Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

GRENZELO&S
DEEL 1: SAM CROSS

Door Léonie van Lamsweerde 

Het lezen van een bericht over de meest recente en op handen zijnde emigratie van Bert Wennekes vormde het idee en startpunt voor een nieuwe serie over 'Buitenlandse LO&Sporters' op Fitforaction.nl. Was een serie tot nu toe vaak in handen van een speciale redacteur, deze nieuwe serie is een activiteit van de bijna voltallige redactie.
In deze eerste aflevering de naar Duitsland verhuisde Sam Cross, die in zijn eerste functietermijn nog samenwerkte met Léonie.

Hoe kennen we je als LO&Sportinstructeur KL?

Ik heb totaal ongeveer 7 jaar in dienst gezeten. Meteen na het CIOS gesolliciteerd en na KMS en VTO beland op de Dumoulin kazerne te Soesterberg in september 2009.  Na de bezuinigingen in 2012 (ATALANTA) ben ik overgestapt naar de LO&S organisatie van de luchtmacht en kreeg ik een plaatsing in Eindhoven.

Van KL naar KLU, hoe was dat?

In Eindhoven had ik het niet helemaal naar mijn zin. Daarom had ik eigenlijk een beetje stiekem gesolliciteerd voor het  KCT. Na de 4-daagse aangenomen en mocht ik de opleiding in. De VO (vooropleiding KCT) van 8 weken gingen hartstikke goed. Helaas kreeg ik in week 4 van de ECO een lopers knie en moest ik noodgedwongen stoppen.

Vervolgens mocht ik op uitzending voor 4 maanden in Jordanië (ATF-ME5).


Terug op Eindhoven heb ik snel voor het hazenpad gekozen en ging ik weer terug naar Soesterberg. Daar ben ik nog bevorderd tot sgt1 maar vervolgens was ik al op zoek naar een ander avontuur en werd ik na 3 maanden aangenomen bij de politie in Duitsland. Dat meldde ik overigens pas 2 weken van te voren aan mijn toenmalige commandant, omdat de aanmelding bij de Duitse politie zo langzaam verliep.  Luuk, nog bedankt dat je me liet gaan!

De ene week was ik NL militair daarna had ik een weekje verlof en 1 week later stond ik in een Duits politie uniform.

Dus je avontuur ging verder in Duitsland, vertel verder!

Sindsdien ben ik in opleiding bij de politie, na mijn vertrek in september 2016. Toen ik begon met de opleiding was mijn Duits wel oké, ik woon immers al 13 jaar samen met mijn Duitse vriendin Daniela. Maar mijn vocabulaire was oké om gewoon goed je weg te vinden maar dus niet ambtenaren Duits. Dus heb ik heel veel Duits moeten leren.

In de opleiding ging ik goed om met een jongen van ongeveer dezelfde leeftijd, een spijkerbroek met doorstart. We hadden het in de les over ‘gesetzte’, een juridische les. Ik heb standaard een klein blauw boekje met woordjes en daarin ook dit woord opgeschreven. Ik vroeg toen aan die jongen wat ‘gesetzte’ betekende, bleek dus dat het wetten zijn. Hahaha dus ik had nog wel een paar stappen te maken in mijn Duitse woordenschat!

Naast de taal moest ik natuurlijk ook het politievak leren, Duitse rechten, criminalistiek en staatsrecht kwam er ook allemaal bij. Terwijl ik het Duitse woord voor wetboek niet eens wist. Dus tijdens de opleiding ook Duitse vaktaal geleerd.

En nu dan?

Ik ben in februari dit jaar (2021) geslaagd, Bundes POLIZEI meister, oftewel federaal hoofdagent en meer KMAR werk.

Wat mis je aan defensie en de LO&Sportorganisatie?

Het groene pak, niet alleen sport. Maar GVT, militair zijn. Een vast team om je heen waar je van weet dat je dezelfde AMO/VTO1 hebt gedaan dus dezelfde mindset. Je weet wat je van elkaar kan verwachten. Maar ook wel het uitkomen voor je land. Dat vind ik nu jammer.

