Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST:
DEFENSE TRAINING LIBRARY (DTL)

Door Léonie van Lamsweerde
Eén van de onderdelen van het DTCS is de Defense Training Library (DTL)

Eén van de onderdelen van het DTCS is de Defense Training Library (DTL). Dit gaat uiteindelijk de Lessenbank en waarschijnlijk een deel van GOAL als planningsysteem vervangen.

Deze DTL is opgebouwd middels de zogenaamde ‘chain’, dit is een website (een soort cloud- oplossing) waarin van alle oefengebieden, alle (aan)leerlessen staan en alle methodische opbouwen met lesintenties in terug komen. Ook wordt per oefengebied gewezen naar de juiste documentatie voor als je meer informatie wilt hebben.
Daarnaast is er vanuit de stuurgroep Professioneel Trainen gekozen om in de DTL generieke trainingsprogramma’s op te nemen, bijvoorbeeld bij de AMO. In de nabije toekomst zullen de FMOTP’n voor zowel school Noord en Zuid en de KMS in eerste instantie hetzelfde zijn. Daarom zijn alle (aan) leerlessen enigszins uitgewerkt terug te vinden in het DTL.
Voor de trainingslessen zijn slechts doelstellingen en randvoorwaarden omschreven, zodat instructeurs hun eigen creativiteit en vakmanschap moeten gebruiken om tot de optimale les te komen.

De Chain
Onder de ‘chain’ hangen voor elke locatie (per sportgroep) ook websites die in beheer zijn van de sportgroepen. Zij kunnen alles wat in de ‘chain’ staat naar de eigen locatie halen en daarbij een keuze maken wat ze wel en niet gebruiken. De sportgroepen kunnen niks terugplaatsen in de ‘chain’ waardoor er geen vervuiling ontstaat. Daarnaast zorgen we er vanuit het EC voor dat de ‘chain’ altijd bijgewerkt is met de laatste updates.

Het beheer van de lokale websites is een taak voor de sportgroep zelf, maar per functie heeft men wel verschillende machtigingen in het systeem. De commandant en planner kunnen iets meer dan de instructeurs. Wel is het zo dat iedereen straks lessen kan aanmaken, lessenreeksen kan maken, personen kan toevoegen en uitschrijven, programma’s kan toewijzen, enz. Dus de (planning)functies van GOAL komen terug, maar dan in een andere lay-out en alles via internet.

                                                    Defense Training Library (chain)

Hoe werkt het rooster van stap tot stap?
Eigenlijk verandert er in dit geval niet zoveel, het enige is dat je in een andere lay-out gaat werken via internet en er iets meer opties komen. Maar het proces van komen tot een periodisering voor een eenheid blijft gelijk:

•      Planner > Grof planning
•      Instructeur > Detail planning (vanuit een periodisering zoals het FMOTP). Evt extra informatie invoegen zoals
      tenue en afwijkende locatie

•      Leerling ziet programma tot 2 weken vooruit in DMSA (Defense Mobile Sport App) op zijn smartphone.
•      Bij wijzigingen krijgt de leerling een reminder/pop-up (zoals een 1tje bij Facebook of Whatsapp)
•      Bij trainingslessen kan er altijd een alternatieve les aangeboden worden (visie 2020)

Defense Mobile Sportapp
Nieuw in dit geval is de sportapp. In plaats van het rooster uit te printen en op te hangen, krijgt de leerling deze op zijn smartphone binnen. Eind dit jaar gaat waarschijnlijk dan ook de CLAS brede uitrol beginnen van de smartphone. Een project los van het DTCS project maar wel een mooie oplossing zodat iedereen gebruik kan maken van de sportapp.

Daarnaast kan men nu heel makkelijk voor elke training een alternatief geven. Bijvoorbeeld als een deel van de eenheid cursus heeft of op oefening of op uitzending is, dan nog kunnen ze meegaan in de periodisering van de eenheid en kunnen ook worden gemonitord. Alle (aan)leerlessen zijn in principe verplicht dus die komen terug in de AMO. Vandaar dat de trainingslessen zelf moeten worden gemaakt door de instructeurs. De trainingen komen voort uit een periodisering (FMOTP) en zijn dus eigenlijk op maat gemaakt voor een specifieke eenheid.

