Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

NIEUWE SPIN IN WEB LO&SPORTSCHOOL:
TOM TER HORST

Door Paul Lindeboom
Tom in zijn nieuwste functie


De LO&Sportorganisatie gaat per 01 maart reorganiseren. Of anders gesteld: gaat gerepareerd worden t.o.v. de vorige reorganisatie. Voor het eerst sinds lang krijgen we er flink wat functies bij, en zijn er flink wat verschuivingen van stafelementen naar een nieuw te vormen Regio Centraal. Daarin wordt de LO&Sportschool (LOSS) de grootste speler en wordt Tom ter Horst de spin in het web v.w.b. alle administratieve zaken rondom alle opleidingen. Met wie dus werkelijk elke sportinstructeur mee te maken krijgt. Fijn om dan te weten wie Tom ter Horst is.

Sportcarrière
Ik begon als 5-jarig jongetje bij SV Saestum in Zeist. Mijn debuut in het eerste maakte ik 10 jaar later en speelde elk weekend bijna 3 wedstrijden. Destijds op zaterdag in de B1 om daarna direct door te gaan om aan te sluiten bij de A1, en op zondag dan op de bank bij de heren selectie waar ik mijn minuten ook nog maakte. Dat jaar werd ik kampioen met de B1 in de 1 e klasse. Het jaar daarop werd ik gevraagd om bij DOVO in Veenendaal te komen voetballen in de A1, 3e divisie landelijk.
Na een jaar met een stage plek, een contract bij de heren selectie, ben ik op de KMS in Weert begonnen. In deze periode is voetbal op een laag pitje geraakt. Ik voetbalde in een vriendenelftal op zondag in Driebergen. Na een jaartje ‘bezigheidstherapie’ had ik toch de behoefte om weer voor een selectie elftal te gaan spelen. Ik werd benaderd door mijn oude trainer om bij Saestum te komen voetballen. Dit heb ik 2 seizoenen gedaan en werd weer benaderd door een andere club. SVL in Langbroek, een klein boeren clubje maar wel 1e klasse zaterdag.
Rond deze periode ben ik dankzij Michael van Rijn uitgenodigd om met het Nederlands Militair Elftal een interland te spelen in Engeland. Onder leiding van Jacob Ensing heb ik 2 interlands gespeeld voor de Kentisch Cup. Dit zijn leuke ervaringen geweest die ik niet vergeet. Bij SVL heb ik uiteindelijk 2 seizoenen gespeeld en, wat later bleek, mijn selectieteam ambities beëindigd. Door veel blessure leed, mijn baan als sportinstructeur en een net geboren dochtertje, kom je tot de conclusie dat er andere belangrijke dingen in het leven zijn. Tegenwoordig lekker in een vriendenteam bij mijn oude vertrouwde club, waar ik mijn sociale contacten bijhoud.

Van CIOS naar sportinstructeur
Toen mijn vader hoorde van mijn keuze om het CIOS te gaan doen, heeft hij samen met mij een pad uitgestippeld. Hij was zeer actief bij de NATRES en vertelde mij dat ik bij defensie moest gaan werken. “Een goede werkgever en ze hebben ook functies als sportinstructeur.” Na een snuffelstage op de sportgroep in Amersfoort (in het oude gebouw, waar nu de werpaccomodatie ligt) wist ik het zeker: CIOS SCUB en door om sportinstructeur te worden bij de Landmacht.
In het 2e jaar van mijn studie overleed mijn vader aan de gevolgen van kanker. Nog gemotiveerder om die stip aan de horizon te bereiken. Alhoewel ik in de richting gestuurd was door mijn vader, vond ik het ook heel leuk om allerlei lessen te geven aan groepen, en het praktisch leren paste ook bij mij. Voor mijn studie heb ik toen stage gelopen in Garderen, en heb hier een super tijd gehad en vele herinneringen aan over gehouden. Veel van de instructeurs die daar geplaatst waren, kom ik nog steeds tegen in de organisatie.  

