Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

FLO-INTERVIEW ANTHONY DE MIRANDA

Door Ton Neppelenbroek en Paul Lindeboom

Maandag 23 maart heeft de Elnt Anthony de Miranda afscheid genomen van de LO&Sportorganisatie om van zijn welverdiende FLO te gaan genieten. De slogan ‘of ik vier het groot en uitgebreid, of niet’ was in eerste instantie de gedachte van Anthony, maar die gedachte werd niet gedeeld en geaccepteerd door de leiding.


Met de toen geldende Coronamaatregelen en onzekere vooruitzichten heeft hij de knoop doorgehakt en gekozen voor een kleine setting waarbij C-LO&Sportorganisatie in de gelegenheid werd gesteld op waardige wijze afscheid te nemen van de Elnt Anthony de Miranda.
In het bijzijn van familie, Stafadjudant, Sportcommissie, OTB Centraal en C-Regio Centraal heeft de nu nog Wnd C-LO&Sportorganisatie Lkol Pieter van der Peet een mooie toespraak gehouden waaruit de waardering van Anthony als persoon en functionaris goed tot uiting kwam. Deze woorden werden mede onderstreept door de input die veel directe Collega’s hebben geleverd aan de inhoud van de speech.
Als voetballer werd Anthony door deze collega’s getypeerd als zeer talentvol, technisch begaafd, rustig aan de bal en altijd overzicht en in control.

Deze lijn is ook typerend voor Anthony als commandant: vakman; zeer gedreven; altijd beter willen worden; rust en overzicht.
Een mooie loopbaan met veel verschillende functies als onderofficier en officier, waarbij de laatste functie als Secretaris Sportcommissie wel heel erg beïnvloed werd door de vele afgelastingen van activiteiten.
In deze periode heeft hij wel heel erg genoten van zijn tijdelijke inzet op de LOSS waarbij hij als cursusleider van de vernieuwd ontworpen opleiding ‘VTO officier’ een uitstekende bijdrage heeft geleverd.


In zijn toespraak had Anthony oog voor zijn relatie met de aanwezigen en gaf daarnaast het belang aan van deelnemen aan de Sportcompetitie in het geheel van Opleiden & Trainen. Dat hij nooit heeft gedaan aan loopbaanplanning, maar meer gefocust was op wat hij op dat moment deed. Dat hij met plezier terugkijkt op een mooie periode bij de LO&Sportorganisatie waarbij hij de fijne samenwerking met vele collega’s als verrijking heeft ervaren.

Ook had hij oog voor de tijd die hij straks anders kan invullen met echtgenote Maut en kleinkinderen. Hij zal zijn talenten als begenadigd basgitarist blijven inzetten bij het maken van muziek en nog vele andere uitdagingen zoeken.
Na afloop was er nog een gezamenlijke lunch om het geheel mooi af te sluiten.
Anthony heeft dit ‘bescheiden afscheid’ achteraf toch erg weten te waarderen.

Wij wensen hem en zijn familie hiermee veel succes in deze nieuwe levensfase en bedanken Anthony voor zijn mooie bijdrage die hij heeft geleverd aan de LO&Sportorganisatie.

Voetbal
Dat waren mooie woorden van Ton Neppelenbroek, de laatste lijncommandant van Anthony, maar de redactie wilde het gedeelte over de voetbalcarrière van Anthony toch nog iets uitgediept zien en stelde hem een viertal vragen, die hij zonder adempauze als volgt beantwoorde.

Anthony: “Als 5-jarig jochie liep ik alleen maar te voetballen op straat en moest ik ‘op voetballen’. Mijn vader nam mij mee naar RODA in Deventer en volgens hem nam ik de allereerste bal op mijn slof en over een afstand van 15 meter scoorde ik in de kruising, net zoals in de pindakaas reclame van Robin van Persie. Ik mocht meteen lid worden en hoefde niet te wachten tot mijn 6e jaar.


In mijn jeugd voetbalde ik in Ede en werd ik geselecteerd voor allerlei selectie teams (Arnhemse selectie, Gelderse selectie). Via deze selectieteams werd ik gescout door Vitesse en heb daar van mijn 15e tot en met mijn 18e gevoetbald. Terug in het amateurvoetbal heb ik op alle niveaus gespeeld van hoofdklasse tot later in de 4e klasse. En tot mijn 45e met mijn vrienden in een vriendenteam.
Door mijn technische vaardigheden en goede spelinzicht was ik op meerdere posities in het veld inzetbaar, van zeer aanvallende back tot spel verdelende middenvelder.

Naast diverse kampioenschappen en trofeeën ‘beste voetballer van ….’, heb op mijn 17e een selectie wedstrijd mogen spelen voor het toenmalige UEFA jeugd team (Jong Oranje, onder de 20). Dit waren de toen beste 50 voetballers van Nederland. Helaas werd ik niet geselecteerd want jongens zoals Gullit, Rijkaard, Blind en de gebroeders Koeman waren net iets beter 😊
Binnen de Landmacht ben ik jarenlang actief geweest als trainer/coach van de heren- en dames veldvoetbalteams, maar voornamelijk als trainer/coach van het heren zaalvoetbalteam. Mijn laatste vier jaar waren we zeer succesvol. De finalewedstrijden, in het ‘hol van de leeuw’ (Den Helder) tegen het team van de Marine, werden op ’t scherpst van de snede’ gespeeld.
Na mijn trainer-/coachschap ben ik nog een aantal jaren actief geweest als teammanager/chef d'équipe van alle Landmacht voetbalteams.”

Publicatiedatum: 13 april 2022