Als voorbeeld: een eenheid heeft een zware oefenweek achter de rug en krijgt een ATB les met het type Training Recovery. Een aantal personen van de eenheid gaat meteen na de oefenweek op cursus dus kunnen niet meedoen met het reguliere sportprogramma maar krijgen tijdens de cursus wel tijd om te sporten. Dan kunnen die personen gewoon in de app kijken wat de alternatieve les is en kunnen precies zien welke training, hoe lang en op welke hartslag die uitgevoerd moet worden. Hieronder staat een beschrijving hoe dat in de praktijk eruit ziet.

Wat ziet de leerling dan precies?

LET OP: in dit voorbeeld hebben we het over een aanleerles MZV, de aanleerlessen MZV zijn natuurlijk verplicht en daarvoor kan geen alternatief worden geboden.

 

De leerling ziet in dit geval in zijn app een les MZV ingepland, hij weet dat hij niet aanwezig kan zijn en kijkt vervolgens naar de instructies en ziet daar een alternatieve les staan.

Vervolgens gaat hij naar de map alternatieve lessen en zoekt daar de juiste training op. In dit geval een Strength training op basis van Machine Based Exercises.

 

Als hij op de training klikt, ziet hij een lijst met oefeningen die hij moet uitvoeren, vervolgens gaat hij aan de slag en drukt op start. Dan kan hij nog per oefening aanpassingen toevoegen zoals aantal herhalingen, series en aantallen. Het aanbevolen gewicht is gebaseerd op de 1 RM test die iedereen heeft uitgevoerd voorafgaande aan het trainingsprogramma.


Hoe en wanneer gaan we live met het DTCS?

Het streven is om 1 september dit jaar live te gaan met het DTCS op 5 locaties. De locaties die nu zijn gekomen zijn: BHK, Dumo, GMK, RVS en KHK. Voorwaarde per sportgroep om live te gaan is de aanwezigheid van de aanvullende hardware van Technogym en Dridef (DRaadloos Internet DEFensie). De hardware is op sommige sportgroepen al uitgerold en gaat in de loop van dit jaar en volgend jaar op alle 18 CLAS locaties uitrollen.

We hebben contact gelegd met het bedrijf dat op alle defensielocaties Dridef gaat plaatsen en op basis van hun uitrol hebben we de uitrol van de hardware bepaald. Hierdoor loopt alles synchroon en kan je meteen beginnen als sportgroep.

(Bij)Scholing
Uiteraard zit er nog wel scholing aan vast. Ook daar gaan we dit jaar mee starten met de locaties die live gaan. De scholing bestaat uit drie delen. Het eerste deel is volledig verzorgd door Technogym en is een e-learning die je eigenlijk overal kan volgen als je maar internet hebt (niet zijnde op je Mulan account). Dit staat volledig in het teken van werken met de website en de chain en hoe het allemaal in zijn werk gaat. Het tweede is een webinar ,ook via internet verzorgd door Technogym samen met de LO&Sportorganisatie. De inhoud hiervan is een vervolg van de e-learning maar dan defensie specifiek. Als laatste deel is er een bijscholing. Hierbij gaan we daadwerkelijk met het systeem aan de slag. Alles aansluiten, website aanmaken, iedereen machtigen, enz.

Daarna kan men aan de slag waarbij we aanraden te starten met individuen en kleine groepen tot maximaal 30 man.

Smartwatch
In de loop van 2020 is er voor elke militair een defensie smartwatch ter beschikking als militair uitreikstuk, deze komt dan ook op de KPU site in de persoonlijke catalogus. De smartwatch kan aan het DTCS gekoppeld worden, zodat ook de outdoor trainingen gemonitord kunnen worden. Daarnaast biedt het horloge vele voordelen: het horloge slaat trainingen op zodat je niet achteraf een training moet invoeren en je hoeft niet altijd je telefoon bij je te hebben. Ook zit er een hartslagmeter op die gekoppeld is met het DTCS. Hiermee kan je trainen op de juiste hartslag op individuele basis. Uiteraard moet er ook eenmalig, voordat je gaat trainen, een test gedaan worden om tot de juiste trainingszone te komen.

In het allereerste begin moet men gewoon wennen en zich bekwamen in het systeem. Dus ja, in het begin kost het meer tijd want GOAL blijft in eerste instantie nog gewoon doorlopen. Maar in de loop der jaren zal het computerwerk sneller gaan, waardoor men dus meer tijd heeft om kwaliteit te stoppen in het ontwerpen van zowel een periodisering als een enkele les/training.

Publicatiedatum: 21 mei 2019