Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
MZV OPERATIONELE GEREEDHEID 2022
Door: Marcel van Panhuis

 

Beste collega’s vakidioten,
Het afgelopen halve jaar hebben er weer een tweetal MZV OG opleidingen plaatsgevonden. Beide opleidingen gevuld met enthousiaste jonge collega’s die met gezonde strijdlust de cursus zijn ingestroomd en met een dikke voldoende weer zijn uitgestroomd (hier en daar met wat spierpijn). 

Groene stof
De koptekst zegt het al, we hebben het hier over het OG gedeelte van MZV, vroeger noemden we dat de groene module.
De OG module heeft al een paar jaar geleden een behoorlijke update gehad, vandaar deze omscholingen en bijscholingen. Het oude, stoffige van de groene module is opgefrist met een andere mindset en een andere aanpak.

Complex oefengebied
Als we het hebben over MZV, dan praten we over een van de complexere oefengebieden van onze organisatie. Een sportinstructeur heeft bij MZV lessen heel veel om over na te denken. “Methodisch, didactisch, organisatievormen, veiligheid, eigen vaardigheid en ORBI” zijn maar een aantal instructeurs vaardigheden die in een les voorbij komen. Tijdens MZV OG duiken we dieper de context in van het militair zijn in combinatie met MZV. Wat heeft de lerende nodig in de les maar zeker ook: hoe stel ik hem centraal en wat sluit aan bij het niveau? Met ondersteuning van kerninstructeurs in het land hebben we zo goed mogelijk onze collega’s geschoold in het aanleren van diverse technieken en vaardigheden, maar hebben we zeker ook de nadruk gelegd op de inhoud en het goed verzorgen van een MZV OG les. Wat heb jij er aan gedaan? En wat heb jij verteld waardoor de militair beter is geworden? De bekende oefenstof diarree hebben we letterlijk en figuurlijk de kop ingeslagen en erop gehamerd dat de lerende centraal staat en niet de keuze oefenstof van de instructeur! (De lerende centraal en niet de leraar.)

Jonge collega sportinstructeurs!

DNA
Nu heb ik al behoorlijk wat MZV cursussen gegeven en heb ik veel collega’s voorbij zien komen, maar ik blijf onder de indruk van het DNA van onze collega’s sportinstructeurs, jong en oud. Nieuwsgierig, creatief, oplossingsgericht, eager, zelfstandig en taakvolwassen, het beste eruit willen halen en daarbij zichzelf kwetsbaar op stellen zijn maar een aantal voorbeelden die ik hier noem, maar ze vertegenwoordigen het DNA van de sportinstructeur. Ik ben er van overtuigd dat het DNA dat wij hebben en wat wij geleerd krijgen op de werkvloer voor succes zorgt. Zet de sportinstructeur in een lastige situatie en ik durf mijn hand ervoor in het vuur te leggen: hij maakt er iets van!

De MZV OG module is opgebouwd in drie fases, waarbij tussen de fases door de collega op de werkplek verder gaat met werkplek leren (samen met zijn Praktijk LeerMeester (PLM)). Dit systeem bestaat al een tijd maar komt niet altijd tot zijn recht. We weten allemaal: de sneltrein van een sportgroep stopt niet. Via deze weg wil ik toch graag de PLM bedanken voor de begeleiding die er geleverd is aan de lerende.

Heerlijk
Vanuit het oogpunt van de kerninstructeur MZV blijft het heerlijk om met jonge collega’s aan de gang te gaan en middels impliciet leren het beste uit zichzelf naar voren te halen, wij blijven ons positief verbazen over de denkwijze en oplossingsgerichtheid van de jonge collega’s.
Vanuit de LOSS wil ik graag alle kerninstructeurs bedanken die meegeholpen hebben dit te realiseren.

Publicatiedatum: 09 juli 2022