Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VOOR U GELEZEN: TRAINEN ALS NILS VAN DER POEL

Is Nils van der Poel "een gekke mier"
Oscar Prins verraste met het verhaal van "de Gekke Mier". Daaraan dacht de redactie toen ze in Sportgericht nr.2/2022 "Trainen zoals Nils van der Poel" las. Nils van der Poel kan "Echt" gezien worden als een schaatser met een duidelijk afwijkende trainingsaanpak dan gebruikelijk in het topschaatsen.

How to skate
In het artikel "Trainen als Nils van der Poel" van Jurgen van Teeffelen wordt ingezoomd op de door Nils van der Poel op internet geplaatste samenvatting van zijn training in de aanloop naar de Olympische spelen van 2022. ( https://www.howtoskate.se/ )

Net afgezwaaid uit het Zweedse leger
Het trainingsschema loopt van 2019, wanneer Nils net is afgezwaaid uit het Zweedse leger, en eindigt met de winst op de 10 kilometer in Beijing in 2022. Over zijn beginsituatie zegt hij: " Toen ik mijn Olympische voorbereiding oppakte, was ik net zo fit als elke andere militair". Hij kon 125 kilo squatten, 10 kilometer in 40 minuten hardlopen en deed veel core training.

Tabel 1


Sterke simpele analyse
Zijn analyse wat nodig is om de 10 kilometer te winnen, snijdt hout! Zoveel mogelijk rondjes 30.0 schaatsen en op de 5km moet het rondje nog 1 seconde sneller!
Hij deelt het jaar globaal in 3 trainingsseizoenen in (zie tabel 1.) Een "Aeroob seizoen" (maart-juli). Een "Drempel seizoen" (augustus-oktober). Doel: zoveel mogelijk trainingsuren rond het omslagpunt. Een "Specifiek seizoen" (november- maart) Doel: zoveel mogelijk rondjes op de hierboven genoemde wedstrijdsnelheid schaatsen. Een voorbeeld van trainingen op het ijs (zie tabel 2).
In de aerobe- en drempeltrainingsperioden is de hoofdactiviteit fietsen, in de specifieke periode schaatsen en fietsen.
Misschien een leuk experiment: verdiep je op internet in zijn trainingsaanpak en toelichtingen ( https://www.howtoskate.se/ ) kijk met welke logica je het eens bent en welke kanttekeningen je hebt! Lees daarna pas wat de vier experts vinden!

Tabel 2


Lessen en kanttekeningen experts
Jurgen van Teeffelen vroeg vier experts (Mathieu Heijboer van Jumbo-Visma, Grete Koens de hardloop coach, Guido Vroemen de sportarts en Bas van Hooren de sportwetenschapper) welke lessen zij trekken en welke kanttekeningen zij hebben bij de trainingsaanpak van Nils van der Poel.

Een paar belangrijke conclusies en kanttekeningen zijn:

Mathieu Heijboer
"Heel effectief trainingsschema omdat het: simpel is; heldere afbakening van doelstellingen kent per periode; duidelijke richtlijnen heeft; de sporter er heiligt in gelooft. Wel is het qua inhoud en oefenstof heel veel.
Maar Mathieu denkt niet dat dit voor Nils van der Poel de enige manier is om succesvol te zijn. De belangrijkste kanttekening: Iedere sporter is uniek en daarom is dit schema voor 99% van de sporters niet toepasbaar".

Grete Koens
"Ik verbaas me het meest over de enorme hoeveelheid uren die Nils maakt voor een relatief korte duurinspanning. Wat ieder uit het schema kan halen: het belang van een brede aerobe basis, de relevantie van gericht trainen van de anaerobe drempel, het streven zo efficiënt/economisch mogelijk het wedstrijdtempo te rijden in de specifieke setting. (rondjes afwisselend binnen- en buitenbaan)
Grete zet kanttekeningen bij de periodisering van de trainingen in de week. Monotoon en geestdodend en de overload. Is dat nodig voor een inspanning van 6-12 minuten?

Guido Vroemen
"Het verbaast mij hoeveel monotone trainingsarbeid Van der Poel langdurig aankan. Dit dag in dag uit volhouden kost veel mentale kracht, die Nils kennelijk kan opbrengen. Het is de aanpak van een unieke sportman. Twee lessen die ik trek, hebben te maken met de hoeveelheid rustdagen en de hoeveelheid eten. Van der Poel schroomt niet om extra rustdagen in te lassen als er teveel vermoeidheid is. Hij blijft er op letten dat hij genoeg eet. Hij vermijdt de combinatie van veel trainen en tegelijkertijd ook nog proberen af te vallen.

Bas van Hooren
Het gebruik van twee aaneengesloten rustdagen vindt hij opvallend. Om toch aan voldoende omvang te komen, traint hij wel heel erg veel gedurende vijf dagen in een week. Wellicht is dit effectiever omdat het lichaam een grotere prikkel krijgt door het volume dicht op elkaar te plaatsen. Een voorbereidingsperiode zonder enige vorm van hoog intensieve training vind ik opvallend. Ook vind ik het eten van veel vetten opvallend. Er zijn een groeiend aantal wetenschappelijke publicaties, die aantonen dat een chronisch hoog vet dieet suboptimaal is voor duursporters. Ik vind het interessant dat Nils veel gebruik maakt van crosstraining waarbij vooral fietsen wordt ingezet.

Meer weten
Nieuwgierig geworden of Nils van der Ploeg gezien kan worden als een "Gekke Mier"? Duik in zijn trainingsplan te zien op internet (zie boven) en lees het artikel van Jurgen van Teeffelen in Sportgericht nr 2. 2022. De LO&Sportorganisatie heeft een dubbel abonnement!

Publicatiedatum: 25 mei 2022