Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

 

OUD-INSTRUCTEURS WAARBIJ HET SPORTHART NOG KLOPTE
Door Paul Lindeboom

 


De LO&Sportorganisatie is, in tegenstelling tot veel eenheden van de Landmacht, zeer goed gevuld. Aantrekkelijke werkgever. Er is echter 1 categorie die net niet perfect verloopt, die van de sergeant-majoor/hoofdinstructeur. Voldoende SGT1’n om die te vervullen, maar niet bevorderbaar qua aantal dienstjaren. Gelukkig hebben we daar dan de herintreders!!! Vorig jaar kwamen Caroline Remmen, Kaei Bekkers en Pim Hulshof weer terug in hun eerder  vaarwel gezegde dienstvak. Een terugblik op hun terugkeer.

Vraag 1: Wat heb je voor werkzaamheden gedaan in de tijd nadat je de LO&Sportorganisatie verliet?

Caroline: “Ik heb 4 jaar gewerkt als Ambulancechauffeur.  Om dit te kunnen worden, heb ik een opleiding van 7 mnd. gevolgd aan de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk.
Ook ben ik actief gebleven voor defensie (Natres) als Trainer/Coach van het CIOR Milcomp team. Dat doe ik nu nog steeds.”

Kaei: “: Ik ben in april 2018 de dienst uit gegaan en ben gaan werken bij een fysiotherapiepraktijk in Amersfoort (de Geeresteingroep). Hier werd ik aangesteld als locatiemanager en Personal trainer/fitness trainer.
Mijn vrouw is fysiotherapeut en zij kwam met het nieuws dat ze een nieuwe  locatiemanager zochten op een nieuwe locatie. De locatie werd sportcentrum/ zwembad Amerena in Amersfoort.
Toen ik hier ging werken, was het gebouw nog niet af en het was mijn taak samen met een collega om hier een nieuwe praktijk op te zetten.
Amerena is een stichting dus er zitten meerdere instanties  die zeggenschap hebben over het pand. Ik was in dienst van de Geeresteingroep maar samen met  verschillende verenigingen, SRO, Horeca en de gemeente deden we samen de bedrijfsvoering van Amerena.
Zelf zat ik ook in het operationeel team en had zo werkzaamheden vanuit Amerena maar ook vanuit de Geeresteingroep.
Het eerste jaar was ik bezig met lessen ontwikkelen/bedenken, roosters maken, klanten werven, interne scholingen, planningszaken, evenementen bedenken/organiseren, krachttraining geven aan volleybal, basketbal en waterpolo teams.
Ook ben ik krachttrainer geweest van wedstrijdzwemmers op Nederlands top niveau van zwemclub ZPC Amersfoort.”

Pim: “Ik heb zes jaar op Curaçao gewerkt als docent Bewegingsonderwijs op een Nederlandse particuliere middelbare school. Deze school bestaat voor de helft uit expat-leerlingen en de andere helft lokale leerlingen. Deze expat-leerlingen kwamen dus verplicht mee met hun ouders, die voor 3-5 jaar vanuit defensie of de overheid een plaatsing hadden op het eiland. Op deze school (+-150 leerlingen) was ik de enige docent Bewegingsonderwijs waardoor ik dus automatisch verantwoordelijk was voor het geven van alle sportlessen, het maken van alle planningen, het organiseren van de jaarlijkse diverse sportdagen en buitenlandreizen (schoolreis) naar onder andere Colombia, Peru en Suriname. In de jaren dat ik daar heb gewerkt, heb ik het initiatief genomen om tegen andere scholen, in diverse sporten, sporttoernooien te organiseren. Op deze wijze konden wij als sportdocenten ook onderling aan kruisbestuiving doen.
Ik ben tevens mentor geweest van diverse VMBO en Havo klassen en secretaris examens. Deze examens moeten verplicht op Bonaire georganiseerd worden sinds de onafhankelijkheid van Curaçao in 2010, maar door Corona ging alles van de baan en moest er een geheel nieuwe, digitale organisatie worden georganiseerd. Onder andere deze organisatie viel onder mijn taken. “

Pim buitenlandreis Peru (als organiserend docent)


Vraag 2: Hoe kwam je er achter dat je na verloop van tijd toch weer kon herintreden bij ons dienstvak?


Kaei: “Toen ik eruit ging, ben ik gelijk reservist geworden en heb ik als Natres sportinstructeur gewerkt.
Afgelopen voorjaar kwam ik Jan Maree en Pieter van der Peet tegen in Amerena bij het WK Lifesaving. Toen zeiden ze tegen mij dat ze graag oude collega’s terug wilden hebben. Ik twijfelde nog omdat ik ooit de keuze heb gemaakt om eruit te gaan en ik was ook bezig met wat andere plannen, zoals een eigen bedrijf.
Toen ik afgelopen zomer met de Natres naar FAS (Fritz am Sand, de voormalige LO&Sportgroep Bad Reichenhall, red.) ging, kreeg ik gelijk weer kriebels. Het samenwerken, de sfeer en de collega’s. Het voelde weer als vanouds om weer op en met een sportgroep samen te werken.
Bij terugkomst had ik Irene de Vreede gebeld, zij was ook net terug bij de LO&Sport na een lange tijd en zij vertelde dat ze enorm blij was om terug te zijn.
Vervolgens had ik gelijk een mail gestuurd naar Stafadjudant Johan Veenstra voor een gesprek. Dit was een heel fijn en eerlijk gesprek, alles werd gelijk in gang gezet waarbij ik wat formulieren heen en weer moest sturen en na een gesprek met een bedrijfsarts (telefonisch) was ik binnen 1,5 maand weer terug.”

