De accommodatie van de LO&Sportgroep RVS is niet slechts de bakermat van de Militaire Vijfkamp, maar ook van de try-outs van ontwikkelingen in de civiele markt een militair tintje geven. Eerder probeerde onze Brabantse sportgroep al een sportpsycholoog en een performance team uit, ontwikkelden ze een eigen fysieke sporttest (FIGHT) voor hun brigade en biedt nu ook ruimte aan een oncologisch fitnesstrainer. Onderstaand artikel met Clemence Hurks in de hoofdrol werd vorige week op ons intranet gepubliceerd.
Wie een behandeling voor kanker krijgt of heeft gehad, weet hoe moeilijk het kan zijn om te blijven bewegen. Een oncologisch fitnesstrainer helpt daarbij. Recent was het Wereldkankerdag. Zoals elk jaar op 4 februari werd er over de hele wereld stil gestaan bij de impact die deze ziekte heeft. Ook binnen Defensie is daar aandacht voor. Medewerkers in de regio Oost-Brabant die met de ziekte kampen, kunnen terecht bij Clemence Hurks.
Een op de twee mensen krijgt in zijn of haar leven met kanker te maken, defensiemedewerkers niet uitgezonderd. “Die ziekte zet je wereld op z’n kop”, zegt ervaringsdeskundige Hurks. Samen met je dierbaren kom je van de ene op de andere dag in een achtbaan terecht.”
Een behandeling veroorzaakt vaak vermoeidheid of spierklachten. Een oncologische fitnesstrainer helpt om weer fit te worden na een operatie of chemotherapie.
Hurks traint in een proefproject militairen en burgers in Eindhoven, Oirschot, Volkel en Vredepeel. Als het niet mogelijk is om de trainingen op een defensielocatie te volgen, kan zij deze ook bij de medewerker thuis geven.
In de toekomst hoopt Hurks de proef uit te kunnen breiden met meer trainers en op meer locaties, waaronder Breda en Gilze-Rijen. “Dan zouden we nog meer collega's hulp kunnen bieden.”
Begin 2017 werd Hurks zelf gediagnosticeerd met uitgezaaide baarmoederkanker. Tijdens haar eerste chemokuren ging ze intensief sporten. Daardoor kon ze de behandelingen en haar operatie beter doorstaan en herstelde ze sneller.
“Op een dag besloot ik mijn ervaring als sportinstructeur en als kankerpatiënt te combineren”, aldus Hurks. “Zo kon ik defensiemedewerkers die door de ziekte zijn getroffen, begeleiden in de sport. Afgelopen jaar heb ik de opleiding tot Fitnesstrainer Oncologie behaald. Na lang uit de running te zijn geweest, heb ik eindelijk weer een doel en kan ik van betekenis zijn voor collega’s.”
Hurks geeft aangepaste trainingen. Ze houdt rekening met de fysieke gesteldheid en de impact die de kanker en de behandeling daarvan op lichaam en geest hebben. De trainingen omvatten onder meer het verbeteren van kracht, mobiliteit en algemeen welzijn. Daarbij is er aandacht voor individuele behoeften en beperkingen.
Publicatiedatum: 28 februari 2024