Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

SCHOENENDOZENACTIE VOOR MALI

Door SGT1 Youri


Hallo collega’s.

Ik ben momenteel op uitzending in Mali (Camp Castor). En ik moet zeggen: Als sportinstructeur hebben we hier een hele mooie functie. Iedereen is erg gemotiveerd om te sporten, hierdoor is de animo dan ook erg groot voor de lessen en evenementen die je organiseert. Naast de sportactiviteiten die je organiseert heb je de mogelijkheid om met de eenheid op patrouille mee te gaan. Enerzijds voor de beeldvorming, maar ook om daadwerkelijk iets toe te voegen.

In het kader daarvan heeft mijn voorganger (Daniel) een super mooi project opgestart. Hij heeft samen met Matthijs, die hier als Marechaussee werkzaam was, via twee scholen in Nederland schoenendozen ingezameld met daarin diverse schoolmaterialen voor lokale scholen hier in Mali. Omdat het project zo’n groot succes werd, wisten ze in Eindhoven niet zo goed wat ze moesten doen met de vele schoenendozen die binnen kwamen (meerdere Unipack / palletboxen vol). Hierdoor hebben de schoenendozen een aantal maanden op Eindhoven gestaan en was Daniel helaas niet meer in staat om de schoolspullen zelf af te geven bij de scholen hier in Mali.


Toen ik hier arriveerde voor mijn rotatie waren de schoenendozen inmiddels binnen gekomen en ben ik samen met lokale werknemers en collega’s van IO (Information Operations) de schoenendozen gaan openen, en hebben we de inhoud ervan gesorteerd en klaargemaakt voor vertrek naar de scholen.

Op dinsdag 5 maart was het eindelijk zover, de eerste patrouille met schoolspullen ging de poort uit naar de school in Djebok (dit ligt zo’n 30km ten oosten van Gao). Het plan was om bij aankomst op de school eerst een ‘sportles’ te organiseren voor de kinderen en daarna de schoolspullen te overhandigen aan de schooldirecteur. Zo gezegd, zo gedaan! Alles is verlopen zoals gepland en wat was het een top dag!


Het was geweldig om te zien hoeveel plezier de kinderen hadden tijdens de sportactiviteit, het was echt een moment voor ze om samen plezier te hebben en de dagelijkse problemen even te vergeten. Met als klap op de vuurpijl het overhandigen van de vele schoolspullen vanuit Nederland. Ik vind het moeilijk om te beschrijven hoe voor ons ‘kleine dingen’ hier enorm worden gewaardeerd en zinvol zijn! Met deze prachtige actie van Daniel en Matthijs hebben ze echt bijgedragen aan een iets beter/ fijner bestaan voor de kinderen hier in Mali.

Ik ben dankbaar dat ik hier ook mijn steentje aan bij heb mogen dragen. En daarnaast hebben we hiermee weer laten zien dat de LO&Sportorganisatie overal ter wereld inzetbaar is!

Publicatiedatum: 13 maart 2019

Naschrift redactie:
In het magazine van defensie staat een andersoortig artikel over Youri geschreven door onze oud-collega Gert-Jan de Brouwer. Maakt de verslaggeving vanuit het uitzendgebied compleet.