Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

NOSTALGIE EN VITALITEIT

Door Claudia van Kleeff

Claudia tijdens haar 'aanstelling' als redacteur

Het eerste artikel van Claudia van Kleeff als nieuw aangestelde redacteur zou zich afspelen in Frankrijk, en haar motor zou daarin een belangrijke hoofdrol spelen. We weten dat wedstrijden eventjes minder urgent zijn, maar Claudia zit niet bij de pakken neer. Daar is zij veel te positief en vitaal voor.

Leuk zo met z’n allen!

Onlangs was ik op de Oranjekazerne, even bij de LO&Sportgroep langs voor de gezelligheid. Ik kwam precies op tijd, einde van de week rond 16.00 uur, en al snel werd me een biertje aangeboden. Weerzien met oud collega’s, en voorgesteld aan nieuwe collega’s van de LO&Sportorganisatie. Even een klein uurtje bijkletsen: weer op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, persoonlijke verhalen en vervolgens de nieuwe survivalbaan bewonderd.

Een mooie afsluiting van mijn dag, en met nieuwe energie stapte ik in de auto, leuk zo ff met z’n allen!

Ik reed naar huis en dacht nog even terug aan wat gesprekken. Het viel me op dat de groepslessen met grote opkomst soms gemist werden. Terreinwerk met de hele eenheid, dat soort werk. De militairen van nu trainen veel zelfstandig, zijn superscherp op hun voeding, afgetraind, maar ook meer individueel ingesteld en in getale minder prominent aanwezig bij de LO&Sportlessen.

De faciliteiten zijn top, de survivalbaan is een knap stukje werk en er kan ook yoga gevolgd worden. Heb je daar niks mee, dan zijn er zelfs wandelsessies over de kazerne, voor ieder wat wils, wat een mogelijkheden! Toch werd er ook wat nostalgisch teruggedacht aan oude tijden, met z’n allen en de 6 meter stammen op pad. Nou…. die oude tijden zijn nog niet helemaal vervlogen hoor..

Geen verplaatsingen met de auto


Nostalgisch op de Dienstfiets

In de 6-weekse DBBO opleiding tot bewaker/beveiliger, hebben we vorig jaar in ‘t Harde de dienstfiets geïntroduceerd, als dat geen nostalgie is! Alle afstanden tussen de lessen door verplaatsen ze groepsgewijs op de dienstfiets. Het is een mooi plaatje, het kazernepersoneel is er onderhand al aan gewend en reageren heel positief. Tja… bij gebrek aan mountainbikes en sportlessen is dit een prima alternatief. Het valt voor de gemiddelde DBBO’er niet mee om die Knobbel op te fietsen met een gewone dienstfiets, maar het schept een band. Bij binnenkomst beginnen ze er al over en met z’n allen komen ze toch steeds boven. Hilariteit alom!

Aan het einde van de opleiding hebben we een final exercise (finex) geïmplementeerd. Tijdens de 6 weken durende opleiding leven ze hier naartoe. Ook dat schept een band. Naast alle reguliere lesstof, maken we ze bewust van een gezonde lifestyle. Juist omdat ze veel zitten tijdens het reguliere werk. Dit doen we met de nodige beweging, waar mogelijk. DBBO kent namelijk geen fysieke eisen, dus we hebben smalle kaders.

Deze bewustwording bij onze cursisten werkt wel degelijk; afgelopen opleiding is de groep van 12 personen gezamenlijk meer dan 30 kg afgevallen! Als dat geen winst is…

Met minimale middelen gezamenlijk iets bereiken heeft kracht. Ik zag dat ze trots waren op elkaar en zichzelf, omdat men elkaar nodig had en elkaars kwaliteiten en inzet werden gezien. Veel van onze cursisten hadden nog nooit zo’n teamgevoel gehad, vertelden ze op de diploma uitreiking. Geweldig toch!

Hoe dan ook, mooi om deze 2 uitersten zo naast elkaar gezien te hebben, tijden veranderen en vooruitgang heeft soms ook een keerzijde, ach.. een beetje nostalgie op z’n tijd hoort erbij dacht ik nog.. en proostte met mijn team op de positieve vibe!

Wederom een mooie afsluiting van mijn dag, en met nieuwe energie stapte ik in de auto, leuk zo met z’n allen! 

Claudia en haar team (waaronder Ferry van der Bend en Ronald Dohmen)

Project vitaliteit

Ik heb groen licht gekregen voor het project Vitaliteit DBBO. Aandacht voor bewegen, voeding, mentale veerkracht en shiftwork / slaap. Samen met DGI hebben we een mooi lesprogramma samengesteld waarbij onze nieuwe DBBO collega’s in de huidige opleiding les krijgen in Vitaliteit.

Daarnaast worden onze trainers na de zomervakantie opgeleid tot vitaalconsulent en zullen we in de reguliere IBT lessen vanaf 2022 bij DBBO ook vitaliteit gaan verzorgen. Een kernteam is al van de grond gekomen, een mooie mijlpaal. 

Publicatiedatum: 23 juli 2021