Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VROUWELIJKE TOPPERS VAN LO&SPORT
INTERVIEW MET MARLON BEEKMAN

Door Paul Lindeboom

1. Hoe lang is het al (ongeveer) geleden dat je de LO&Sportorganisatie hebt verlaten en wat was de reden(en)?
- In oktober 2006 ben ik vertrokken bij de sport. Na vier jaar Ermelo en een jaar in Vught gewerkt te hebben, kwam er een fantastische vacature van het CIOS Goes Breda. Ze vroegen een docent SCUB, Sport Coördinator Uniforme Beroepen. Doordat ik de kans heb gehad binnen defensie om de VOLO te volgen (verkorte ALO) sloot deze baan goed aan.

2. Bij welke LO&Sportgroep heb je de leukste tijd gehad? (En misschien ook waardoor dat de leukste tijd was?) Weet je nog een paar namen van collega’s waar je toen heel plezierig mee werkte?
- Mijn eerste vier jaar bij LO&Sport was fantastisch. Ik kwam in Ermelo in een gespreid bedje. Ik startte bij het schoolbataljon met Nico Spierenburg als mijn AIB docent en wat een kennis had/heeft deze man. Een betere start binnen de sport had ik me niet kunnen wensen.
Na twee jaar kreeg ik 421 als compagnie. De hele sportgroep van dat moment draaide als een trein. Iedereen was bereid om elkaar te helpen en lessen over te nemen als het nodig was. Ik zal de namen proberen te noemen, maar excuus als ik iemand vergeet. Joyce Zappeij, Claudia van Kleeff, Martijn Merkx, Joost Wiggers, Bas Slagter, Erik Raterink, Robin Francke, Marc Bakker, de planner Kees, Bauke, Henk Buimer, Nathalie Oharek, de commandant Jeroen en later Fons, Gemma Noordenburg, Sibyl Gassner, Irene de Vreede en Joyce Philippa. Het was een mooie groep bij elkaar.

3. Wat voor werk doe je momenteel of heb je gedaan nadat je bij ons vertrok? 
- Ik ben als docent aan de slag gegaan binnen CIOS Goes Breda. Een van de uitstroom richtingen is SCUB en daar ben ik nog steeds mee bezig. Voor CIOS Nederland ben ik de voorzitter van SCUB en dit is ook de reden dat ik nog veel contact heb met de LO&Sportorganisatie. Naast de stagebezoeken hebben we regelmatig overlegmomenten over de samenwerking. Veel collega’s kom ik dus nog tegen.

Naast het CIOS ben ik in 2007 weer begonnen als sportinstructeur bij de Natres, maar door een te drukke baan ben ik in 2011 toch weer gestopt.


4. Je was vroeger heel fanatiek op de mountainbike en racefiets. Doe je dat nog steeds actief, of ben je iets gaan doen als trainer/coach? Of ben je een andere tak van sport gaan beoefenen?
-Het wielrennen en mountainbiken ben ik bij defensie gaan afbouwen. De NK’s reed ik nog op inhoud en ervaring, maar niet meer omdat ik ervoor trainde. Heel af en toe fiets ik nog wel, maar niet meer genoeg. Na het fietsen ben ik in eerste instantie teamsporten gaan doen. Ik ben begonnen met voetballen, daarna gaan beach- en zaalvolleyballen en op dit moment ben ik bezig in de fitness (wordt toch wat ouder ;-) ) en vind je me op de golfbaan, maar hier heb ik eigenlijk nog te weinig tijd voor. 
Mijn mooiste sportsucces was naast de 7 nationale titels toch wel de 200ste overwinning in Steensel. Het hele peloton op een rondje rijden en het gevoel dat je alles aankan. Nu heb ik intussen geleerd dat dat de bekende “flow” is.

Binnen de sportorganisatie heb ik sportief gezien de mooiste herinneringen aan de militaire wereldspelen op Sicilië en aan de militaire wereldkampioenschappen Chaam met de KMA als uitvalsbasis. In beide gevallen niet actief als renster, want dat bestond helaas niet voor de dames.

5. Zijn er nog dagelijkse activiteiten waar je iets hebt aan je ervaringen als LO&Sportinstructeur? Of denk je nog wel eens aan de tijd als LO&Sportinstructeur?
- In mijn dagelijkse werkzaamheden ben ik nog bezig met alles wat defensie en politie aanbieden. Ik geef nu nog: MZV/AZV, terreinwerk, hindernisbaan, spel, fitness, trainingskunde, sportmanagement, projectmanagement, etc.
Binnen de KL kennen we geen AZV, dus hiervoor ben ik op bijscholing bij de politieacademie in Ossendrecht geweest. We hebben een samenwerkingsverband d.m.v. ondersteuning en stagiaires. Het 1-2 tje was dus zo gemaakt. Door de jaren heen zitten er ook veel marechaussee mannen in mijn klas, dus de detailverschillen pak ik daar op. 
De kennis van de overige lessen heb ik meegenomen vanuit de LO&Sport, dus dit is een goede basis geweest. Daarnaast merk ik dat, als je bij defensie vandaan komt, je toch breed bent opgeleid. Door alle cursussen en de persoonlijke ontwikkeling welke je de eerste jaren doormaakt, kom je in de maatschappij een heel eind. Ik raad dus ook al mijn leerlingen aan om hard te werken en een baan te vinden binnen defensie en specifiek binnen de sportorganisatie van de KL. Het waren vijf fantastische jaren met prachtige mensen!!

Publicatiedatum: december 2014