Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
OSCAR IS BIJZONDER FIT
Door Paul Lindeboom

December 2023: op de kerstborrel van de Staf, waar ook de Regiocommandanten en -adjudanten uitgenodigd zijn, vertelt Oscar Prins mij een bijzondere anekdote. Erg leuk verhaal om te lezen op een regenachtige vrijdag in de kerstvakantie.

Het voorval gebeurde vlak voor de kerstvakantie van 2012. Oscar was door drukke werkzaamheden nog niet in de gelegenheid geweest om een van zijn militaire verplichtingen uit te voeren. We hebben het hier over de FIT, en heel specifiek de mars van 5 kilometer met bepakking. In militair tenue.

Anno 2012 stond de wereld behoorlijk op zijn kop. De inval van Amerika in Irak had op 'Nine Eleven' al tot de aanslag op de Twin Towers geleid en de jaren daarna stond het bol van de terroristische acties tegen het westen. Kort na onderstaand verhaal bijvoorbeeld ontploften er nog twee bommen tijdens de marathon van Boston.
Oscar was zich van geen enkel kwaad bewust en had van de JWF-kazerne in Assen een mooie route uitgestippeld naar zijn woning. In vol ornaat verliet hij op zijn kisten met de noodzakelijke bepakking en oefenwapen in de hand de voorpoort en stiefelde in strak tempo naar huis. 

Net thuis aangekomen gaat de telefoon. Zijn vrouw klinkt al redelijk paniekerig als ze Oscar vraagt om de kinderen binnen te houden, want er is een gewapende terrorist gesignaleerd in de binnenstad. De politie is al op zoek en heeft iedereen gewaarschuwd binnen te blijven. Het wiekende geluid van een helicopter is zelfs al hoorbaar. Oscar antwoord doodgemoedereerd: "nee joh, niks aan de hand, dat was ik".

De consternatie is groot en Oscar moet hakjes maken bij C-LO&Sport in Amersfoort om om een uitbrander in ontvangst te nemen. Jan van den Dool: "Ik merk dat jouw herinnering toch wat vervaagt, anders had je je wel herinnert dat ik niet zo snel een uitbrander geef 😉 (toevallig vandaag nog een Fransman verteld dat ik fouten die uit positieve energie ontstaan wel kan waarderen).
Van het incident kan ik me wel wat herinneren, maar niet dat ik Oscar op het matje heb geroepen. Hooguit heb ik hem gevraagd om uit te leggen wat er precies was gebeurd, wellicht zodat ik ‘het hogere niveau’ kon bijpraten. Wat ik me herinner is dat Oscar wilde oefenen voor de FIT en daarvoor van de thuisreis een oefenmars maakte, met bepakking en oefenwapen. Toen hij in zijn wijk met allerlei jonge gezinnen kwam raakte waarschijnlijk een moeder in paniek bij het zien van zo’n ‘gewapende terrorist’. Die belde vervolgens de politie met alle gevolgen van dien."

Het liep dus met een sisser af, maar hoe dan ook was defensie behoorlijk in het nieuws geweest, want het AD, de Telegraaf, RTV Drenthe en andere media besteedden er ruim aandacht aan.

Publicatiedatum: 05 januari 2024