Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

 

LOSPORT DJ’s
Door Paul Lindeboom


Betekenis DJ: iemand die muziek mixt; dj. iemand die voor zijn beroep in een discotheek of andere dansgelegenheid tijdens een feest of popconcert muziek draait en mixt; dj; diskjockey. Binnen de gelederen van ons dienstvak ken ik 2 dj’s: Marc Bakker & Michiel Twigt. Ik stuur hen het volgende bericht: “Een paar jaar geleden heb ik Michel Ham en Robin Francke een paar vragen gesteld over hun rockfavorieten. Zij waren toen Cdt Regio Noord en Zuid. Titel: Rockin’ the Regio’s.
Op dit moment hebben we in de gelederen van ons dienstvak 2 dj’s, die beide regelmatig optreden. Nu de festivals weer voor het eerst toegestaan worden na een lange lockdown leek het mij leuk om jullie over je hobby veel vragen te stellen, waarop slechts korte antwoorden gegeven hoeven te worden. Van drie zelf te selecteren vragen ga je tenslotte wel dieper uitweiden en kun je dan alles vertellen wat je erover weet of kwijt wil.
Uiteraard werken beide sportieve DJ’s graag mee. Hieronder het swingende resultaat.

MARC BAKKER

Eerste gekochte plaatje/CD: Abba – The winner takes it all. Kostte 5 gulden 25.
Favoriete artiest in je jeugdjaren: Elvis Presley.
Eerste bezochte concert: Vitesse (van Rosalyn en Good Lookin’).
Eerste bezochte festival: Ik ga altijd naar concerten, ik kom alleen op festivals als ik er zelf draai.
Eerste dj die je zelf gezien hebt: Mark van Dale.
Wanneer of waardoor zelf gaan mixen/presenteren: Ik was als tiener helemaal weg van muziek. Op school en in het buurthuis waren feestjes waar muziek gedraaid moest worden. Dat wilde ik wel doen. Ik was 17 toen ik in een discotheek begon. En zo is het balletje gaan rollen.
Eerste optreden als dj: Bij mijn oom en tante in de tuin toen ze zoveel jaar getrouwd waren en een tuinfeest gaven. Vinyl, cassettes en een spoelendeck mee, een versterker en 2 speakers. Super leuke avond.
Eerste festival opgetreden als dj: Bevrijdingsfestival, ergens lang geleden.
Meest favoriete festival: Oktoberfest, Glemmer, Noppop, Grastival, Pieperfestival, Boerenrock, etc. Elk festival heeft zijn eigen sfeer. Als artiest is het ook heel leuk om achter de bühne met de andere artiesten te zitten. Goed voor je netwerk.
Een keer een pilletje moet kunnen?: Dat moet ieder voor zichzelf weten maar ik heb het nog nooit gebruikt. Ik zie echter wel wat het doet en de meesten worden er niet leuker op, hoewel ze dat op dat moment zelf wel denken. Ik vind een grote Cubaanse sigaar al heel wat 😉
Grootste aantal bezoekers waarvoor ooit opgetreden: tussen de 15.000 en 20.000 mensen.
Favoriete dj: Toch Tiesto, denk ik. Als je al zo lang aan de top staat en jezelf steeds weer prikkelt om nieuwe paden in te slaan….Respect.
Leukste festival waarvoor je in 2022 al geboekt bent: Dan ga ik toch voor mijn thuisfestival ‘Pieperfestival’.
Hoe zie je je toekomst als dj: Haha, de toekomst. Ik draai volgend jaar 40 jaar, elk jaar erbij is een cadeautje. Ooit riep ik dat ik zou stoppen als ik 30 werd en nog steeds draaide. Dan zou ik 16 jaar hebben gedraaid, dat was in die tijd (80’s en 90’s) niet normaal. Het is al een tijdje geleden dat ik 30 werd……

  • Marc 6
  • Marc 3
  • Marc 9
  • Marc 5
  • Marc 7
  • Marc 8
  • Marc 9 extra
  • Marc 2

De drie gekozen vragen waarover je meer wil vertellen:

1. Als allround dj draai ik op heel veel verschillende feesten. Van bruiloften tot personeelsfeesten, van dorpsfeesten tot Qmusic de Foute Party. Dat vind ik zelf het leukst van dit werk, de afwisseling. Zo sta ik op vrijdag voor 70 gasten op een intieme bruiloft en een dag later voor 1000+ gasten 4 uur lang Foute Tracks te knallen voor Qmusic events. Daarnaast maak en presenteer ik ook nog pubquizen, dat is tijdens de corona online ontstaan en daar blijkt markt voor te zijn. Maar het leukst is toch wel een overvolle zaal met zingende en dansende gasten die het enorm naar hun zin hebben. Dat je een plaat instart en dat de hele zaal reageert. Elke keer weer kippenvel op het podium. En dat ik vanaf 2017 ook voor Qmusic draai, vind ik toch een beetje een kroon op mijn werk.