Sam tijdens de DVD van 2011

Zie je grote verschillen of overeenkomsten tussen Nederlanders en Duitsers?

Het zijn 2 culturen die veel overeenkomsten hebben, maar je kan ze niet naast elkaar leggen. Nederlanders zijn over het algemeen iets makkelijker in de omgang. NL denkt in mogelijkheden, GER meer in problemen, oftewel dippen en dimmen. Nederlanders iets meer op vertrouwen gebouwd, er is geen extra kopietje nodig. Voorbeeld: ik ken je niet, dus jij bent niet de persoon om het nu te veranderen. En veel met u aanspreken, heel netjes, je voornaam is eerder uitzondering.

Laatst had ik een stage op het vliegveld in Düsseldorf. Er was een Nederlandse reiziger, een moeder van 2 kindjes. Ik vroeg aan haar ‘komt u uit Maastricht? Ze keek verbaasd van ‘je kan Nederlands?’ En vervolgens een heel gezellig gesprek, dus meteen Nederlanders onder elkaar. En dat is voor NL best wel standaard. Dat mis ik, dat iets meer ontspannen en vriendelijkheid.

Waar kunnen wij ‘Nederlanders’ nog wat van leren?

Positief aan Duitsers is: ze zijn heel grondig! Aanvraag vb bouwen in tuin/ recht statelijkheid. Wat voor een machten, wat zijn de opdrachten, scheiding der machten. Uitvoerende macht/rechter/regering. Dingen zijn goed vastgelegd, gefundeerd. Ook al ken je elkaar en werk je met elkaar, toch wordt om een ID gevraagd.

Zijn er zaken die je meeneemt als ervaring vanuit defensie?

Denken in oplossingen, je leert bij defensie al vroeg verder te denken en niet in problemen te denken. Voorbeeld: er kwamen bevorderingen aan op het politiebureau, dat bracht meteen een beetje vijandelijkheid/competitie mee. Soms overschaduwd dat het werk, je mist dan de ontspannenheid hierin en verder te denken.

Wat had je toen kunnen gebruiken aan ervaring? Wat zou je meegeven?

Ja, ga vooral zelf nadenken over keuzes en probeer je eigen keuzes te maken. Je komt in dienst en na VTO heb je werk en denk je ik zit ff goed en verdien geld. Als er iets open staat, zoals een vacature, verwacht je wellicht dat men je helpt, om je naar een hoger niveau te brengen. Maar uiteindelijk moet je dit zelf doen en er zelf voor knokken. Niemand gaat je aan je handje meenemen, je krijgt wel advies. Dus ga zelf keuzes bepalen en erover nadenken.

En nu? Hoe ga je verder?

Ik heb 4 jaar bij de Duitse politie in opleiding gezeten met niet al te makkelijke stof. Zoals gezegd, ambtenaren Duits is erg lastig. In mijn hart ben ik nog steeds militair, soms heb ik met met handen in het haar gezeten omdat het niveau zo hoog is. Ik heb echt vastgebeten en heel erg veel geblokt, avonden en maandenlang. Ik heb er zelfs over nagedacht om te stoppen en herintreden.

Maar ik ging doorbijten, toch de aard van het beestje. Nu ben ik een beetje rustiger geworden. Jammeren en opgeven zit niet in mij, de militaire dienst heeft dit gevestigd en in beton gebeiteld.

Altijd binnenslaper geweest, ook tijdens de politie opleiding weer 4 jaar binnenslapen. Nu ben ik eindelijk in de avond thuis en ook veel thuis, na 13 jaar relatie. We zijn bezig met een nieuw koophuis en daar gaan we ons ‘nieuwe’ leven weer oppakken.  

Publicatiedatum: 05 mei 2021

In de serie 'GrenzeLO&S' verschenen eerder al de volgende artikelen:
aflevering 00 : de kick-off