Pim:” Wanneer er een luchtmobiele eenheid aangewezen was voor de CidW (Compagnie in de West, red.) zag ik elke vier maanden mijn (oud-) collega’s aangezien zij een VTL programma op Curaçao draaiden . Er werd, zolang het paste, altijd wel even tijd en ruimte gemaakt om een biertje te drinken op het strand met wat sterke verhalen. Zodoende gaf men meerdere malen aan dat de LO&Sportorganisatie opzoek was naar instructeurs. Dit is mij altijd bij gebleven en uiteindelijk heb ik de stap genomen om mij in eerste instantie weer eens te gaan oriënteren. Ik heb toen de afdeling Bijzondere Instoom gemaild en vandaaruit ging het in een stroomversnelling. Via deze afdeling ben ik in contact gekomen met Jan Welling, toen nog de stafadjudant, en Johan Veenstra middels een Teams gesprek en het vervolg moge duidelijk zijn.”

Caroline: “Eigenlijk wist ik het al voordat ik vertrok. Maar ik wilde na 18 jaar bij de baas toch eens onderzoeken hoe het leven (werk) er buiten defensie uit ziet. Maar al vrij snel voelde ik (zoals ik eigenlijk al wist) dat het werken bij defensie mijn droombaan is. En dat het goed bij mij past. En dat voelde ik nog sterker toen ik ander werk ging doen.
Ik heb het wel heel erg naar mijn zin gehad bij de ambulance. Het is mooi werk. Daarnaast heb ik ook heel veel respect gekregen voor het ambulance personeel (en alle andere hulpverleners). Het zijn echt helden!
Bij de Ambulance had ik de verplichting om 3 jaar te blijven door de genoten opleiding. En vrij snel erna ben ik via Michel van Dongen en Johan Veenstra toch weer terug kunnen komen bij de LO&Sportorganisatie.”

Vraag 3: Denk je dat in de tussentijd achterstand hebt opgelopen in bepaalde ontwikkelingen bij LO&Sport, of denk je dat je in de tussentijd andere competenties (beter) ontwikkeld hebt waardoor je zelfs beter kunt functioneren dan voorheen?

Pim: “Ik heb ervaren dat ik bepaalde ontwikkelingen hebt gemist zoals MS&C (Military Strength & Conditioning, red.) en de ontwikkelingen in de klimwereld en MZV. Voor mijn gevoel is dat geen hinder. Inmiddels heb ik een week bijscholing gevolgd op het gebied van MS&C en merk ik, dat met de ervaring die ik heb en de (ver)nieuw(d)e stof, ik redelijk snel weer dezelfde taal spreek als de rest van mijn collega’s.
Of ik mijn competenties beter heb ontwikkeld op Curaçao, in plaats van mijn ontwikkeling bij defensie in Nederland, is lastig te zeggen. Ik zie het wel als een enorme aanvulling aangezien defensie mijn enige referentiekader was. Doordat ik in de situatie zat als enige sportdocent op school, word je o.a. gedwongen je zelfstandigheid, leervermogen en communicatie snel te ontwikkelen.  Natuurlijk zijn  er veel meer competenties die worden aangesproken bij het organiseren van bijvoorbeeld de examens, evenementen en buitenlandreizen, maar mocht je het interessant vinden om daar meer over te horen weten jullie mij te vinden. “

Caroline: “Er zijn wel een aantal dingen veranderd. En die zal ik zeker moeten bekijken en bestuderen. Maar doordat ik nog actief ben gebleven als Trainer-Coach heb ik in die 4 jaar nog het een en ander opgepikt m.b.t. veranderingen.
Natuurlijk heb ik in die 4 jaar niet stil gestaan in mijn ontwikkeling. Bij de Ambulance ben ik dingen tegen gekomen en heb ik dingen meegemaakt die je niet voor mogelijk houdt. Hier moet je dan naar handelen, beslissingen nemen, deze dingen verwerken en dan snel weer door naar de volgende casus. Dus de competenties Stressbestendig, Discipline, Mensgericht, enz. worden daar flink door ontwikkeld.
En in de functie van Trainer-Coach heb ik ook niet stilgestaan in mijn leerproces. Door een fijne team cohesie, een goed ondersteuningsteam en een (achteraf) prima periodisering zijn we in alle categorieën wereldkampioen geworden op het WK in Athene.
Kortom, in de tussenliggende jaren heb ik een hoop meegemaakt en geleerd. Deze levenservaringen maken mij sterker en completer bij het uitvoeren van mijn functie HI P&P op de LO&portgroep Strijpse Kampen.”

Kaei: “Ik heb wel wat ontwikkelingen gemist binnen de LO&Sport zoals het MS&C, de veranderingen in het klimmen en misschien wat cursussen zoals FO1. Maar ik kon al gauw mijn draai vinden op de LO&Sportgroep BHK en werd goed opgevangen.
Ik heb afgelopen jaren enorm veel gedaan op een ander vakgebied. Ik heb met diverse patiënten gewerkt, projecten opgezet, diverse teams trainingen gegeven, presentaties gegeven.
Ik had een enorme verantwoording over een locatie waarbij er commercieel gedacht moest worden naast de zorg die er geleverd moest worden. Ik had inzicht in inkomsten en uitgaven, dit bracht soms stress mee als je zag dat er meer uitgaven waren dan inkomsten. Naast dat we ook met tegenslagen te maken hadden zoals Corona, beperkingen vanuit de gemeente, ruimte gebrek, geld en tekort aan personeel heb ik een mooie locatie weten neer te zetten.
En heb ik bepaalde competenties zoals Verantwoordelijkheid, Stressbestendig en Plannen & Organiseren extra ontwikkeld.”



Publicatiedatum: 27 januari 2023