2. Een aantal jaren geleden heb ik alsnog de CALO gevolgd en afgerond. Zo liep ik stage op een VMBO Havo/VWO school; Vrijdagmiddag 15.00, 36 meiden HAVO, volleyballes. Succes. De les liep, gezien de omstandigheden, prima en ik haalde mijn leerdoelen. Naderhand een korte gezamenlijke evaluatie en dan douchen en naar huis. Tijdens de evaluatie zie ik een dame, die schuin naast mij stond, het Losersteken, de L voor het voorhoofd maken, terwijl ik sta te praten. Ik zie dat en sommeer haar om na de evaluatie even te blijven staan. Evaluatie klaar, klas de zaal uit en daar stond Amy met nog 3 vriendinnen. Nadat ik die ook heenzond kon ik in gesprek met haar. Ze ontkende natuurlijk in alle toonaarden, waar ik de brutaliteit vandaan haalde, enz. Stichtelijk praatje en wegwezen, tot volgende week. Het weekend daarop draai ik op zaterdag het dorpsfeest in Kraggenburg, een dorpje bij ons in de Noordoostpolder. Het feest loopt lekker en er komen gaandeweg de show wat kids op het podium voor mij dansen. Prima, doe je ding. Ineens ontwaar ik Amy rechts van mij op het podium, in extase dansend met een blouse vol franjes. Ik geef die andere kids om de beurt een zetje dat ze van het podium af gaan en zo zorg ik dat Amy als enige nog staat maar dat niet door heeft. Ineens, midden in het nummer, zet ik de track stil, knal alle verlichting aan en roep ik door de microfoon tegen de overvolle tent: ’Dames en heren, applaus voor Pocahontas’. En daar stond ze, helemaal alleen in het licht. De zaal keurig klappen natuurlijk. Ze kijkt mij verschrikt aan. En terwijl ze dat doet verhef ik mijn hand en maak ik het Loser teken voor mijn voorhoofd. En ineens ziet ze dat ik het ben en valt het kwartje…….We hebben er daarna wekelijks om gelachen en als ze ergens op een feest verschijnt waar ik draai komt ze altijd even dag zeggen.

3. Grootst aantal bezoekers, tussen de 15.000 en 20.000
Ik heb 20 jaar in discotheek Bacchus in Heerenveen gedraaid. In 1998 speelde Heerenveen een beslissingsduel voor Europees voetbal tegen FC Twente. Als ze deze wedstrijd zouden winnen dan was Europees voetbal afgedwongen. Het stadion in Zwolle zat ramvol, de liefhebbers die er niet bij konden zijn, verzamelden zich in het stadion in Heerenveen en met radio’s op het grootste plein in Heerenveen. Dat plein was volledig ingericht voor een groot volksfeest. Enorm podium, aan weerszijden van het plein enorme lange barren en achter op het plein allemaal eetkraampjes. Ik stond met nog een Heerenveense dj op het podium met het geluidsysteem waar Marco Borsato later zijn Kuip concerten mee zou gaan spelen. Het plein liep gedurende de wedstrijd steeds voller en voller en de sfeer werd beter en beter. Elke goal die wij omriepen, bracht een pandemonium aan geluid teweeg. Heerenveen won met 3-1 en wij kregen door dat de spelers en de staf naar het podium in Heerenveen zouden komen. Je raadt het al, uiteindelijk kon er niemand meer bij op het plein. Wij deden tussen de muziek door verslag waar de bus reed om zo de spanning op te bouwen, de sfeer was top. Toen arriveerde de bus achter het podium. Ik er naar toe en even overleg met Foppe, die ik nog kende uit mijn CIOS tijd, toen ik les van hem kreeg. Foppe wilde wel op komen met Eye of the tiger, dan kon daarna het elftal met Tina Turner-The best opkomen. En zo geschiedde. Eye of the tiger zal voor mij altijd aan dat moment blijven plakken, kippenvel! En toen Gerald Sibon “Dans je de hele nacht met mij” van de Sjonnies wilde horen, ging het helemaal los. Onvergetelijk.

