Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
SFEERIMPRESSIE ERBIL 2021

Door Bram 

Als eenheidsinstructeur van 42BVE kreeg ik al vroegtijdig de vraag of ik de CMBI-missie in Irak wilde gaan ondersteunen. Enorm spannend, maar daarnaast ook een unieke kans om als “jonge” instructeur in een operationele setting aan de slag te gaan met je eigen club. De hoofdtaak van de Force Protection-compagnie is om het personeel en het materieel in de binnenring van het vliegveld van Erbil te beveiligen. Waarbij mijn primaire taak hier in Erbil, net zoals in Nederland, is te zorgen voor de fysieke fitheid en mentale weerbaarheid van het individu, ontspanning door inspanning. Voor mij lag hier dus een mooie taak om een gedegen fysiek en mentaal opleidings- & trainingsplan te maken.

Voorbereiding
In tegenstelling tot mijn voorganger, heb ik een geruime periode gehad om op te werken tot aan de uitzending. Zo stond er een concrete doelstelling en beginsituatie vast en kregen we gedurende het opwerktraject voldoende informatie binnen over de ervaringen van de huidige rotatie in het gebied. Wat het opwerktraject zo bijzonder maakte, was dat de eenheid werd opgevuld met een peloton aan personeel van het Korps Nationale Reserve (NATRES). Veelal studenten of ZZP’ers. In de leeftijden van 20 tot 45 jaar. Voor de sport momenten betekende dit concreet dat er vaak een tweedeling gemaakt moest worden. Waar de verkenners o.l.v. van mij zelfstandig hun vaardigheden op peil hielden op pelotons niveau, was ik bezig met het investeren van tijd in de individuen die nog onder het gewenste niveau zaten.

Het is dan ook erg leuk om mee te maken hoe het gehele integratieproces verliep van de start, tot aan waar we nu staan. Ik denk dan ook dat de collega’s van de NATRES een toegevoegde waarde hebben naast de verkenners. Dit door hun kennis en ervaring als het gaat over het bewaken en beveiligen van objecten.

  • Bram Camp Bull 3
  • Boreel gym 4 opnieuw
  • Boreel gym 1
  • Boreel gym 2 opnieuw
  • Boreel gym 3 opnieuw
  • Bram Camp Bull 1
  • Bram Camp Bull 4 opnieuw


Aankomst

Na een voorspoedige vlucht kwamen we aan in Erbil. Daar zijn we opgevangen door onze voorgangers, waarbij we direct alle belangrijke zaken op het kamp te horen kregen. Aansluitend snel de HOTO weer in. Dit was een zeer korte week voor mij, aangezien er geen voorganger in het gebied zat met dezelfde functie. Gelukkig heb ik voor vertrek een gedegen HOTO gehad met Sietse. Nadat BVE officieel de taken en verantwoordelijkheden van 13 Raiding squadron (Korps Mariniers) had overgenomen in het missiegebied was het dan echt aan ons.

Sportfaciliteiten
O.l.v. Sietse heeft CMBI rotatie 19 al een enorme stap in de goede richting gezet qua sportfaciliteiten. Zo zijn er meer sportartikelen aangeschaft, fitness apparaten bij gekomen en muziekboxen geleverd. Want waar wij als NSE zijnde de luxe hebben dat we harde infra hebben op het kamp, heeft de FP die luxe niet. En zeker voor de “reguliere’ sportmomenten is dit lastig.  Op het kamp van de FP hadden de mariniers een sport tent staan met daarin allerlei apparatuur. Werkbaar, maar niet ideaal door de extreme hitte (40-45 graden). In overleg met verschillende partijen hebben we een nieuw plan gemaakt en deze is gekocht. Binnen een aantal dagen stond er dan ook een supergave nieuwe (Boreel) gym die, na de plaatsing van de laatste T-Walls nu volledig operationeel is.  Een mooie, maar nog belangrijker, veilige locatie voor de maten om te trainen en daarnaast een prima locatie om les te geven!  Waarbij, na het aankleden met wat extra benodigde sportartikelen, het resultaat er dan ook zeker mag wezen!


Publicatiedatum: 29 oktober 2021