Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW MET PATRICK VAN DER ZEE,
TOEKOMSTIG DISPATCHER

Door Paul Lindeboom


Ik ben een dagje in Assen en ga even naar buiten om mijn benen te strekken. Doe dat meestal door bij de lessen te gaan kijken en mijn jongere collega's gedreven aan het werk te zien. Ik zie Patrick van der Zee op correcte wijze een paar VEVA-leerlingen afknijpen en raak met hem in gesprek over zijn eerste functietermijn - eerder was hij een van de 7 geselecteerden sldn/kpl's vanuit een parate functie die bij het NCOI versneld een CIOS-diploma konden halen om aansluitend naar de KMS en de LOSS te gaan voor LO&Sportinstructeur en stelde zich hier aan ons voor, zijn toekomstperspectief en zijn sportieve activiteiten in het dagelijkse leven. Was een dusdanig interessant gesprek dat het onderstaande interview het gevolg werd.

In een eerdere introductie heb ik gelezen dat je Bruce Lee als sportieve  (jeugd)held hebt maar ook bij het OMK Schaatsen op het podium stond. Twee zeer uiteenlopende takken van sport, waardoor ik nieuwsgierig ben naar je sportieve ontwikkeling door de jaren heen.

“Haha, inderdaad dat had ik toen gezegd! Maar ben gelijk eerlijk. Mijn sportieve prestaties vallen behoorlijk mee hoor! Had dacht ik ook aangegeven dat ik de nummer 1 het vaak lastig kan maken in veel takken van sport. Vind alle sporten mooi en heb daarom ook veel beoefend. Uiteenlopend van kickboksen tot voetbal en van survivalruns tot schaatsen.”

In een eerdere introductie heb ik gelezen dat je vanuit je parate functie als soldaat/korporaal twee uitzendingen in Afghanistan gedraaid hebt. Kun je over je mooiste ervaring wat vertellen? (Denk aan functie, missietaak, gebied van plaatsing, kameraadschap, (sportief) vertier of een specifieke actie. Maar je komt er zelf wel op.)

“Poeh, mooiste ervaring? Cliché, heb er teveel om op te noemen, maar als ik er een moet kiezen dan was dat het moment waarop we in een chinook met ons peloton in Afghanistan een vijandelijk gebied in werden gevlogen om daar een actie te doen van meerdere dagen. Tijdens de vlucht moesten we nog tactisch vliegen omdat er onderweg grote kans was dat we zouden worden beschoten. Die beelden kan ik me nog steeds voor de geest halen als klein mannetje van net 20, uit een klein dorpje, ergens uit Friesland, mooi moment!”


Momenteel ben je in Assen al bijna 2 jaar actief als sportinstructeur. Hoe heb je jezelf in die twee jaar ontwikkeld?

“Natuurlijk begonnen met het behalen van het ‘’kroontje’’. Dit vrij vlot kunnen behalen. Toen kwam er een vraag of iemand uit Assen steun wilde verlenen op de SIVO. Dit wekte mijn interesse wel aangezien ik daar wel een uitdaging zag om als startend sergeant daar ook te kunnen functioneren als instructeur. Zo ging ik na 6 maanden in Assen gezeten te hebben, terug, richting Ermelo. Het zou eerst voor 3 maand zijn, maar is uitgelopen uiteindelijk naar 7 maanden. (Als je het over flexibel hebt?:D) In die zelfde tijd heb ik duaal mijn IKT traject kunnen opstarten, en teruggekomen in Assen mogen afronden. Wel zou ik iedereen aanraden om deze functie op een SIVO eens te doen! Het is echt een verbreding voor je als instructeur. Dit in een vogelvlucht over de ontwikkelingen.”

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat je bezig bent met het ‘omscholen’ tot dispatcher. Kun je eens vertellen hoe dit begonnen is met een eerste idee en geleid heeft tot selectie? En hoe het voortraject er globaal uitziet en wat je verder nog moet ondernemen om toegelaten te worden tot de opleiding?

