgestart naar ‘vers bloed’ onder de veteranen voor het vervullen van de functie van bestuurslid. Na wat omzwervingen kwam Leonie bij Meine de Boer terecht, die hier graag een reactie geeft over zijn bereidwillige toetreding.


INTERVIEW LANGLAUFDOCENT MACHIEL ITTMANN

Het winterseizoen 2019-2020 is in aantocht. Weer lekker guur en koud en met een beetje geluk veel sneeuw in het vooruitzicht. Maar ook als die witte magie niet naar beneden valt, zal er door onze LO&Sportinstructeurs veel uren in winterse oefengebieden doorgebracht worden. De bedrevenheid voor de langlauflatten is in de achter ons liggende winter bijgebracht door Machiel Ittmann, waarvan de redactie zich al maanden afvraagt of die zelf wel enige expertise in huis heeft.... Je leest het antwoord in dit winters georiënteerde interview.


TELEFOONTERREUR KOST JE AARDIG WAT EURO'S

Internationale groepen criminelen bellen naar je (defensie) mobiel vanuit het buitenland. Je hebt geen idee wie je gebeld heeft, je kent het nummer ook helemaal niet en uit nieuwsgierigheid bel je maar eens terug. Wanneer je terugbelt krijg je meestal een bandje of een kiestoon te horen. Pas na enige tijd heb je door dat er niemand op gaat nemen: zo lopen de kosten op. In dit artikel van de Beveiligingsautoriteit wordt uitleg gegeven wat Wangiri-fraude inhoudt en wat je wel en zeker niet moet doen.

MANUELA GAAT ZES KEER ALP D'HUEZ BEKLIMMEN!

Manuela Kruise - de naam waaronder de meeste (oud-)collega's haar kennen, voordat zij met aanstaand stafadjudant Johan Veenstra in het huwelijk trad - is getuige de nevenstaande foto en de opsomming in haar artikel van zeer veel sportieve markten thuis. Fietsen blijkt (na het oplopen van een hardloopblessure) het meest geliefd, en dat komt mede doordat zij door haar vader hiertoe verleid is. Waarmee we ook direct de aanleiding hebben voor een alleraardigst en sterk geschreven artikel, dat je hier kunt lezen en wat hopelijk tot veel financiële ondersteuning zal gaan leiden.


DE WERKZAAMHEDEN VAN EEN REVALIDATIETRAINER

Op het defensie-intranet verscheen deze week, in de serie ‘onze vakmensen’,  een interview met André Wijnberger, revalidatie sporttrainer bij het Militair Revalidatie Centrum (MRC) in Doorn. Het interview geeft een mooie inkijk op de werkzaamheden van André, en sluit naadloos aan op een eerder interview met Arnold Hofsté over de werkzaamheden van het BIMS en een komend interview met Jan van den Dool over de CISM-activiteiten. Klik hier voor het interview met André.


IN MEMORIAM NICO DE FREL

Op 17 oktober 2019 overleed Nico de Frel. Een sportman pur sang, die een tweetal bijzondere onderscheidingen in de wacht wist te slepen: ere-voorzitter van de Vereniging Van Oefenmeesters Nederland (VVON) en Lid in de orde van Oranje-Nassau. En voorafgaand aan zijn FLO-datum LO&Sportinstructeur was en afsluitend Cdt-LO&Sportgroep. En vanuit die periode vele herinneringen oproept, die gebundeld zijn in deze bloemlezing.


IRON VIKING RUNNERS

Dat onze LO&Sportinstructeurs over een goede tot zeer goede conditie beschikken, is algemeen bekend. Dat ze uitdagingen niet uit de weg gaan eveneens. Maar deelname aan de Iron Viking Run in Warstein zal voor vele toch even slikken zijn, want alleen al 60km hardlopen is geen kattepis. En dat er ook een paar hindernissen inzaten, lees je in dit indrukwekkende verslag van de 3 mannen uit Groot-Heidekamp.


DEEL 3 VAN DE INTERVIEWS MET JEROEN VELDERS

Jeroen Velders, met zeer dicht in zijn nabijheid zijn stafadjudant Jan Welling.

