Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
WONDERBAARLIJK EFFECTIEF!
Door: Claudia van Kleeff

 

In eerste instantie gedwongen – door corona waren zwembaden meerdere keren gesloten of slechts geopend met speciale maatregelen - is jullie hoofdredacteur veel meer dan voorheen in het buitenwater gesignaleerd.
Toen dit eenmaal beter beviel dan een uur lang stom heen en weer baantjes trekken, ben ik (in een poging om eerder te water te gaan én langer in het seizoen te kunnen doorgaan) ook koud gaan douchen.
Omdat ik mij op enig moment afvroeg of dit ook bewezen nut heeft, wendde ik mij tot ‘mijn’ leefstijl redacteur Claudia om hier onderzoek naar te doen. En mocht het  onverhoopt geen nut hebben, dan doen we het om Poetin te teasen!!


Onderzoek naar effecten koud douchen:
29% minder ziekteverzuim


Zo, dat klink geweldig, het voelt ook heel effectief even koud (af)douchen. Je krijgt een instant energieboost, je bent direct scherp en wakker en je blijft er niet te lang onderstaan, handige bijkomstigheid in deze dure tijd!
Maar.. het is even wennen voor de meeste mensen, sommige van ons vinden het vreselijk. We zijn erg gewend geraakt om op een constante temperatuur te leven, lekker comfortabel, maar dat is juist wat ons zwakker maakt.

Je lijf heeft er baat bij om uit de comfortzone te worden gehaald, je geeft jezelf een hormetische prikkel, m.a.w. je haalt het lichaam uit balans om zichzelf weer te laten herpakken, top voor je weerstand! Zo blijf je sterk, dit geldt voor trainingsprikkels, afwisseling in warmte en kou, maar ook op het gebied van voeding bijv. intermittent fasting.
Let op: Voor mensen met ernstige gezondheidsproblemen is het af te raden om zomaar koud te gaan douchen.

Koud afdouchen is in 2015 onderzocht door het Amsterdam Medisch Centrum (Arts G. A. Buijze en zijn team). De eerste uitkomsten zijn veelbelovend, wel moet er nog verder onderzoek worden gedaan omdat het onderzoek niet ‘blind’ was. De 4 onderzoeksgroepen hebben dit gedurende 1 maand lang elke dag uitgevoerd. (Op sportrusten.nl kun je meer lezen over het onderzoek)


De uitkomsten:
• 29% minder ziekteverzuim
• Het maakt niet uit of je 30, 60 of 90 seconden koud doucht
• Meer dan 90% neemt zich voor koud te blijven douchen
• Meer dan 60% doucht ook 3 maanden na de start van het onderzoek nog koud af
• Deelnemers melden een hoger energielevel

Bijzonder is dat het niet uitmaakt of je (na je warme douche) 30 / 60 of 90 seconden koud (af) doucht, en het hogere energielevel na 1 maand is natuurlijk een fantastische opbrengst!
De deelnemers hebben middels een vragenlijst ook het ziekteverzuim bijgehouden, 29% minder ziekteverzuim dan de groep die alleen warm doucht, dat is ontzettend hoog, en zeker meer onderzoek waard.

Relatief gezien een kleine inspanning voor veel resultaat, en het geeft toch weer te denken..
Een mooie oppepper en een goede impuls voor diegene onder jullie die wat extra energie kunnen gebruiken! Van 1 december tot 1 januari 2023 koud afdouchen en dan zul je zien dat je de Nieuwjaarsduik heel anders beleeft!

Succes en wel goed blijven doorademen.

 

Publicatiedatum: 29 november 2022