Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
INTERVIEW MET CAROLINE REMMEN
Door Paul Lindeboom

In de afgelopen week vond in Oirschot weer het Defensie Kampioenschap Militaire Vijfkamp plaats. Meest opvallende prestatie werd daar geleverd door onze Hoofd Instructeur Caroline Remmen, want ondanks het stijgen van de leeftijd en moederschap werd zij overall tweede in deze mooie, pure militaire sport. Een terugblik op haar prestatie.

Hoe kijk je (inmiddels uitgerust) terug op het afgelopen DK Vijfkamp? Welk onderdeel vond je persoonlijk je beste en minst goeie? Waar valt er voor volgend jaar nog winst te behalen?
“Ik kijk terug op een goed DK Vijfkamp, het was niet zo uitmuntend als vorig jaar. maar goed genoeg. Heb het afgelopen jaar een flinke schouder blessure gehad, ik moest echt van ver komen. Ik ben heel allround en zou eigenlijk alle onderdelen naar behoren moeten kunnen uitvoeren. Maar naast het fysieke moet het mentaal ook allemaal kloppen. Het schieten ging dit DK niet zoals het zou moeten... heb mezelf getriggerd om eens met de Colt te schieten, maar dit ging niet zo lekker! 10-6-6 is niet een hele goede start. Dus volgend jaar wordt het toch weer Glock. Werpen ging aardig met 112 punten op de ringen en bijna 39 mtr ver is best netjes. De hindernisbaan met nat weer dezelfde tijd lopen als vorig jaar ben ik ook heel tevreden mee. Zwemmen is echt mijn onderdeel, hier zwom ik 32,6 met een technisch goede race, dus daar ben ik heel tevreden over. De cross vond ik heel zwaar dit jaar, met veel mul zand en plassen water. Hier ben ik ook totaal niet tevreden over de tijd die ik liep 19:18min (schaam me zelfs een beetje voor dit resultaat)
Kortom: Schieten en Crossen moet echt beter volgend jaar. Dus ga weer even bedenken hoe ik dit voor elkaar ga krijgen.
Maar een 1e plaats bij de dames (Masters) en 2e overall met voor de 7e keer het Vijfkampkruis is een mooi resultaat. Daar ben ik heel blij mee.”

Heb je je nog specifiek kunnen voorbereiden op dit DK? Zou je dat van elk onderdeel afzonderlijk kunnen belichten? En kun je dan per onderdeel aangeven of je over de voorbereiding (on)tevreden was?
“Ik zorg ervoor dat ik altijd wel redelijk wat train en allround fit ben. Voornamelijk hardlopen en krachttraining/crossfit.  Mijn Cdt en sportgroep stimuleren mijn deelname aan het DK Vijfkamp en geven mij de kans om er de nodige uurtje in te kunnen steken qua training en daar ben ik ze dankbaar voor.  Ongeveer 4 maanden voor het DK Vijfkamp begin ik met specifieke training. Dan ga ik langzaam eens op de hiba wat technisch werk doen en wennen aan de landingen, en ik maak een begin met werpen buiten. Zwemhiba doe ik ook op techniek. Voor dit alles maak ik ook een planning/periodisering, van technisch naar wedstrijd gerichte trainingen.
Schieten heb ik 2x getraind en hardlopen doe ik altijd wel.
Uiteindelijk is mijn conclusie dat ik het vrij aardig gedaan heb qua training. volgend jaar weer Glock schieten en dus ook regelen dat ik dit kan trainen. Ik heb meer snelheid nodig met hardlopen. Ik miste echt de loopsnelheid en de hardheid om echt door te kunnen duwen op de hiba en de cross. Dus dat wordt flink werken komend jaar 😉 “


Je valt inmiddels in de categorie Dames Masters, maar lijkt niet ingeboet te hebben op kwaliteit. Zie jij dat ook zo?
Wordt het met ouder worden wel anders trainen?

“Ik val inderdaad in de dames Masters categorie, maar ik wil me nog steeds aan de jonge goden meten.  Nu ik ouder ben moet ik er wel harder voor werken. Ik heb altijd wel hard ervoor gewerkt, maar ik moet nu ook rekening houden met wat andere zaken..... Een stijve rug door de hiba landingen en harde trainingen. Hier had ik toen ik jonger was geen last van. En nu moet ik echt mobiliteit doen om soepel te kunnen bewegen. Alle trainingsuren die ik in het verleden heb gemaakt met hiba, zwemmen, werpen zorgen er natuurlijk wel voor dat ik het niveau wel weer snel op kan pakken als ik specifiek begin te trainen. Daarnaast probeer ik alles wat ik zelf in de hand heb te regelen en onder controle te hebben tot in het kleinste detail. Op deze manier kan ik nog goede resultaten neerzetten.”

  • MVK 2024 foto 2
  • 53726321269_1263ff8912_o
  • MVK 2024 foto 3


Naast zelf atleet ben je ook nog trainer van de CIOR-ploeg. Hoe weet je dat te combineren met werk en (alleenstaand) moederschap? En hoe zien globaal die trainingen er uit?
“Ik ben trainer/coach van het CIOR Milcomp team. Een geweldig team met een voor een toppers. Ze zijn heel gemotiveerd en gedreven en daarnaast ook nog eens heel sociaal en gezellig. Ik heb echt respect voor deze atleten, ze moeten naast hun werk of studie opkomen voor de Natres en daarnaast moeten ze nog de tijd en de motivatie opbrengen om te trainen. Voor mij is dit goed te combineren met mijn normale werkzaamheden, want de trainingen met het team zijn op vrijdagavond en zaterdag (1x per maand)
Zo'n training zit vol activiteiten. Zwemhiba, hiba, werpen, schieten en oriënteren komen elke training aan bod. We trainen voor het WK in Tallin, Estland in Juli/Augustus van dit jaar.”


Hoe heeft de CIOR-ploeg gepresteerd? En trouwens ook je pupil Kelvin Kruger?
“Van het CIOR team waren er slechts een handje vol atleten aanwezig op het DK Vijfkamp. Maar ik ben heel trots dat we op alle podiums vertegenwoordigd waren en dat we hebben laten zien dat wij niet voor niks bij het CIOR team horen.
Max was 1e bij de jonge goden, Jeroen 2e en Myrthe 2e bij de dames. De andere atleten zijn net naast het podium beland maar zaten allemaal in de top 20.
Kelvin en ik hebben samen naar het DK Vijfkamp toegewerkt. Dit ging niet altijd even soepel door werkzaamheden, blessure enz.
Maar uiteindelijk heeft mijn Pupil (zoals ik hem noem) het heel goed gedaan. Hij heeft zichzelf overtroffen bij een aantal onderdelen. Maar hij (en ik) vond het vooral heel erg leuk om mee te doen en hij was gebrand om een goed resultaat neer te zetten. Kelvin is heel allround en pakt mijn tips snel op. Je gaat meer van hem zien.
Het mooist van alles vind ik om het enthousiasme voor de Vijfkamp uit te stralen en door te geven aan anderen. Volgens mij lukt me dit heel aardig. En ik zal het altijd blijven doen, want Militaire Vijfkamp is MIJN sport. “


Publicatiedatum: 20 mei 2024

Naschrift redactie:
Onze collega's van Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) plaatsten op hun social media deze mooie aftermovie terugblik. (Met onze sportinstructeurs Caroline en Kelvin als deelnemer in beeld, en ook de organisatie van Strijpse Kampen en de steunverlenende RVS (Maik en Swen!).