Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VROUWELIJKE TOPPERS VAN LO&SPORT
INTERVIEW MET LIESKE DEKKERS

Door Paul Lindeboom

Inleiding:
De VAKOL is een loodzware opleiding. De redactie van Fitforaction is dan ook gepast trots om een interview met Lieske Dekkers te presenteren, na Nicole van Tuel en Kim van Waversveld pas de derde LO&Sportvrouw die de rode baret mag dragen nadat zij eind vorig jaar de VAKOL succesvol wist te doorlopen.

Er waren ongeveer 20 sportgroepen waar je `gewoon’ naartoe had gekund, en dan kies je uitgerekend voor een sportgroep waar een loeizware voorbereiding voor vereist is. Waar komt die keuze vandaan?
Lieske: “Ik hou van uitdagingen en ik heb de VAKOL altijd al ergens in mijn achterhoofd gehad. Na een periode van lesgeven aan parate eenheden (op de RVS, red.) wilde ik graag aan een opleidingen instituut lesgeven en voelde me ook dusdanig sterk (fysiek en mentaal) dat ik dacht: ‘het is nu of nooit’.” 

Voordat je opleiding begon, heb je toen al specifieke voorbereidingen gedaan (voeding, training, etc)?
“Voor de opleiding begint, doorloop je de zgn ‘VAKOL sport’. Deze bestaat uit 3 modules van 6 weken. Module 1 bevat veel krachttraining en wordt een begin gemaakt met mars trainingen. En er wordt aandacht besteed aan het aanleren van basistechnieken op de hiba. In module 2 worden de technieken verder uitgebouwd naar het nemen van de hindernissen met uitrusting om. Het mars schema begint behoorlijke vorm aan te nemen, incl. speedmars trainingen. De rugzak wordt hier al behoorlijk zwaar en er wordt dus specifieker getraind. In module 3 ga je echt aan de bak met eigenlijk alleen maar combinatietrainingen, waarbij je alles omgehangen uitvoert, met vaak vooraf en/of aansluitend aan de training je mars training. Hierin wordt je fysiek opgetraind en voorbereid op wat er in de VAKOL van je wordt verwacht. Deze trainingsperiode sluit je af met een intest, een 12 uur durende test waarin bekeken wordt of je fit genoeg bent om te mogen starten aan de opleiding. De trainingen zijn behoorlijk zwaar maar bieden een goede voorbereiding op de VAKOL.

Vwb voeding ben ik er op gaan letten dat ik genoeg at. Je verbrandt superveel calorieën, dus ik heb mijn best gedaan om niet af te vallen. Ik zorgde dat ik gezond en gevarieerd at. Maar rust is ook super belangrijk, dan herstelt je lichaam ‘t beste! Naarmate de VAKOL dichterbij kwam, ging ik steeds minder op stap, ik lag vaak vroeg op bed en dronk nauwelijks nog alcohol.”

Wat vond je het zwaarste deel uit de opleiding? Zijn er momenten geweest dat je het niet meer zag zitten?
“Ik kan niet echt een ding noemen. Soms had ik het heel zwaar met marsen, lopen met die zware rugzak, maar ook het speedmarsen vond ik pittig. Het zwaarst tijdens de KTL weken (KaderTrainingLmb, de weken van de ‘buiten’ trainingen, red.) waren toch wel de sportlessen, dat waren lange zware sportlessen, dat voelde echt als slopen! Zwaar vond ik het ook om met zo weinig slaap geconcentreerd en wakker te blijven tijdens de bevelsuitgifte.”

 

Heb je als vrouw bepaalde elementen in de opleiding als te zwaar ervaren doordat je als vrouw minder spiermassa bezit?
“Ik heb geen idee. Weet niet hoe het voor mannen is. Volgens mij deed ik fysiek niet echt onder voor de kerels. Soms was ik wat minder en had ik hulp nodig, en op andere momenten had ik de kracht om anderen te helpen. Ik had het idee dat ik explosieve kracht miste in mijn benen (voor speedmarsen en explosieve korte sprints tijdens de sportmomenten), maar dat ik voor een vrouw goed kracht had in mijn bovenlichaam, wat op andere momenten weer goed van pas kwam.”

Heb je als vrouw bepaalde elementen in de opleiding als te makkelijk ervaren doordat jullie geslacht meer gewend is aan fysieke pijnprikkels?
“Ook weer geen idee. Wel fluctueerde mijn prestatievermogen, maar dat was volgens mij bij iedereen wel. Het ene moment zat je er doorheen en dacht je dat het allemaal niet meer ging en het volgende moment had je ergens toch de kracht gevonden om door te gaan of zelfs anderen te helpen en boven jezelf uit te stijgen.”

 

Heb je voordeel gehad aan het deelnemen aan survivalruns of maakt een specifieke tak van sport niet uit en gaat het meer om algemeen goed fit zijn?
“Daar heb ik zeker voordeel bij gehad, met name het touwklimmen en `handig’ over en langs touwen bewegen. Echter, alles is in de VAKOL omgehangen en dus toch weer heel anders. Ik heb ook vooral voordeel gehad bij mijn turnachtergrond en het feit dat ik dus vanaf mijn 4 e overal aan hing (bomen klimmen, rekstokken, ringen, later ook sportklimmen en survivalruns). De VAKOL is echter meer dan alleen touwwerk. Het lopen met rugzak maakt een nog veel grotere belasting. Het rugzak fit zijn en veel op kisten lopen is dus ook superbelangrijk in de voorbereiding. Hier had ik echter als `gympie’ niet veel ervaring mee. Met het speedmarsen had ik (vooral in de voorbereiding) ook veel moeite.”

Vond je de opleiding vooral fysiek zwaar of juist mentaal?
“Beide. Het niet weten wat er komt en de zenuwen die daarbij komen vond ik mentaal zwaar. De avond voor een KTL week was ik stikzenuwachtig! Fysiek was het natuurlijk ook een hele zware belasting, dat merkte ik vooral in de tussengelegen rustweken, dat was echt bijkomen (en bij eten!).”

Hoe reageren de mannen van de LO&Sportgroep en de klanteenheden op ‘de vrouw met de rode baret’?
“Op zich goed. Er bestaat best waardering voor deze prestatie. Heb nog geen negatieve ervaringen opgedaan vanwege mijn geslacht, denk dat de mannen die het er niet mee eens zijn dat ik deze functie uitvoer hun mening voor zich houden. Degenen aan wie ik les geef zijn nog Veva-leerlingen en zijn zelfs nog niet eens militair. Die hebben dus nog niets te zeggen. Vind de ervaringen tot nu toe dus overwegend positief.”

Publicatiedatum: 19 januari 2015