Jeroen Velders is nu bijna een half jaar in functie. In die periode waren er een aantal hoogtepunten, zoals de Commando-overdracht, de Dienstvakdag, informeren over de lopende reorganisatie, de eerste Managementdag van 2019 en het opstellen van zijn missie en visie. En daarnaast met alle stafelementen en sportgroepen in gesprek gaan om volledig in het plaatje te komen. Het is nu een mooi moment om het drieluik aan interviews af te ronden, met daarin aandacht voor de komende jaren. Klik hier voor het derde en laatste interview met Jeroen.


WERKEN OP HOOGTE: ONTSTAAN + DOORONTWIKKELING

Siedlunghausen

Onze redacteur Oscar Prins levert louter kwaliteitsartikel op, die steevast hoog scoren op de 'meest gelezen artikelen' lijst. Dat gaat zonder twijfel ook weer gebeuren met zijn historisch dossier over het ontstaan en de verdere ontwikkelingen van het oefengebied Werken Op Hoogte (WOH), waarbij hij de hulp inschakelde van mede-specialisten Ed Janssens en Robert Meijer. Klik hier voor een bijzonder lezenswaardig stukje LO&Sport geschiedenis.


WIE WINT WISSELBOKAAL TOURSPEL 2019 ECHT?

Davey Heesakkers nam afgelopen woensdag 09 oktober eindelijk de verdiende prijs in ontvangst.

De LO&Sportgroep RVS is tóch de winnaar van het Tourspel 2019 geworden. De organisatie heeft zijn eigen regel - je strijdt mee voor de wisselbokaal met minimaal 3 leden van je sportgroep - na gekscherend maar terecht commentaar nog eens onder de loep genomen en begreep bij ander inzien niet hoe er toe gekomen was om drie solisten bijeen te voegen. Noem het maar de LO&Sport VAR of een interne interne controle die laat tot inkeer gekomen is.
Kortom: Davy Heesakkers (foto), Richard Sorée en Rick van Geffen komt de eer toe de eerste sportgroep in successie te zijn die tweemaal achtereen de wisselbokaal wint.

WUHAN MILITAIR STRIJDTONEEL IN 2019

De Spelen komen er aan! Nee, niet de echte Olympische Spelen maar wel een evenement wat er qua importantie steeds dichterbij komt: de Militaire Wereldspelen. De zevende editie pas van de Zomerspelen - er zijn inmiddels ook al Winter games voor militairen én uiteraard de Invictus Games -, maar vanuit de LO&Sportorganisatie wel de sterkst bezette editie. Klik hier voor een overzicht.


VOORZITTERSWISSELING VORMT DUBBELINTERVIEW

Voorziterswisseling

De voorzitterswisseling van de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport vormde voor redacteur Wil Maaswinkel niet slechts de aanleiding om zowel de oude als de nieuwe voorzitter te interviewen, maar greep deze gebeurtenis direct aan om het ontstaan, de activiteiten en het belang van de stichting nog eens te belichten. Een zeer belangrijk onderdeel van ons dienstvak, zo zal blijken uit dit dubbelinterview.


BIJZONDERE EDITIE VAN DE ZANDLOPER

Jeffrey Böckling kan wel een potje hardlopen, zowel op het rugbyveld als de Mont Ventoux oo.

In haar 25e levensjaar heeft de Zandloper bij toeval een bijzondere mijlpaal geslecht: de kaap van 100 bladzijden dik ik voorbij gestoken!!  Het was geen doel op zich, maar door commando-overdracht, vakantie, Dienstvakdag, reorganisatie en andere werkbeslommeringen heeft de Zandloper langer op zich laten wachten met als bijkomende voordeel die extra dikke editie. Saillant detail is dat zowel de eerste als de laatste hoofdredacteur (Ruud Makarawung vs Richard Wichhart) daar beide verantwoordelijkheid in hebben. De inhoud is uiteraard teveel om op te noemen, klik gauw hier voor een paar dagen leesplezier.