Doorontwikkeling
Door het overlijden van mijn vader stond ik anders in het leven. Geen te volgen pad of route die ik voor me had, en alles gewoon op me af laten komen, het kan immers vandaag of morgen je laatste dag zijn. Openstaan voor nieuwe uitdagingen en dan zie ik wel waar het schip strand. Dit plan werkte voor mij, zo heb ik in de eerste jaren mijn AIB snel kunnen halen en heb ik de opleiding Instructeur KlimToren (IKT) gehaald. Door mijn IKT heb ik veel steunverleningen meegemaakt in Bad Reichenhall, Siedlinghausen, Kalkar en diverse GVA activiteiten in Nederland. Door dit te doen kom je in contact met veel verschillende collega’s uit het hele land. Contact met mensen is wat ik leuk vind. Betrokkenheid, verantwoordelijkheid en dienstbaar zijn voor mij de kenmerken om in contact te komen en blijven. In mijn eerste functie op de Generaal Spoor Kazerne kreeg ik dat inzicht van een oud-collega, Martijn Arends (pikkie voor intimi). Iedereen van de eenheid kende DE sgt Arends en vond dit zo fascinerend. De kenmerken die ik eerder noemde zijn voor mij de essentie geworden van het LO&Sportinstructeurschap.

Opleidingskunde
Ik ben nu een half jaar bezig met de studie Learning and Development in Organisations, voorheen Opleidingskunde, aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Duurt in totaal 4 jaar dus moet nog even. Als L&D’er leer je om advies te kunnen geven aan een management over de ontwikkeling van personeel, je leert opleidingen ontwerpen en ontwikkelen door te kijken welke leermiddelen er ingezet kunnen worden om personeel op te leiden. Daarnaast een trainer/coach rol om interventies, workshops of trainingen te verzorgen aan personeel. Hier zie je al veel raakvlakken met de functie van LO&Sportinstructeur.
Gedurende mijn plaatsing in Soesterberg heb ik door personele tekorten buiten mijn KP (Kwalificatie Profiel, red.) geacteerd. Zo heb ik me bezig gehouden met een FMOTP voor de VTO Logistiek algemeen voor officieren. Vanwege het ontbreken van een Generieke Aanbeveling ben ik actief bezig geweest met het analyseren van de fysiologische- en mentale leerlijnen en taakaspecten om een FMOTP weg te zetten. Ook heb ik me bezig gehouden met ontwikkelen van medewerkers waar ik veel plezier in vond.
Op het moment dat mijn fase 3 contract in zicht kwam, heb ik een moment van bezinning gepakt. Voorheen had ik mijn vader als sparringpartner om een volgende stap te maken, maar moest het nu dus alleen doen. En door een moment te nemen voor mijzelf, om te kijken waar ik nu het meeste energie vandaan haal, ben ik bij de opleiding L&D gekomen. Ik kom er de laatste tijd achter dat ik veel overeenkomsten heb met mijn vader en op hem begin te lijken. Zo weet ik dus ook dat mijn vader trots op mij zou zijn.

  • Tom 04
  • Tom 06
  • Tom 03

De functie HI P&P op de LO&SS is een nieuwe functie, en de studie L&D is hier niet voorwaardelijk voor. De reden dat ik nu op deze plek zit, is omdat ik als enige belangstelling getoond heb. Ik zag meerwaarde in deze functie om privé, studie en werk te combineren. Dicht bij huis en ben verantwoordelijk voor mijn eigen planning, daarbij kan ik praktijkopdrachten voor mijn studie toepassen. Omdat ik dicht bij het vuur zit, als het gaat om ontwerpen/ontwikkelen van opleidingen, is het een ideale plek. De rol van adviseur is verbonden met mijn huidige functie, en is er ook ruimte om bij te kunnen springen bij de collega’s van de LO&SS om in de rol van trainer/coach iets te kunnen betekenen.

Toekomst
Tja…..geef me een glazen bol, dan kan ik het je vertellen. Zou het echt niet weten, ik ben nu druk bezig met mijn opleiding die nog zeker 3 jaar duurt en waar ik graag in verder wil. Ook hierin kijk ik wat goed voelt en de toekomst mij brengt. Maar hoop in ieder geval dat ik er dan nog ben, en mijn steentje bij kan dragen om het beste uit personen te halen. En of dit nu op het veld, in een lokaal, sporthal of ergens op een kantoor is dat maakt mij niet uit.

Publicatiedatum: 19 februari 2021