MICHIEL TWIGT

Eerste gekochte plaatje/CD: Jaydee, Plastics Dreams.
Eerste festival opgetreden als dj: BLSSD with friends (party’s Brabant)
Meest favoriete festival: Mysteryland.
Een keer een pilletje moet kunnen?: Nee niet nodig…. Moet iedereen voor zichzelf bepalen, sfeer is eigenlijk altijd goed op de feesten.
Grootste aantal bezoekers waarvoor ooit opgetreden: CrazyLand, 8000 paxen.
Favoriete dj: Misschien wel maf, maar heb eigenlijk geen favoriete DJ, vindt bv Armin van Buuren wel een topper, hoe hij zijn tracks produceert en hoe zijn management zijn concept verkoopt!
Leukste festival waarvoor je in 2022 al geboekt bent: DanceValley.
Hoe zie je je toekomst als dj: Groot worden, volgend jaar Tomorrowland!!

 


De drie gekozen vragen waarover je meer wil vertellen:


1. Eerste gekochte plaatje/CD:
Vroeger, bijna 30 jaar geleden, ben ik begonnen met het kopen van Vinyl house platen, die ik vervolgens afspeelde op mijn pic-ups die ik op mijn kamer had staan. Een van mijn eerste platen was van de artiest Jaydee, en heette Plastics Dreams. In die tijd ging ik bijna elke zaterdag naar de platenzaken in Eindhoven. Mijn sound/eigen geluid of ook wel style, in het begin was de hardstyle, daarna ben ik overgegaan op trance classics, tegenwoordig draai ik voornamelijk de house/tribal sound, waar ik heel veel mee kan mixen, of uit kan halen, voor eigen tracks die ik ook tegenwoordig zelf kan maken, nu ik mijn diploma heb als producer. Tijdens corona tijd heb ik mij namelijk ontwikkeld tot producer, via een opleiding daarvoor en maak nu dus ook mijn eigen tracks. Hoe tof is dat?! Daar wil ik proberen in de toekomst het verschil mee te maken tegenover de rest van de collega Dj's.

2. Leukste festival waarvoor je in 2022 al geboekt bent?
2022 is voor mij al goed begonnen met heel veel leuke en verschillende boekingen. De leukste waarvoor ik gevraagd ben, is toch wel DanceValley op 13 augustus aanstaande!!!
Het is altijd al een droom van mij geweest om daar, of op een ander festival überhaupt, te mogen komen draaien en dit jaar gaat dat dan ook echt uitkomen. Je moet het zien net zoals een top sporter, die jaren lang traint om de top te bereiken, of alles uit zichzelf probeert te halen, en dat dan bereikt. Zo voelt deze persoonlijke groei in de muziek/Dj wereld ook voor mij!

3. Eerste festival/feest opgetreden als dj:
Mijn eerste optreden was een DJ contest in de Pul; dit is een soort poppodium in het dorp Uden, waar ik destijds woonde en opgegroeid ben tijdens mijn gehele jeugd.
Zo ben ik daarna bij cafe's en bij Dj wedstrijden begonnen, om meer te mogen en kunnen draaien voor publiek, mijn sound te laten horen, maar ook al lerend mij persoonlijk te verbeteren en te ontwikkelen naar mijn huidige sound . Van de slaapkamer bij mijn ouders thuis, doorgegroeid, naar vervolgens de cafe's, en toen op naar de kleine, maar ook later de iets grotere clubs, en daar sta ik nu vaak op de mainstage prime time! Het is een mooie ontwikkeling, en progressie voor een beginnend Dj van 15jaar oud, het heeft wel jaren geduurd hoor, maar hard werken hieraan is nu zeker beloond!! Mocht je na mijn verhaal nieuwsgierig zijn geworden naar mijn muziek/sound, dan kun je op SoundCloud bij mijn artiesten naam Michael Mess mijn mixen beluisteren! Have fun en weet; Stilstaan is geen optie!

 Publicatiedatum: 09 maart 2022