DE HISTORIE VAN DE MILITAIRE 5-KAMP

Gisteren, 26 september, had de Sportcommissie ongeveer 300 deelnemers aan de Obstacle Run. Een paar jaar geleden hadden we dat bij de Vijfkamp in Oirschot ook, maar dan drie dagen lang. Vroeger heette het ZMV en was dat vermoedelijk nog weer anders en recent in juni was het een organisatie van krap een uurtje. Ergo, het wordt hoog tijd dat we over de MVK eens een en ander in kaart gaan brengen. Klik hier voor het start-artikel van de MVK-Historie.


TERUGBLIK OP DE 15e DIENSTVAKDAG

We zitten allemaal al weer in het stramien van de trip van woning naar arbeidsplaats, werken en weer terugreizen. Juist in die periode is het extra leuk om nog eens terug te blikken op die leuke en sfeervolle Dienstvakdag op 12 september jl. Een sfeerverslag geschreven door de organiserende LO&Sportgroep Bernhardkazerne. Klik hier voor de terugblik van Marvin & Maarten.


TEACHER WERKEN OP HOOGTE ZOMER

Eind september. Na twee regenachtige dagen denk je licht treurig terug aan die lekkere zomer. Die nu toch echt afgelopen is. Gelukkig ontving de redactie een verslag van Jeroen van Dongen, die terugblikt op de TWOH-Zomer. Een activiteit die (door de mooie foto's) vakantie-achtig lijkt maar levensgevaarlijk blijken te zijn. Klik hier voor het verslag van Jeroen.


INTENTIEVERKLARING LO&SPORT EN AISS

Cdt LO&Sport en directeur AISS (Amsterdam Institute of Sport Science) hebben in de Traditiekamer een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend. AISS richt zich vooral op praktijkrelevant onderzoek naar prestatieverbetering, bewegen en gezondheid. De intentieverklaring betekent in de praktijk dat studenten van hogescholen op basis van een onderzoeksvraag vanuit LO&Sport onderzoek zullen doen om tot aanbevelingen te kunnen komen. Daarnaast kennisuitwisseling op o.a. het gebied van blessurepreventie en presteren onder druk.

LEGPENNING VOOR GERARD MACHIELSE

Bgen D. van Dijk (1989), Ruud Kuitems (1989), Jack Jeekel (1991), Bgen W. Reijnierse (1991), Jan Meijboom (1992), dhr J. Portier (1992), Paul Vlieks (1995, Wil Maaswinkel (1999), Sjors Röttger (1999), Rob Zimmermann (2001), Kol-arts Frank Bertina (2002), Jan Pasman (2004), William Frieling (2006), Ad Derksen (2006), Nico Spierenburg (2009), Leo Sannen (2012), Arno Heg (2013),  Richard Borecki & Johan Bouman (2015), Paul Lindeboom (2016) en sinds de laatste Dienstvakdag Gerard Machielse. Uiteraard vind je hier een interview met Gerard!

FOTOALBUM DIENSTVAKDAG 2019

Of de links bijgeplaatste foto de mooiste is, daarover kun je discussiëren. Het is in ieder geval wel  een foto die op het 'moment suprême' afgedrukt is door onze eigen topfotograaf Johan Bouman en dus een bijzonder goed gelukte actiefoto. Zoals we van hem gewend zijn, maakte hij er tijdens de Dienstvakdag 2019 nog vele honderden. Die kun je allemaal in ons fotoalbum bekijken.INTERVIEW MET KEYNOTESPEAKER LUUK NISSEN

Op de Dienstvakdag kon je onze redacteur vaak in gesprek zien met een van onze jongere collega's, waarbij hij steevast een luisterend oor heeft met daarnaast een scherpe en geinteresseerde blik heeft op toekomstige ontwikkelingen. Dat resulteert meestal in ijzersterke interviews, waaronder nu eentje met Luuk Nissen, die de titel Mister NSCA niet zou misstaan. Klik hier voor een artikel over de Military Strength & Conditioning Circle en het partnerschap met de wereldleiders op het gebied van Fysieke Training.


