Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

AFSCHEID VAN MARTIJN KRABSHUIS

Door Paul Lindeboom

En weer zwaait er vroegtijdig een zeer ervaren collega af. Weer zijn de verlokkingen van het bedrijfsleven groter dan de (secundaire) arbeidsvoorwaarden van defensie. Na recent Gijs Coppelmans, Rik Wolting en Raimond van der Boom neemt nu ook de zeer ervaren Martijn Krabshuis afscheid van de LO&Sportorganisatie.

GEVARIEERDE SKILLS

Die ervaringen deed Martijn in zeer vele functies op. Ik herinneren mij vooral die van de GMK in Stroe, de JPK in Havelte en die op mijn eigen BHK. Dat kwam vooral door zijn praatje over de organisatie van de Dienstvakdag in 2011, waar ik met bewondering naar zijn relaxte presentatievaardigheden ten overstaan van 300 man keek. Ondanks zijn licht oostelijke accent….. dus nu schieten mij zijn werkzaamheden in Eibergen ook weer te binnen.
Martijn heeft een behoorlijk sportieve uitstraling en was dat ook. Tijdens een NMK Survival in Veenhuizen zag ik hem (in een buddy-run met zijn vrouw (die mij vanuit Garderen nog eens een satelliettelefoon verstrekte voor Bad Reichenhall)) diverse zware hindernissen vaardig bedwingen. En voorafgaand aan een NMK Cross heeft hij mij eens keurig ingetapet en kon ik ondanks een enkelblessure toch deelnemen.

Zijn expertises waren dus gevarieerd. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat zijn schrijfvaardigheden ook opvielen. Over zijn missie naar Litouwen schreef hij een bijzonder goed verhaal onder de titel ‘Pionieren in Rukla’. Hij was op 01 maart 2017 de allereerste sportinstructeur die de eFP-missie ging ondersteunen, inmiddels staat de teller op 15 sportinstructeurs en is het versterken van de oostgrens van Europa zeer actueel en bijna dagelijks dreigend in het nieuws.

  • Martijn cross
  • Martijn survival
  • survival
  • martijn1
  • martijn3
  • Martijn VAE nw
  • Martijn ATB EFP1


ACCLOSTDET

Dat Martijn ook deelnam aan het Acclostdet, het Acclimatisatie Ondersteunings Detachement in Minhad (Verenigde Arabische Emiraten), wist ik niet meer en laat ik hem daarover zelf aan het woord.

“Wij vielen onder de FSE, het Forward Support Element.  Ons doel was om de militair die naar Afghanistan ging te laten acclimatiseren aan de extreme weersomstandigheden. In Minhad is o.a de luchtvochtigheid een stuk hoger dan in Afghanistan.

Elke militair die tussen mei en augustus naar Afghanistan ging, kwam bij ons op het kamp. Dit waren de militairen die voor de redeployment (2010) werden ingevlogen. Het programma duurde een week en hierna was de militair voor ongeveer 80% geacclimatiseerd. De overige 20% gebeurde in Afghanistan zelf tijdens de HOTO. Het is bewezen dat wanneer het lichaam fysieke prikkels krijgt, het zich sneller aanpast aan de omgevingsfactoren. (klimaat)

Het week programma zag er als volgt uit.

Elke dag: een afwisseling tussen lessen binnen (airco niet lager dan 20 graden) en buiten (+40 graden).

0600-0645 PT / Ochtendsport

0800-1200 verschillende herhalingslessen zoals, ZHKH, intell, in en uit stijgen helikopter, HPG, etc.

1200-1600 siësta, omdat het dan gewoon te warm was.

1600-1800 VTV met een opbouw tot 12km inclusief 3 eenheid.

In de avonden kon men mee doen met hardlopen, volleybal, voetbal, rugby met de Aussies of lekker niets doen. Het "leren" zweten en bewustzijn van je vochtbalans was de rode draad in deze week. Ook was deze week goed voor de militairen om in de juiste mindset richting Afghanistan te gaan.

We hadden een team van 10 personen. Ik was kwaliteitsbewaker van de PT en VTV, zo had een ieder zijn of haar expertise. Door vooraf onderlinge instructie aan elkaar te geven wist een ieder wat er van hem verwacht werd. Elke instructeur had een eigen groep waar je een week mee optrok.”

LEEFSTIJL

De laatste periode van zijn carrière bij defensie bracht Martijn door in de nieuwe functie van Leefstijlcoach. Hiervoor nam hij 2 jaar geleden ontslag als militair en werd direct aansluitend aangesteld als burgermedewerker met een jaarcontract, wat inmiddels twee keer verlengd is. Zijn functie had 2 standplaatsen, waardoor hij zowel de militairen op Kamp Holterhoek (Eibergen) als de Prins Clauskazerne in Münster tot een andere, betere, leefstijl motiveerde of van de rookverslaving te bevrijden. Omdat het twee jaar geleden een compleet nieuwe functie in onze organisatie betrof – in totaal werd onze organisatie met 17 Leefstijlcoaches verrijkt -, konden we hierover op onze website al een interview met Martijn lezen. Wat ook de reden was dat Martijn het niet nodig vond om nogmaals in the spotlights te treden. “Ik heb mijn moment of fame 2 jaar geleden al gehad.” Maar 21 jaar werken bij defensie mocht van de redactie ook weer niet geruisloos passeren. Bedankt, Martijn!!

Publicatiedatum: 31 januari 2022