Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

TRAINER PILOT DGI (DUURZAAM GEZOND INZETBAAR)

Door Hans van Leeuwen

 Op verzoek van de redactie zal ik iets schrijven over hoe de pilot in Den Haag is begonnen, nu loopt en geef ik wat eerste ervaringen met deelnemers.

Zomerkriebels
In augustus 2018 werd ik door de toenmalige Chef Staf LO&Sportorganisatie, Jan Maree, benaderd voor een pilot en of ik daar wel tijd voor had in mijn FLO bestaan. Hierover nadenkend en de inhoud van de pilot gehoord te hebben (lifestyle coach van de Bestuursstaf in Den Haag), begon het te kriebelen en was ik eigenlijk gelijk wel geïnteresseerd en "vereerd" dat ik hiervoor was gevraagd.  

Vanuit de Bestuursstaf was dit geïnitieerd door de nieuwe P-CDS, Lgen Wijnen, die eenzelfde pilot had gedaan toen hij nog P-CLAS was in Utrecht bij Jan Joosen. Hierover was hij erg enthousiast en vond dat de Bestuursstaf dat ook maar moest gaan doen in Den Haag. In september ben ik samen met Pieter Helmhout van TGTF, werkzaam in het Team Duurzaam Gezond Inzetbaar (DGI) van de DGO dat de inhoud van de DGI pilot heeft bepaald, op gesprek geweest bij de Lgen Wijnen. Na een goed kennismakingsgesprek ben ik begonnen aan de voorbereiding voor de pilot in Den Haag.

Kennis opfrissen
Allereerst moest ik mezelf gaan bekwamen in alles waar ik mee te maken ging krijgen, want ik was al ruim drie jaar met FLO.
Zoals: bijscholingen bij TechnoGym, hoe werken het Garminhorloge, de TG sleutel en de apps van Mywellness en Garmin, overleg over de aanpak met Jan Joosen, voorbereiden van een presentatie in oktober aan de deelnemers, de inhoud van de intake gesprekken bepalen, enz. Kortom, een hele leuke klus die officieel startte per 1 november met wederom in diensttreding bij Defensie als burger. De hele maand november vnl. intakegesprekken gehouden met de 30 deelnemers en het toewijzen van een trainingsprogramma op de TG sleutel. Inmiddels hadden zich nog twee personen bij de groep gevoegd.

De doelstelling voor deze groep was het veranderen van leefstijl (door o.a. af te vallen en algemeen fit te worden) en daardoor duurzaam gezond inzetbaar te worden tijdens en na de diensttijd. Bij deze groep heb ik het vooral over bewegen en minder over trainen. Ze moeten zichzelf eerst overtuigen dat ze zich fitter gaan voelen (duurzaamheid) en daarna komt eigenlijk pas het trainen.

Moderne trainingsmiddelen
Het bepalen van de beginsituatie heb ik gedaan door bij iedereen de Tanitameting (uitgebreide lichaamssamenstelling) te doen en na te vragen hoe het staat met hun "beweeghistorie" en wat ze nú nog doen aan bewegen. Ze konden aan de slag, maar helaas heb ik wat problemen gehad met de aansluiting van het internet. Hierdoor was het nog niet mogelijk om met de TGsleutel te werken en deden sommigen het met hun Mywellnessapp. Buiten kon men lopen, fietsen, wandelen, golfen, enz. doen en wat dan geregistreerd wordt op hun Garminhorloge. Na afloop kan men de training/wandeling/fietstocht/golfdag/enz. opslaan op hun horloge en dit wordt dan in moves (eenheid van bewegen) uitgedrukt op hun mywellnessapp. Het streven is een X-aantal moves te scoren per dag/week. Hieruit komt wekelijks een ranglijst van de deelnemers in de Pilotgroep Den Haag op basis van de movesscore. Dit werkt voor velen motiverend, maar zeker niet voor iedereen.

De fitness van 'het Plein'

Ook werden de deelnemers in de gelegenheid gesteld (als zij dat zelf wilden) om deel te nemen aan een bloedwaardenonderzoek, bepalen van het nutriprofiel (uit het bloed wordt bepaald hoe het staat met b.v. vitaminetekort of dat men gezond eet), een deuteriumtest (urine onderzoek om het exacte vetpercentage te bepalen), slaaponderzoek en evt. advies bij veel of hoge stresservaringen. Dit alles geeft de deelnemer een goed beeld hoe het is gesteld met hun gezondheid.     

Evaluatie
Na ca. vier maanden heb ik met iedereen een evaluatiegesprek gehouden en in grote lijnen is men tevreden en enthousiast over het systeem zoals het werkt. Tijdens de evaluatie ook een 2e meting op de Tanita gedaan en hier werd bij velen een goede vooruitgang waargenomen v.w.b. vetpercentage, spiermassa, een hoger basaal metabolisme, enz.

De pilot is zo succesvol verlopen dat het al is uitgegroeid tot een project bij de Bestuursstaf wat nog twee jaar langer doorloopt en een uitbreiding van het aantal deelnemers. Van de huidige groep geeft nagenoeg iedereen aan door te willen gaan en er wel degelijk een "lifestyle change" heeft plaatsgevonden wat moet leiden tot Duurzaam Gezond Inzetbaar zijn tijdens en na de diensttijd!


Wat ervaringen van deelnemers:

- "Leuk om te werken met horloge en de TG sleutel en alles op de app terug te zien!"

- "Ik voel me steeds fitter, ook al had ik niet zo'n zin om te gaan bewegen"

- "Ik ben al 8 kilo kwijt en mijn kleding wordt steeds ruimer"

- "Ik werd eerst door mijn chauffeur vervoerd en nu ga ik die kleine verplaatsingen in Den Haag wandelen"

- "Ik ben gestopt met roken"

- "Bewuster met voeding, minder alcohol en het bewegen met het horloge bevalt goed"

- "Ik ontbijt nú wel"

- "Ik doe nu veel meer op de fiets en zwem regelmatig"

- "Ik probeer twee keer in de week op de fiets naar het werk te gaan"

- "Leuk, die competitie op de ranglijst met de moves"

- "Ik ben nu anders en meer met bewegen bezig"

- "Ik ben bewuster gaan leven en voel me fitter dan 4 maanden geleden"

- "Ik ervaar het als een trigger om meer te bewegen naast het sporten wat ik al doe door o.a. wandelen en traplopen i.p.v. de lift"  

- "Het systeem prikkelt/triggert me en wil in de zomer ook strakker in het vel zitten"

Publicatiedatum: 12 september 2018