Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

SKI-OPLEIDING VOOR PARATE OEFENING

Door Luke Kenter

Op de valreep van 2019 heeft zich een mooie kans voor gedaan voor een aantal collegae binnen onze LO&Sportorganisatie. Als voorbereiding op de oefening MOUNTAIN GUARD van het 11e Bataljon hebben 11 sportinstructeurs, en 2 kaderleden van het 11e bat, de kans gekregen de SKI opleiding te volgen. Deze kans is door de deelnemers met beide handen aangepakt!

Tijdens de oefening MOUNTAIN GUARD is in een extreem uitdagende omgeving de saamhorigheid geprikkeld en zijn de grenzen van het haalbare gedoseerd opgezocht. Om deze oefening de juiste vorm te geven was het belangrijk de juiste bevoegdheden in te kunnen zetten. Vandaar zo mooi dat deze kans zich voor deed.

Na twee introductiedagen in Nederland, waarvan één in Huizen op de borstelbaan en één in Ermelo (indoor rolbaan), zijn we op Zondag 1 december vertrokken richting de Stubaier Gletcher. Eenmaal aangekomen in het verblijf, Alpensporthotel Mutterberg, zijn wij hartelijk ontvangen door de cursusleiders van deze weken: de aooi Schoonen en de Smi van Woerkum. De cursus gaf ons de mogelijkheid om opgeleid te worden tot het niveau van NSKIV instructeur niveau 3 (Nederlandse Ski Vereniging).

De eerste twee dagen in Nederland waren al afgesloten en de rest van de cursus zou 8 dagen in beslag nemen in het mooie skigebied. De opleiding startte direct al op de zondagavond met een indeling van de komende 8 dagen. De maandag gingen de cursisten dan daadwerkelijk met de gondel omhoog. Een goed ski instructeur ontstaat natuurlijk met het maken van vele meters in de sneeuw!

  • IMG-20200116-WA0007
  • IMG-20200116-WA0008
  • IMG-20200116-WA0009
  • IMG-20200116-WA0011 nw
  • IMG-20200116-WA0012

De dagen waren ingericht in een ochtendprogramma, een korte lunch en een geheel middag programma. Veelal waren de lessen gericht op de eigen vaardigheid, maar ook zeker op de methodiek en didactiek rondom het lesgeven als ski instructeur. Het lesgeven hierin vraagt veel didactisch inzicht, kennis van bewegen op ski’s en een goed oog. Het analyseren van een beweging is uiterst belangrijk om iemand daadwerkelijk een beter skiër te maken!

s’ Avonds ging de cursus na het goede eten in het hotel verder met het bespreken van de dag, het vergaren van kennis en de zelfstudie. Gelukkig bood het hotel genoeg faciliteiten om ook tot rust te komen en een kleine versnapering te nuttigen om zo de saamhorigheid te versterken!

Op de vrijdag startte het examenweekend. De cursus werd getoetst door middel van een theorietoets, een lesgeefexamen en een eigen vaardigheidsexamen. Het behalen van alle drie de onderdelen resulteerde in het behalen van het niveau 3 en de felbegeerde rode batch van NSKIV. De uitreiking vond plaats in een sfeervolle hut ergens op de piste.
Met trots konden de cursusleiders 9 batches uitdelen voor niveau 3 skileraar en 3 batches uitdelen voor de geslaagden voor niveau 2 skileraar.

Met deze club geslaagde instructeurs waren er genoeg bevoegdheden om een goede week te kunnen draaien voor de oefening MOUNTAIN GUARD. De dinsdag van de tweede week in de sneeuw stond er dan ook een geheel 11 e bataljon klaar met ski’s om een mooie week te skiën met de vers geslaagde instructeurs! Aooi Schoonen en Smi Van Woerkum: bedankt voor deze mooie kans!!

Publicatiedatum: 17 januari 2020, opnieuw gepubliceerd op 24 januari