“Toen ik in Ermelo rondliep als instructeur op de SIVO, kwam hier een nota over uit. Aangezien dit een unieke kans is om als LO&S instructeur deze overstap te kunnen maken, heb ik deze gelijk met beide handen aangegrepen. Je zult wel wat dingen moeten laten maar je krijgt er een mooie job voor terug. Het is een soort jongensdroom, mensen uit een vliegtuig gooien en er zelf achter aan springen! Het traject houdt globaal in dat ik weer de static-line opleiding in moest, deze had ik in 2011 gedaan en was enigszins verwaterd. Om aansluitend de vrijeval opleiding te doen waar ik momenteel nog mee bezig ben om de laatste sprongen af te ronden. Per 19 Februari 2021 zal de opleiding tot dispatcher daadwerkelijk beginnen in België, dit duurt op papier een half jaar. Daarna is er nog een Nederlandse omscholing die nog eens drie maanden zal duren. Daarna ga je aan de slag als instructeur op de defensie para school in Breda. Kortom, een heel traject wat nog lang niet afgerond is en wat zeker niet zomaar is behaald! Maar, durf te springen!”

Uit dezelfde betrouwbare bron weet ik dat je met een aantal vrienden de stichting ‘Geven is Leven’ opgezet hebt. Klopt dit en zo ja, kun je daar eens uitgebreid over vertellen?

“Je bent goed op de hoogte! Goede bronnen raadpleeg je! Maar inderdaad, dit klopt helemaal. Het idee is ontstaan toen we met een groepje vrienden aan tafel zaten met een biertje en dat soort zaken op tafel. We hadden het er zo over dat we het maar ontzettend goed hebben en dat, als we een biertje in de week minder zouden gaan drinken, we met dat geld al mensen zouden kunnen ondersteunen die het een stuk minder dan ons hebben.

Dat idee is een beetje uit de hand gelopen in de vorm dat we er een stichting van gemaakt hebben, die geld probeert in te zamelen om zo duurzame projecten te gaan steunen in binnen- en buitenland. We kwamen erachter dat je niet ver hoeft te zoeken als het gaat om leed in de wereld. Soms bevind het zich in je eigen straat. Vandaar dat we ook altijd erbij vermelden dat we ook in Nederland projecten oppakken

We streven ernaar om projecten te steunen die concreet, tastbaar en duurzaam zijn. Daarnaast moeten de projecten ook snel afgerond kunnen worden om zo de mensen die ons steunen, aan te kunnen tonen wat hun geld binnen een half jaar nu voor een impact heeft gehad. Dit doen we door aan de voorkant van het project verhalen/foto’s te delen van het project. Maar dit ook terug te laten komen tijdens en erna. Zo komt een verhaal dichter bij de mensen thuis en weet je echt wat jouw geld heeft betekend. We streven ernaar om elk kwartaal een nieuw verhaal bij je thuis te brengen.

Een van de andere doelen is om zo mensen enthousiast te maken als het gaat om geven vanuit een hart wat oog heeft voor een ander. Zo wordt je een soort ambassadeur van onze stichting. Want, hoe mooi is het dat jij nu meedoet en dit doorverteld aan bijvoorbeeld je vrienden? En deze op hun beurt weer aan hun vrienden. Zo wordt het een soort olievlek wat zich verspreid. Daarnaast kun je projecten bij ons aandragen waar jij van denkt dat die een financiële steun wel kunnen gebruiken. We kijken naar je aanvraag en leggen die naast onze criteria, en wie weet helpen wij jouw project het volgende kwartaal wel!

Misschien leuk om te weten:  een van de beschermheren van onze stichting is de overste van het 13 e infanterie bataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. En voor de sportliefhebber: de coach van SC Cambuur, Henk de Jong.

Mocht je nu meer willen weten dan verwijs ik je graag naar www.stichtinggevenisleven.nl Hier kun je in alle rust meer lezen over de drive maar ook welke projecten er aan komen. Daarnaast zijn we een beginnende stichting en altijd opzoek naar mensen die een hart hebben voor een ander!”

Publicatiedatum: 22 januari 2021