VIER KEER IS KAPITEINSRECHT

Eerder deze week publiceerden we een verslag van Jeffrey Böckling, die zowel hardlopend als fietsend de Mont Ventoux beklom. In zijn fietsverslag werd gewag gemaakt van een militaire collega (kapitein Huib Zijderveld) die voor de vierde keer omhoog ging. Het credo 'militairen gaan door waar anderen stoppen' is hierop wel zeer van toepassing. De redactie ontving ook van hem een verslag, dat is toegevoegd aan het verhaal van Jeffrey. Klik hier voor de complete beleving van de Kale Berg.


VACATUREMELDING ROC VAN AMSTERDAM

Marcel Schouwerwou (op de foto actief tijdens een workout met de kettlebell), voorheen werkzaam bij onze LO&Sportgroepen op de Bernhardkazerne, Groot-Heidekamp en de KVOK, benaderde de LO&Sportorganisatie om zijn voormalige collega's attent te maken op een vacature bij het ROC van Amsterdam. Betreft een voltijdfunctie 'Docent Sport' voor het team Veiligheidscollege. Hier vind je alle nadere informatie.


HENK BUIMER WINNAAR TOURSPEL

In Wezep heeft Henk Buimer dinsdag 10 september zijn welverdiende prijs voor het individueel winnen van het Tourspel 2019 in ontvangst genomen. In de laatste etappes nam hij gedecideerd de leiding over van de twee mannen van de RVS, Davy Heesakkers en Rik van Geffen, die wekenlang aan de leiding gingen. Leandro de Neef, binnenkort starten op de LO&Sportschool voor de VTO-1 opleiding tot LO&Sportinstructeur werd tweede en Philip Steverink, twee jaar geleden de individuele winnaar, legde beslag op de derde podiumplek. Femke van Wijk (Natres-sport) eindigde als hoogste dame. Henk Buimer had de eerste keus uit een viertal wielerboeken en koos voor het boek 'de Fiets en nog vele Sportverhalen' van AD-columnist Thijs Zonneveld.
De wisselbokaal voor groepen wordt op de Dienstvakdag uitgereikt.


AFZIEN, TRANEN EN DE KALE BERG OP VOOR OPA

We presenteren op de website een grote keur aan verhalen, maar die ene mag je gewoon niet missen. Zo'n verhaal waarvan je na afloop denkt: die gozer wil ik bij de komende Dienstvakdag wel eens spreken. Die gozer is Jeffrey Böckling en zijn naar zal ondanks zijn pas 1 jaar sportinstructeurschap bekend klinken, want nog niet zo heel lang geleden lazen we zijn bijdrage aan De Pen. Zijn verslag over het beklimmen van de Mont Ventoux is zo mogelijk nog indrukwekkender. Klik hier en je laat je meevoeren de Kale Berg op.


VERSLAG VAN DE GOLFDAG 2019

Golfdag 2019 in Afferden

Hé, wie zien we daar op de foto?? Tom van Zundert en Peter (Piet) Vriesema. Jonkies nog. Maar ook Ton de Vaan, flink wat ouder maar nog steeds actief in het Oriënteren. En op de voorgrond René van Stokkem, een jaartje of twee met FLO en begin dit jaar nog aangesteld als burgermedewerker met een kort contract. Een gemêleerd gezelschap, allen actief op de Golfdag 2019, eind augustus. Alexander Keulemans brengt hier uit van deze leuke en sportieve dag.

VETERANENSECRETARIS GEZOCHT

Het Veteranenplatform, waar onze Vereniging Veteranen LO&Sport (VVLO&S) sinds eind 2018 onderdeel van uitmaakt, wordt bestuurd door een bestuur dat uit vrijwilligers bestaat. Binnen dat bestuur is de functie van secretaris momenteel vacant, die opgevuld moet worden vanuit de leden dus vanuit een van de aangesloten verenigingen. Heb je interesse in deze voor het VP belangrijke functie, klik dan op deze link voor nadere informatie over de functie.